Osma po redu, tradicionalna manifestacija, “Beloblatska kobasica” počela je danas u Belom Blatu.

Ove godine, program manifestacije podeljen je na dva dana,  sa ciljem ravnomernog raspoređivanja broja posetilaca zbog trenutne epidemiološke situacije, tako i radi smanjenja gužvi i kolapsa u saobraćaju na prilazim putevima ka Belom Blatu, koja je bila izražena svih prethodnih godina, tako da će se za ljubitelje gastonomije manifestacija održati i u nedelju, 6. februara.

Danas, prvog dana Kobasicijade,  održano je takmičenje u svinjokolju na starinski način baš kako se radilo nekada u ovom delu Vojvodine.

 

Takmičarske ekipe imale su zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski način počev od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa.

 

 

Domaćini su gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače.

Osmu po redu tradicionalnu manifestaciju Kobasicijada svečano je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Sudijski žiri nagradio je najbolje ekipe, a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa i pripremljeni specijaliteta.

Za dobru atmosferu priređen je i bogat kulturno- umetnički i muzički program koji je održan na centralnoj bini u velikom party šatoru posebno uređenom za ovu priliku. Goste je prvog dana manifestacije  zabavljala popularna grupa “Apsolutno romantično”.

 

PROGRAM DRUGOG DANA KOBASICIJADE U BELOM BLATU

Drugog dana, u nedelju 6. februara, centralni događaj i povod za okupljanje svakako je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Organizovana je prodajna izložba suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata i slično.

08-10h – Prijava takmičara za takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica

11-13h – Takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica
uz zabavni program (bend TS Balkanska duša)

13h – Završetak takmičenja, predaja uzoraka, zabavni program

15h – Proglašenje pobednika takmičenja u pravljenju svežih domaćih kobasica

15-18h – Zabavni program (rok bend Nostradamus)

18h – Zatvaranje manifestacije

 

 

 

Organizator je za takmičare za najbolju kobasicu obezbedio 5kg svežeg svinjskog mesa, 10m creva, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica. Broj mesta je ograničen.

Žiri će tokom takmičenja ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.

 

 

Pokrovitelj manifestacije je grad Zrenjanin u organizaciji Mesne zajednice Belo Blato i Turističke organizacije grada Zrenjanina.