Grad Zrenjanin pridružio se danas globalnoj akciji “Dan pešačenja”, koju u Srbiji organizuje Planinarski savez Srbije, a u našem gradu Klub planinara “Zrenjanin”.

U realizaciju akcije uključili su se Sportski savez grada i lokalna samouprava, a ličnim učešćem podržao je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

On je, zajedno sa svojim saradnicima i brojnim sugrađanima, hodajući trasom zrenjaninskih mostova i obala, poslao poruku o važnosti pešačenja, njegovom zdravstvenom, sportskom, ekološkom i edukativnom aspektu.

Ne manje važno u jednoj ovakvoj akciji bilo je i višesatno druženje učesnika, uz upoznavanje pojedinih delova grada kojima se ne prolazi često.

Na platou na Trgu dr Zorana Đinđića okupilo se više stotina naših sugrađana, učenika zrenjaninskih škola, ljubitelja boravka u prirodi i ove vrste zdravog načina života, koji su krenuli u pešačku turu obalom Begeja, uz devet mostova, manje poznatim deonicama, u dužini od preko osam kilometara. Bez obzira da li su prepešačili celu trasu ili neki njen deo, ispunili su cilj akcije koja ima poseban značaj za fizičko i mentalno zdravlje naših sugrađana, a posebno u borbi za jačanje imuniteta.

“Dan pešačenja” u Zrenjaninu organizovan je na ovakav način po peti put, a ove godine to je jedna od manifestacija kojom Grad Zrenjanin promoviše titulu “Evropski grad sporta”. Gradonačelnik Salapura podseća da je to priznanje grad zaslužio ne samo zbog rezultata njegovih vrhunskih sportista, već i zbog promovisanja sporta, fizičke kulture, rekreacije i zdravih stilova života među svim kategorijama stanovništva.


– Želimo da što više naših sugrađana, svih starosnih kategorija i uzrasta, uključimo u neki vid bavljenja sportom ili rekreacijom, a navika pešačenja, boravka u prirodi, koja pritom uključuje i ekološki i zdravstveni aspekt, treba da bude prisutna kod svakog. Današnja manifestacija ima za cilj i podizanje svesti o svemu tome, okupila je veliki broj učesnika i drago mi je što smo iz Zrenjanina poslali lepu sliku, s jasnom porukom – rekao je gradonačelnik i zahvalio na odzivu svim učesnicima i organizatorima.

– Naš klub planinara ove godine obeležio je značajan jubilej, 70 godina postojanja, to je duga i bogata tradicija i zahvaljujući njima i broju učesnika koje su danas okupili Zrenjanin je nacionalnom nivou jedan od najbolje organizovanih gradova kada je u pitanju “Dan pešačenja”. To i priliči “Evropskom gradu sporta” – poručio je sa manifestacije gradonačelnik Simo Salapura.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“