Dnevna bolnica Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice Zrenjanin svake godine aktivno učestvuje u obeležavanju Svetskog dana mentalnog zdravlja – 10. oktobra.

Dr Vesela Jašin Laletin – šef Odseka dnevne bolnice ističe da prošle godine zbog postojeće pandemije nismo bili u mogućnosti da ovaj dan obeležimo, a ove godine to činimo skromno sa našim pacijentima i učenicima Srednje medicinske škole kroz razgovore, panoe i ostale aktivnosti.


Ove godine se Međunarodni dan mentalnog zdravlja obeležava pod sloganom „Briga o mentalnom zdravlju – neka to postane stvarnost za sve“.
Pandemija je pogodila milione ljudi širom sveta i ostavila posledice po mentalno zdravlje. Najviše su ugroženi zdravstveni radnici, osobe koje žive same, osobe koje su u izolaciji, a naročito osobe sa mentalnim poremećajima.

Dr Jašin Laletin kaže da je na početku postojala velika panika i strah od nepoznatog. Vremenom, spoznajemo sve osobine virusa, pokušavamo da reorganizujemo svoj život, prvenstveno vakcinacijom i na taj način da se vratimo svojim radnim obavezama i poboljšamo socijalno funkcionisanje koje je veoma bitno za održavanje mentalnog zdravlja.
„Na kraju svakog tunela se ugleda svetlost, tako da se iskreno nadam da ćemo i mi nju ugledati i živeti normalno, kao ranije. Moramo prihvatiti sve ono što nas trenutno u životu snalazi i da se aktivno borimo da što lakše, brže i bolje izađemo iz ovog tunela pandemije“ – kaže dr Vesela.

Odeljenje psihijatrije i Odsek dnevne bolnice svojim pacijentima pružaju pomoć i podršku jer je pandemija umnogome uticala na porast broja pacijenata i pregleda.

Na kraju, doktorkina poruka svima: „Počnimo od sebe, da širimo pozitivnu energiju, da osmehom i toplom rečju pomognemo svima onima kojima je pomoć potrebna“.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“