Zrenjanin- Nakon protestne 6. vožnje Zrenjaninska akcija „Zrak“ izdala je saopštenje koje prenosimo u celosti.

„Drago nam je što gradonačelnik podržava zahtev građana Zrenjanina da dobiju zdravu pijaću vodu. Međutim, to je samo jedan od zahteva, a podrška na rečima nije dovoljna. Pošto je u opisu posla gradonačelnika briga o svima koji žive u Zrenjaninu, zašto g. Salapura ne želi da izađe pred građane i kaže šta se dešava sa rešavanjem vodosnabdevanja?

I mi smo ponosni roditelji, jednog, dvoje, i troje i više dece. Neki od nas imaju i decu koja su punoletna, a nikad nisu pila vodu sa česme. I nama je stalo najviše zbog njih da u ovoj borbi istrajemo. Nas ima toliko da ne možemo svi da uđemo u Gradsku kuću u kojoj se problemi rešavaju, ali i nastaju. Red bi bio da se on pridruži starijim građanima i građankama, njihovoj deci i unucima na protestu.


Zabrinuti smo što je jedino dostignuće i jedini garant da će gradonačelnikov tim rešiti problem sa pijaćom vodom taj što su nedavno, „odgovorno raskinuli ugovor sa fabrikom vode“. To nije dostignuće, to je posledica svih do sad loše donetih odluka i svih bahatosti, osionosti i neodgovornosti, kako je nedavno predsednik Republike Srbije izjavio govoreći o situaciji sa vodom u našem gradu.
Ko su “nekoliko zainteresovanih strana za preuzimanje fabrike vode”? To nas takođe brine, jer će radeći sve isto kao i do sad pokušati da dobiju drugačiji rezultat. Podsećamo da smo u svojim zahtevima tražili uključivanje stručne i opšte javnosti u ceo proces jer je pitanje zdrave pijaće vode nešto što se ne rešava bez građana i iza zatvorenih vrata Gradske kuće. Sve i da takvim preuzimanjem fabrike vode od „jedne zainteresovane strane“ Zrenjaninci najzad dobiju vodu (u takav ishod iskreno sumnjamo), bez vode će i dalje biti stanovnici naseljenih mesta opštine Zrenjanin, čiji je g. Salapura takođe gradonačelnik. Mi njih nismo zaboravili.
Građani Zrenjanina nisu samo žedni vode, oni su gladni i pravde. Bahati, osioni i neodgovorni moraju biti procesuirani i adekvatno kažnjeni.
Hvala svim sugradjanima i svima drugima koji aktivno podržavaju našu borbu za vodu. Kao sto znate iz medija, na vidiku nam je sudski proces između fabrike vode i grada Zrenjanina. Mi zaista ne znamo ko će pobediti, ali znamo ko će izgubiti. Izgubiće građani Zrenjanina! Ko god pobedio u tom sporu građani gube; ili će grad opet tražiti strateškog partnera i opet dati fabriku nekom privatnom licu: opet će se završavati neki poslovi, ili pak sa druge strane, grad će morati da plaća milionske iznose na ime duga fabrici vode , plus svi ostali troškovi, penali… Opet će gradska kasa da se olakša za poveću sumu i to opet u privatne džepove. Mi kao građanska inicijativa, kao dobrovoljno udruženi građani potpuno smo svesni situacije u kojoj se nalaze najosetljivije marginalizovane grupe. Veoma je važno da svi razumeju da je voda JAVNO DOBRO OD STRATEŠKOG ZNAČAJA i da kao takva ne sme biti predmet slobodne trgovine i profita. Voda mora biti dostupna svima, svakom pojedincu i svakom građaninu kako Zrernjanina tako i cele Srbije i to pod istim jednakim uslovima.

Javno privatna partnerstva u snabdevanju vodom su samim tim neprihvatljiva, i u tom cilju mi ćemo krenuti sa aktivnostima u pravcu realizovanja zahteva Vladi Srbije o stavljanju van snage izmena Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018 godine. U svemu ovome nećemo biti sami, ta izmena zakona važi na terioriji cele Republike i podršku o toj inicijativi imamo iz cele zemlje. Ako su jedna Holandija, Austrija ili Slovenija vratile svoja izvorišta i vodosnabdevanje građana u državno vlasništvo, može i Srbija. I mi ćemo na tome insistirati. Radićemo na tome da se što više građana upozna sa mogućim dalekosežnim katastrofalnim posledicama po svaki grad kome vodosnabdevanje padne u privatne ruke. Mi, Zrenjaninci, znamo kako to izgleda, zato ćemo se i boriti da se to ne dogodi više nikome“- istakli su aktivsti Zrak-a .