Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura upriličio je danas, u svom kabinetu, prijem za delegaciju Svetske Šotokan organizacije na čelu sa predsednikom Aurel Patruom, kao i za predsednika Šotokan karate saveza Srbije i predstavnike organizatora Svetskog kupa u Šotokan karateu koji se za vikend održava u našem gradu.

 

Prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i Vukica Đapić Atanacković generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina.

Aurel Patru izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da boravi u Zrenjaninu.
– Kada smo dolazili u Zrenjanin, nismo mnogo toga znali o gradu, a kada smo došli ovde videli smo da je reč o sportskom gradu koji puno šanse i prilika pruža za organizovanje velikog prvenstva kao što je ovo. Malo koji grad u ovom regionu i Evropi može da ponudi dve sportske hale odjednom, u kojima će se odvijati takmičenja. U jednoj hali biće pet borilišta, u drugoj takođe pet. Vidim da imamo i punu podršku Grada Zrenjanina i zaista, sve pohvale za organizatore i za Grad Zrenjanin kao domaćina, ljudi su ovde ljubazni – rekao je Patru ukazujući da je pandemija ipak uticala na organizaciju takmičenja, jer, očekivalo se učešće oko 45 zemalja, sa preko 1.400 takmičara, ali da to nažalost nije ostvareno.

 

Milorad Ćopić predsednk Šotokan karate saveza Srbije i potpredsednik Svetske Šotokan karate do organizacije Ujedinjenih nacija kazao je da su se sportisti zaželeli sportskih takmičenja.
– Pandemija koronavirusa ostavila je traga u svim zemljama sveta, međutim, predstojeće takmičenje u Zrenjaninu je veliki uspeh. Preko trideset pet država i više od 1.200 takmičara, preko 2.000 nastupa u ovo vreme pandemije zaista je fantastičan uspeh. Takmičari sa četiri kontinenta su prisutni u Zrenjaninu, a mi kao Srbija smo u punom sastavu, u svim kategorijama popunili smo maksimum koji jedna država može da prijavi, tako da sam s te strane prezadovoljan – kazao je Ćopić.

 

Naveo je i da će Srbija u svim uzrasnim kategorijama imati oko 200 takmičara – od seniora , juniora, kadeta, pionira.
On je istakao i da je grad Zrenjanin fantastičan domaćin i trenutno centar karate sporta u Srbiji, te da malo koji grad ima tako dobre uslove i ljude koji pre svega razumeju i vole sport.
– Mi kao Srbija idemo na generalni plasman sigurno na prva tri mesta, daćemo sve od sebe, radili smo celo leto, pripremali se i tokom godine. Verujem da ćemo ostvariti zapažen rezultat – rekao je još Milorad Ćopić.

 

 

Govoreći o situaciji u Srbiji Ćopić je rekao da je pandemija ostavila traga na funkcionisanje klubova, ali da se svi polako oporavljaju.
– Ono na šta smo stalno sugerisali jeste da je bitno da se oslonimo sami na svoje snage, tako da u našem Savezu malo koji klub nema svoju salu, ne mislim samo na školske sale, a naši klubovi su na zavidnom nivou – rekao je on i pohvalio organizatore takmičenja u Zrenjaninu – Karate klub “Juko – Banat” iz Araca i Danka Đokića koji je, kako je naveo, dao sve od sebe da se stvore fantastični uslovi u Zrenjaninu.