Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je, 16. novembra u Novom Sadu, 96 ugovora vrednih 100 miliona dinara za sufinansiranje IPA projekata koji se realizuju preko fondova Evropske unije.

Ugovor je gradonačelniku Zrenjanina Simu Salapuri uručio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a dodeli ugovora prisustvovala je i Smiljka Jovanović, pokrajinski sekretar za finansije.

Sredstva obezbeđena preko Pokrajinskog sekretarijata za finansije namenjena su jedinicama lokalne samouprave, zdravstvenim, obrazovnim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, regionalnim razvojnim agencijama, javnim preduzećima, poslovnim inkubatorima, nevladinom sektoru i ustanovama i preduzećima sa većinskim udelom privatnog kapitala.

Najviše sredstava, prema Mirovićevim rečima, usmereno je gradovima i opštinama za projekte jačanja lokalnog razvoja.
– Od 2016. do 2021. godine samo po ovom konkurusu dodelili smo 618 miliona dinara za 447 ugovora. U novom budžetsko-razvojnom periodu Evropske unije imaćemo mnogo bolje rezultate imajući u vidu značaj i iznos projekata i činjenicu da je u periodu od 2012. do 2015. godine zaključeno samo 138 ugovora vrednih 315 miliona dinara, ocenio je predsednik Mirović.

Predsednik je najavio da će u narednoj godini, za koju je planiran budžet od gotovo 89 milijardi dinara, dvostruko veća sredstva biti opredeljena za projekte koji se realizuju preko Sekretarijata za finansije imajući u vidu da nas očekuje novi sedmogodišnji razvojni budžetski period Evropske unije.

Ugovor je, takođe uručen i Regionalnom centru za društveno-ekonomski razvoj “Banat”.