Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti obeležava se 14. novembra, sa ciljem da se skrene pažnja na mogućnost primarne prevencije ove bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posledica.

Tom prilikom će biti organizovane dve akcije u supermarketu Gomex Total. U petak, 12. novembra, od 8 do 10h, radnici Doma Zdravlja će sprovesti akciju u vidu merenja vrednosti šećera u krvi i arterijskog ktvnog pritiska. U nedelju, 14. novembra, od 10 do 12h, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti u saradnji sa aktivistima iz Crvenog krsta vršiće procenu rizika za dobijanje šećerne bolesti Tip-2, meriće nivo šećera u krvi i krvni pritisak, a lekari će na osnovu dobijenih rezultata davati stručne savete svim zainteresovanim građanima.

Provere zdravlja vršiće se i u Gomex marketu u Botošu, na adresi Omladinska 72 (15. novembra, od 8 do 10h), u Gomex-ovoj prodavnici Berbersko kod pruge, u Zrenjaninu (17. novembra, od 8 do 10h), kao i u prodajnom objektu Gomex-a u Ečki, u ulici Maršala Tita 80 (23. novembra, od 8 do 10h).

Šećerna bolest je hronična i progresivna bolest. Njene komplikacije se mogu sprečiti ili usporiti isključivo dobrom kontrolom (regulacijom) bolesti. Najznačajniji simptomi su: hiperglikemija (povišen nivo šećera u krvi), glikozurija (šećer u mokraći), povećano izlučivanje mokraće, noćno mokrenje, pojačan osećaj žeđi, pojačan osećaj gladi, gubitak u telesnoj težini, opšta slabost i malaksalost, suva koža i sluzokoža, povremeni osećaj svraba i crvenilo lica.

U Zrenjaninu ima već 13.000 registrovanih osoba sa dijabetesom, a pretpostavlja se da je još toliko onih koji ne znaju da imaju ovu bolest, za koju je rano otkrivanje veoma bitno.

Kompanija Gomex poziva sve zainteresovane da iskoriste priliku i na vreme provere svoje zdravstveno stanje. Prevencija je najvažnija!