Zrenjanin- Osim najvećeg privrednog gradilišta u Srbiji, kompleksa “Linglong”, širom Zrenjanina niču novi proizvodni pogoni i hale, u skoro svim industrijskim zonama. Posebno je značajno što u strukturi novih investitora preovlađuju preduzeća iz našeg grada, a nastavlja se i trend proširenja proizvodnje od strane investitora iz drugih zemalja.

Nakon što je u prvoj novoj gradskoj privrednoj zoni, “Bagljaš – aerodrom” veći deo zemljišta (40,4 hektara) zakupila kompanija “Fiva – Valter Grupa” i sagradila pogone namenjene kompaniji “Drekslmajer”, sada je na tom prostoru, parceli od oko 3 hektara, u toku gradnja nove hale, površine oko 6.500 kvadratnih metara. Investitor je deo kompanije “Fiva”, “R&W” d.o.o, a radove finansira “H&S Korporacija” d.o.o. iz Subotice. Na gradilišnoj tabli istaknuto je da je hala namenjena proizvodnji različitih proizvoda za zamračivanje stanova i nestambenih objekata, tako da se u nju planira preseljenje belgijske kompanije “Talent 4 Blinds”, koja s uspehom posluje u zakupljenom prostoru u industrijskoj zoni “Jugoistok” od 2018. godine i bavi se proizvodnjom različitih vrsta roletni i dekoracija za prozore.


Radove na izgradnji hale izvodi beogradsko preduzeće ”PENTA GE.CO. Construction” d.o.o, koje je zaokružilo građevinsku konstrukciju objekta, a trenutno zrenjaninsko preduzeće “Eko Gradnja” izvodi parterne radove na platou i prilaznim putevima hali. Rok za završetak svih radova je avgust naredne godine.

Konture savremenog poslovnog objekta dobija budući distributivni centar preduzeća iz našeg grada” Keramika Jovanović”, na parceli od ukupno 3 hektara, kod prvog ulaza u zonu “Jugoistok”. Završena je izgradnja letos započete hale, a u toku je parterno uređenje okolnog prostora i pristupnih saobraćajnica.

U trećoj novoj industrijskoj zoni – “Istok”, čija se ekspanzija tek očekuje izgradnjom poslednjeg kraka obilaznice oko grada, uz postojeće pogone “Novaresa” i “ISKA”, proizvodne kapacitete podiže zrenjaninsko preduzeće “General solutions”. Na površini od oko 1.600 kvadratnih metara ova firma, koja trenutno radi u zakupljenom prostoru nekadašnje fabrike tepiha, planira da proizvodi metalne delove, sklopove i strukture i da pruža usluge pakovanja svih veličina za proizvodna postrojenja. Investitor pripada grupi vodećih kompanija u oblasti proizvodnje metala i prefabrikacije čeličnih i varenih komponenti za razne grane industrije u regionu.

Komentarišući ove informacije, kao i činjenice da je prodaja gradskog građevinskog zemljišta realizovana ove godine na osnovu dva raspisana oglasa, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ističe da se privredni razvoj Zrenjanina ne može zaustaviti.

– Novi pogoni koji se grade ili već uspešno posluju u našim industrijskim zonama neminovno su doveli i do razvoja drugih privrednih grana, prvenstveno građevinarstva. Investitori najbolje znaju da je ovo grad koji ima perspektivu. Kako inače objasniti da je u Zrenjaninu ove godine prodato neizgrađenog građevinskog zemljišta u vrednosti od ukupno 60 miliona dinara. Najveći deo prodatih površina biće iskorišćen za gradnju novih stanova ili proizvodnih pogona – naglašava Salapura i dodaje da će se time dodatno pokrenuti građevinska operativa i novi talas investicija, što samo dokazuje da su dosadašnje odluke države o usmeravanju investitora u Zrenjanin bile ispravne.

– Osim stanova koje će graditi kompanija “Linglong” na prostoru od 2,8 hektara, bitno nam je da je i dalje atraktivno neizgrađeno zemljište u radnim zonama, ali i da se kao atraktivno mesto za gradnju pojavljuje i područje oko Banje Rusande, gde očekujemo nove ideje i ulaganja koja će unaprediti ponudu ovog banjskog kompleksa – naveo je gradonačelnik.