U Gradskoj kući u Zrenjaninu  održana je konferencija povodom otvaranja projekta SKOLAR – SME, u okviru kojeg će biti otvoren Studentski centar za učenike, studente i mlade iz Mađarske. Konferenciji su prisustvovali zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, sa saradnicima, i zamenik gradonačelnika Morahaloma Kristi Ištvan, koji su nakon konferencije obišli radove na adaptaciji i sanaciji objekta u Zrenjaninu.

Projekat SKOLAR – SME, sprovodi se kroz partnerstvo Zrenjanina i mađarskog pograničnog gradića, poznate banje Morahalom, u okviru programa prekogranične saradnje IPA Intereg CBC programa, a glavni cilj projekta je da oba korisnika stvore program razmene iskustava za stipendiranje mladih koji će svoje školarine realizovati u drugoj zemlji, u kompanijama u kojima mogu steći iskustvo i znanje, i gde mogu uspostaviti radne veze.

U Zrenjaninu je u toku rekonstrukcija objekta u Pupinovoj ulici, gde će biti uređen i opremljen Studentski centar. Objekat će biti rekonstruisan na takav način da u njemu mogu da budu smešteni učeninici, studenti i mladi. Projektom je predviđeno da pola godine u njemu provedu mladi iz Mađarske, koji će proći kroz program stipendiranja i razmena znanja i iskustava. Projektni partneri su Grad Morahalom, kao nosilac projekta, i Grad Zrenjanin, kao partner.


Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, ističe značaj ovog projekta i podseća na već dobru saradnju koju grad Zrenjanin ima sa Morahalomom.
– Grad Zrenjanin je u zajedničkom projektu prekogranične saradnje i to pokazuje naše prijateljstvo i vezu koju imamo sa drugim gradovima. Uvek se postavlja pitanje da li naši sastanci daju rezultate i šta je to što se dogovaramo, upravo ovo je jedan konkretan projekat u kojem zajedno učestvuju Morahalom i grad Zrenjanin, sa jasnim ciljem da se u Zrenjaninu rekonstruiše objekat koji je u vlasništvu grada i da se omogući smeštaj za 17 mladih studenata koji treba da učestvuju u ovom projektu, ali i u nekoj drugoj prilici, jer će gradu Zrenjaninu ostati obnovljen i u potpunosti opremljen objekat, rekao je Santovac i dodao da je cilj da studenti upoznaju Zrenjanin, privredu grada, a i da naši studenti upoznaju sve to isto i u Mađarskoj i da je ovo nešto što je veoma značajno za naše mlade sugrađane.

Takođe, u Morahalomu će biti izgrađen studentski hostel koji može adekvatno smestiti 17 studenata, učenika i mladih koji su prošli kroz program stipendiranja.

Zamenik gradonačelnika grada Morahaloma Kristi Ištvan, rekao je da odnosi između Srbije i Mađarske nisu nikada bili tako dobri kao što su sada.
– Dobre odnose koristimo upravo za realizaciju ovog projekata, koji puno znače za omladinu jedne i druge zemlje. Naime, cilj nam je da mlade ljude iz Zrenjanina dovedemo u Morahalom, a naši da dođu kod vas, kako bi učili i stekli nova znanja. Za nas je omladina veliko bogastvo, oni su garancija naše sadašnjosti, a još više naše budućnosti, rekao je zamenik gradonačelnika Ištvan, nakon obilaska radova.

Rezultati projekta su program stipendiranja za mlade provedene u malim i srednjim preduzećima preko granice i studentski smeštaj za učesnike programa koji se kasnije mogu koristiti iz istih razloga izvan Intereg HUSRB CBC programa.

Prednosti za studente uključuju sticanje profesionalnog iskustva, ostvarivanje profesionalne veze, učenje procesa kompanija iz druge zemlje, sklapanje novih prijateljstava, upznavanje nove kulture, dok je prednosti za mala i srednja preduzeća u kojima studenti troše svoje stipendije, dele znanje, uče znanja druge zemlje, stvaraju profesionalne veze. Takođe, očekuje se bolja međusobna povezanost sektora MSP sa obe strane granice. Uspostaviće se smeštaj za studente, koji će služiti za održavanje stipendije i mesta za obuku izvan Programa.

Očekivani rezultati su 34 stipendije dodeljene studentima iz Mađarske i Srbije, izrađen plan i program rada centra, uspostavljena dva objekta za smeštaj studenata. Ukupan budžet projekta je 882.352 evra, Grad Zrenjanin obezbeđuje 436.176 evra, od čega se iz IPA finansira 370.749 evra.

Izvor:zrenjanin.rs