Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura razgovarao je danas s direktorom Republičkog geodetskog zavoda mr Borkom Draškovićem, a sastanku u Kabinetu gradonačelnika su prisustvovali i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković, direktor Službe za katastar nepokretnosti u Zrenjaninu Srđan Krajnović, kao i predstavnici opština Srednjeg Banata i saradnice direktora RGZ Draškovića.

Tom prilikom, mr Borko Drašković uručio je gradonačelniku Salapuri digitalni ortofoto snimak grada Zrenjanina, istakavši da je to prvi takav snimak poklonjen nekoj lokalnoj samoupravi u Srbiji i da će to ubuduće biti praksa Republičkog geodetskog zavoda.

 

Glavna tema današnjeg sastanka bila je proces digitalizacije zemljišne administracije, a gradonačelnik Zrenjanina, koji se direktoru RGZ zahvalio na poseti, ističe da je period pandemije doneo novi pristup prelasku sa “papirne” na digitalnu komunikaciju, što je uticalo i na rad Službe za katastar nepokretnosti u Zrenjaninu.
– Zahvaljujući ostvarenim rezultatima, na osnovu kojih je naša služba najuspešnija u zemlji, imali smo zadovoljstvo da nas poseti direktor Republičkog geodetskog zavoda i razgovarali smo na koji način možemo unaprediti saradnju – rekao je gradonačelnik i dodao da je jedan od vidova unapređenja saradnje i benefita za građane taj da postoji mogućnost korišćenja široke palete digitalizovanih podataka i servisa iz domena rada RGZ.

– Veoma je bitno da komuniciramo na takav način, jer je digitalna komunikacija osnov za brzo rešavanje svih predmeta u Službi katastra. Ono što nama posebno imponuje jeste da smo, prema podacima koje smo dobili od Republičkog geodetskog zavoda, a na osnovu brzine rešavanja problema, označeni kao jedinica lokalne samouprave s povoljnim poslovnim okruženjem. Zbog privredne aktivnosti koju imamo u našem gradu, kao i one koja se tek očekuje, zbog izgradnje autoputa, u prilici smo da uđemo u pilot-projekat izrade nacionalnog registra investicionih lokacija, na osnovu kog će investitori moći brže i lakše da pronađu lokacije za eventualna ulaganja u naš grad – kazao je gradonačelnik Salapura.

 

 

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković objašnjava da je zavod pre nekoliko godina od Vlade Srbije dobio zadatak da unapredi zemljišnu administraciju u Srbiji tako što če ona postati transparentnija, dostupnija, pouzdanija i efikasnija.
– Taj zadatak intenzivno realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom i u tehničkom smislu stigli smo do poslednje faze, čija implementacija upravo predstoji u septembru. Posebno mi je zadovoljstvo što to mogu da najavim u Zrenjaninu, za koji smo već objavili da je najbolja katastarska služba u Srbiji – kazao je Drašković i izneo razloge za tu tvrdnju.

– To znači da je Služba katastra u Zrenjaninu uspela da implementira sve naše nove digitalne procese i da sada pokazuje da su rezultati naše aktivnosti bili ispravni i da će zemljišna administracija u Srbiji u narednom periodu potpuno drugačije izgledati. Napuštamo koncept po kom se u katastar dolazilo isključivo zbog upisa vlasništva, danas geoprostorni podaci čine implementaciju svih 17 ciljeva održivog razvoja i podaci koje će lokalne samouprave koristiti neće se zansivati samo na vlasništvu, već i na mnoštvu drugih podataka, naročito značajnih kada dođe do neke vanredne situacije, elementarne nepogode i slično – naveo je on.

 

Još je rekao da se RGZ i katastri u lokalnim samoupravama transformišu u svojevrstan servis za pružanje informacija, Vladi Srbije, gradovima i opštinama, kako bi donosili pravovremene i što pravilnije odluke.
– To su efekti digitalizacije i one lokalne samouprave i institucije koje uspeju da se transformišu u smislu digitalizacije i održivog razvoja stvoriće okruženje privlačnije za život i rad. Što se nas u Republičkom geodetskom zavodu tiče, Zrenjanin se nalazi u svim našim pilot-projektima i nadamo se da ćemo ih uspešno implementirati i u ostalim sredinama u Srbiji – istakao je direktor Drašković nakon sastanka u Zrenjaninu.

Izvor: zrenjanin.rs