Zrenjanin- U Opštoj bolnici Đorđe Joanović predstavljen je rad Defektološke ambulante koja funkcioniše u sklopu Odeljenja neurologije.

Defektološka ambulanta radi sa vrlo osetljivom populacijom svih uzrasta, od najmlađih do najstarijih sa motoričkim poremećajima, poremećajima sa govorom i sa pažnjom.

Pomoćnik direktora dr Vanja Kunkin  napomenuo je da ambulanta radi već duže vreme i naglasio da je donacija od velikog značaja za dalji rad ambulante.

„Radi se o vrlo osetljivoj populaciji svih uzrasta, od najmlađih do najstarijih sa motoričkim poremećajima, poremećajima sa govorom, sa pažnjom. Treba da pokažemo gradu da imamo i ovu opciju, da se trudimo da pomognemo deci pre svega, ali i svim starijima kojima je potrebna pomoć. Kao što vidite, ovde ima dosta sredstava, prvo smo obezbedili jedan veći prostor za koji mislimo da je dovoljno adekvatan da pruži sve neophodne usluge. Pacijenti ovde u nekom svom režimu rada prave neka pomagala koja im svakako koriste u vežbama, zaposleni sami učestvuju u donacijama u svakom obliku, kako je god moguće“, rekao je dr Vanja Kunkin i zahvalio se firmama koje su donirale rekvizite.

„Ovo iako ne deluje veliko, predstavlja moderan koncept lečenja. Nadam se da ćemo izaći u susret građanima koji nemaju neku drugu opciju lečenja i mislim da je ovim iskorakom Služba defektologije napravila značajan pomak i da ćemo pružiti, onima kojima je potrebno, najsavremenije lečenje, istakao je pomoćnik direktora zrenjaninske bolnice.

Pomoćnik direktora Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ dr Vanja Kunkin i defektolog-oligofrenolog Mirjana Mladenović predstavili su rad Defektološke ambulante.

 

Defektolog-oligofrenolog Mirjana Mladenović istakla je da u ambulantu obično dolaze sasvim mala deca zbog indikacija koje procene pedijatri ili roditelji kada u toku razvoja shvate da nešto nije u redu sa detetom.

 

„Problemi se često manifestuju lošijim motoričkim veštinama, finom motorikom, govorom ili problemom komunikacije koji je veoma aktuelan u današnje vreme.  Deca koja su nešto starija, na primer predškolskog uzrasta, oni često dolaze zbog problema pažnje, dok dece školskog uzrasta nižeg i višeg, najčešće dolaze zbog problema u čitanju. To je ta takozvana disleksija ili disgrafija odnosno poremećaj pisanja, ili problem pažnje i često taj loš uspeh u školi u njima stvara velike teškoće, a  to su teškoće kao što je anksioznost, strah od škole, mucanje, tikovi, grickanje noktiju ili noćno umokravanje“, rekla je Mirjana Mladenović i istakla da takve dece ima mnogo, naročito posle post-kovid situacije kada je komunikacija bila kompromitovana.

 

„Imamo takođe i problem, koji moramo naglasiti, da danas sasvim mala deca do treće godine koriste tablete, mobilne uređaje i na taj način imaju jednosmernu komunikaciju, tako da nekako dolazimo do situacije da se možda sporije razvijaju i to je današnjim studijama i dokazano“, istakla je defektolog-oligofrenolog Mirjana Mladenović.

Ono što je veoma bitno, to je što mi ovde koristimo najčešće terapiju pokretom pod nazivom reedukacija psihomotorike. Ona se oslanja na telo zato što dete u stvari svojim telom upoznaje svet oko sebe. Uvek krećemo od tela da bismo naučili pojmove, da bismo dete naučili koja je leva, koja desna strana, da bi imalo osećaj telesne celovitosti, tako da nam te terapije veoma pomažu i imali smo određene rekvizite i sredstva ali smo sada donacijom Iron sporta dodatno obogatili tu terapiju tako što imamo razne balansere, grede, sredstva za poligone, loptice za šake“, naglasila je Mirjana Mladenović.

„Želeli smo da inplementiramo nešto novo, da idemo u korak sa vremenom i koristimo multi mediju, jer deca koja su u virtuelnom svetu veoma teško usvajaju vežbe koje su ranije bila sasvim jednostavne, u vidu pokreta i glasa, tako da mi pored toga moramo i da imamo audio vizualna sredstva koja će njima preko slušalica stvoriti neki novi doživljaj“, rekla je ona  i istakla da ambulanta koristi slušni integracioni trening koji je pantentiran na Fakultetu za edukaciju i rehabilitaciju u Zagrebu i koristi se nekih petnaestak godina u radu i pokazao je izuzetne efekte“, rekla je defektolog-oligofrenolog Mirjana Mladenović.