U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 3. februara 2022. godine, u 19h gost će biti Igor Luković, vinski novinar, somelijer, kritičar, degustator i međunarodni vinski sudija koji vina ocenjuje od Atine, preko Napulja, do Londona i Tokija, ali koji i dalje ističe da je Zrenjaninac, Gradnuličanin i Banaćanin.

O svojoj ličnoj gustativnoj geografiji i tajnama svog posla govoriće u razgovoru sa Oliverom Skoko, autorkom izložbe „Merak mi je..“ u okviru koje se i priređuje ovaj događaj. Veče sa Igorom Lukovićem, posvećeno kulturi vina, hedonizmu i gastronomiji kao delu opšte kulture, nasleđa i identiteta, Narodni muzej Zrenjanin organizuje u saradnji sa Specijalnim magazinom za vinsku i gastro kulturu „Vino & Fino“.

 

Igor Luković je rođen i odrastao u Zrenjaninu, detinjstvo je proveo u Banatu, Dalmaciji i Toplici. Posle srednje škole studirao je književnost na Univerzitetu u Novom Sadu, a zatim dugo godina radio kao novinar i radijski urednik.

Karijeru u vinu i gastronomiji počeo je 2003. godine kao saradnik magazina Yellow Cab, Gurman, Wine Style, Gastro Svet i drugih, da bi je nastavio kao urednik magazina Vino & Fino, na čijem je čelu do danas.

Ocenjuje vina na brojnim takmičenjima širom sveta: Decanter WWA u Londonu, Mundus Vini u Nemačkoj, Concour Bruxels Mondial, Citadelles du Vin u Bordou… i mnogim drugim. Prošle godine došao je na čelo najvećeg regionalnog vinskog takmičenja Balkan International Wine Competiton, kao predsednik sudijskog žirija. Jedan je od pokretača Međunarodnog dana prokupca, a bio je i među osnivačima Udruženja somelijera Vojvodine. Dugogodišnji je edukator i predavač u somelijerskim i vinskim školama, kao i organizator niza vinskih manifestacija, festivala i salona. Putuje, ocenjuje, proba i piše širom sveta, prateći sve pravce kojima ga nos i nepca odvedu.