Zrenjanin- Zimska služba  JKP „Čistoća i zelenilo“  i ove godine spremno dočekuje zimu. Kompletna mehanizacija i ljudstvo pripremljeni su da obezbede čiste i prohodne trotoare, stepeništa na mostovima i nadvožnjicima, parkinge i biciklističke staze.

Tim povodom danas je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa zamenikom Sašom Santovcem i direktorom JKP “Čistoća i zelenilo” Nemanjom Milinković obišao zimski punkt preduzeća “Čistoća i zelenilo” u Zrenjaninu i uverio se da je sve spremno za predstojeću zimu.

Zimska služba  JKP “Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin,  radi u periodu od 01. novembra 2021.  do 01. aprila 2022. godine.  Programom održavanja ulica u zimskom periodu predviđeno je iznošenje snega iz ulica užeg centra grada, kao i  čišćenje i uklanjanje snega i leda sa javnih površina (trotoari, parkinzi, biciklističke staze, stepeništa na mostovima i nadvožnjacima), posipanje javnih površina odgovarajućim sredstvima (so i kameni agregat i tečni kalcijum hlorid-tečnost protiv smrzavanja) radi sprečavanja stvaranja poledice i kliznih mesta, razgrtanje i odnošenje snega  iz užeg centra grada kada  snežni  pokrivač dostigne 50 cm ili smeta pešacima, biciklistima i ostalim učesnicima u saobraćaju.

„Nastavljamo obilazak naših službi koje vode računa o održavanju ulica, trotoara i biciklističkih staza u zimskom periodu, i nakon što smo posetili zimski punkt preduzeća “Eko Gradnja”, koja već desetu godinu održava naše lokalne puteve, a spremno je i preduzeće koje održava državne puteve, Javno preduzeće “Putevi Srbije”, danas smo u poseti našem javnom komunalnom preduzeću “Čistoća i zelenilo”. Uverili smo se da je obezbeđeno dovoljno agregata, sredstva i ljudstvo su spremni i drago mi je da u pripravnosti dočekujemo zimu – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

„Ovo preduzeće treba pohvaliti i u drugim segmentim, posebno mislim na akciju ozelenjavanja grada koju zajedno sprovodimo i u kojoj Grad Zrenjanin ima veliku podršku ovog preduzeća. Na tome im se zahvaljujem, želim da pohvalim njihove službe i nadam se da će ove godine zima biti takva da neće imati mnogo posla“, istakao  je gradonačelnik.

„Imamo dovoljno sredstava i zaposlenih za obavljanje svih predviđenih aktivnosti koje se tiču zimskog održavanja i raspoređeni su u tri smene. Od mehanizacije imamo male traktore sa posipačima soli i čistilicama za sneg, kombinovane mašine sa raonicima za sneg, kiper kamione za odnošenje snega sa glavnog trga i iz centra grada, manje izbacivače snega, topove, oko 20 tona putarske soli i 60 tona kamene rizle na lageru“, rekao je vd direktora JKP “Čistoća i zelenilo” Nemanja Milinković i dodaje da građani treba da uzmu u obzir da postoje prioriteti u zimskom održavanju javnih gradskih površina.

 

 

„Prema programu rada, za održavanje grada u zimskom periodu biće angažovan veći broj radnika, a od mehanizacije su spremni kamion „Zastava“, kiperi, traktori različitih veličina i snaga (MTT 560, Belarus, Dajc, Solis i Antonio Carraro, koji su opremljeni daskama za guranje snega i posipačima), rovokopači opremljeni daskom za guranje snega,  Bob-Cat,  top za sneg i mini čistilica. Za predstojeću zimu, obezbeđeno je 120 tona soli i 60 tona kamenog agregata. Po gradu je lociran i  određen broj spremnika za so u koje može da se odloži 1000 kg soli, a isti omogućavaju efikasniji rad zimske službe. Stepen angažovanosti zimske službe zavisiće od vremenskih uslova. Prioritet održavanja u zimskoj službi imaju ulice iz prvog stepena održavanja (uži centar) i svi mostovi iz programa održavanja, javno prometne površine uz magistralu i ostale javno prometne površine iz programa drugog stepena održavanja. Svim javnim ustanovama i Mesnim zajednicama, obezbedili smo po 100 kg soli, koju mogu preuzeti u prostorijama JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin“, istakao je Nemanja Milinković.