U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure i Kikinde Nikole Lukača, danas su u Baroknoj sali Gradske kuće direktori turističkih organizacija dva grada, Zoran Ljubotina i Jasmina Milankov potpisali Protokol o saradnji. Na osnovu sadržaja potpisanog dokumenta, ozvaničena je dosadašnja saradnja dva grada u oblasti turizma, zajedničkih nastupa na tržištu i promovisanja manifestacija od značaja za obe sredine, a kako je ovom prilikom rekao gradonačelnik Zrenjanina, u širem smislu to predstavlja unapređenje saradnje između Kikinde i Zrenjanina i nastavak dosadašnjih razvojnih aktivnosti dva grada.

Direktorka TO Kikinda Jasmina Milankov rekla je da saradnja između turističkih poslenika Zrenjanina i Kikinde traje već pet godina, ali da sada dobija viši nivo, uz dosta planova i zajedničkih aktivnosti koje bi trebalo da se relizuju u narednom periodu.

Zoran Ljubotina, direktor TO Zrenjanin, ocenio je potpisivanje protokola kao novu stranicu u saradnji između dva banatska grada, kroz čije će se ideje i ciljeve doći i do bolje i kvalitetnije turističke ponude i većeg odziva gostiju i posetilaca manifestacija od značaja i za Zrenjanin i Kikindu.

– Obostrano imamo dosta razvojnih projekata i šansi koje nas čekaju u narednom periodu, a posebno bih u tom smislu istakao izgradnju autoputa od Zrenjanina prema Beogradu Novom Sadu i brze saobraćajnice Kikinda-Sombor, koje će doprineti privlačenju ne samo investitora, već i turista i omogućiti organizovanje novih manifestacija i sadržaja u obe sredine. Danas smo ponovo za istim stolom, nedavno smo bili zajedno na skupštini Regionalnog centra za razvoj “Banat”, gde takođe imamo zajedničke razvojne projekte. Verujem da, zbog svojih specifičnosti, kroz današnji Protokol turističku ponudu možemo podići na viši nivo i u što lepšem svetlu predstavljati se i turistima u našoj zemlji i onima van njenih granica – istakao je Simo Salapura i poželeo da ova saradnja bude dugotrajna i donese dobre rezultate i za grad Zrenjanin i za grad Kikindu.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač takođe je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Protokola o saradnji i istakao da su Zrenjanin i Kikinda veliki banatski gradovi naslonjeni jedan na drugi, te da je normalno da sarađuju i međusobno se podržavaju.
– Mislim da je u ovim multinacionalnim, multikulturalnim i tolerantnim sredinama saradnja svih koji u njima žive nešto što je presudno za napredak i jednog i drugog grada, ali i kompletnog regiona i celog Banata. Podrazumeva se i da razmenjujemo iskustva, dopunjujemo jedni druge i da napredujemo zajednički – kazao je gradonačelnik Lukač i dodao da će nove investicije poboljšati razvojne potencijale gradova, ali da je od presudnog značaja zadržati ljude da žive u ovom regionu. Upravo turizam je jedan od segmenata sa veoma velikim potencijalom.

Današnju svečanost u Gradskoj kući uveličali su prigodnim nastupom članovi KUD “Pionir” iz Zrenjanina, prikazom banatskih igara nazvanim “Veliki banatski šor”, dok je o suštini i značaju potpisanog protokola govorio Jaroslav Stevanov, predstavnik Turističke organizacije grada Zrenjanina.