Zrenjanin- Završne radove na pejzažnom uređenju mesne zajednice Bagljaš danas su obišli gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, v.d.direktora JKP „Čistoća i zelenilo“ Nemanja Milinković, predsednik skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine AP Vojvodine Ljubomir Mišćević, predsednica Zelene parlamentarne mreže AP Vojvodine Stanislava Hrnjak i član pokrajinskog Odbora za zaštitu životne sredine i Zelene parlamentarne mreže Darko Bađok.

Radovi na pejzažnom uređenju dela Bulevara Veljka Vlahovića, od ulice Zdravka Čelara do kružnog toka počeli su u ponedeljak, 15. novembra, zamenom dotrajalih, bolesnih i oštećenih stabala sa ukupno 95 novih sadnica platana. Istovremeno su otpočeti i radovi na pripremi terena za podizanje nove zelene površine, na potezu od ulice Bogdana Teodosina do ulaza u TC BIG. Radnici JKP „Čistoća i zelenilo“ danas su  priveli kraju radove na sadnji drveća i različite vrste šiblja.

Ovo je još jedan od projekata koji je relazivovan u saradnji Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Grada Zrenjanina i JKP „Čistoća i zelenilo“ sa ciljem poboljšanja estetske slike ovog dela grada.

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u našem gradu, želimo da što više ozelenimo naš grad i kao što smo prošle nedelje završili radove na ozelenjavanju još jedne zelene oaze na Putnikovu, a danas na Bagljašu. Ukupna vrednost radova iznosi 16 miliona dinara za ovaj projekat koji treba da se nastavi sledeće nedelje kada ćemo krenuti pejzažno uređenje od žutog  do pešačkog mosta uz reku Begej“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i najavio da će se radovi na Bagljašu nastaviti i da će biti uređene staze duž Bulevara.

On je istakao da želi da ovaj park, kod tržnog centra, postane Park beba i da se za svaku rođenu bebu na teritoriji Grada Zrenjanina zasadi jedna sadnica.

„Imamo u planu da okupimo sve predstavnike lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine, jer su nam primeri dobre prakse veoma važni. Ova tema često bude nepravedno zapostavljena i  građani nemaju dovoljno informacija o tome koliko je zaštita životne sredine značajna“,  rekla je predsednica Zelene parlamentarne mreže AP Vojvodine Stanislava Hrnjak.

„Danas smo videli da je Zrenjanin dobio novo ruho i da je stavljen akcenat na zaštitu životne sredine. Iznenadio sam se da su zasađena neke vrste sadnica koje se ređe sade, na primer lalino drvo i kedrovo drvo, a najvažnije je da je povećana svest o značaju zaštite životne sredine“, istakao je predsednik skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine AP Vojvodine Ljubomir Mišćević.

„Bitno je napomenuti da ovakvi projekti pre svega moraju da budu urađeni u idejnom smislu, da taj posao nekad traje i do četiri godine“, rekao je član pokrajinskog Odbora za zaštitu životne sredine i Zelene parlamentarne mreže Darko Bađok.