Skupština Olimpijskog komiteta Srbije, najvišeg organa te sportske organizacije, održana je danas u svečano opremljenoj Baroknoj sali Gradske kuće, uz učešće delegata iz svih sportskih granskih organizacija Srbije, proslavljenih olimpijaca, brojnih gostiju, predstavnika zrenjaninskog sporta i čelnika Grada Zrenjanina.

 

Organizacijom i održavanjem ove sednice van Beograda, ukazana je još jedna počast i zahvalnost gradu Zrenjaninu za njegove sportske domete, titulu “Evropskog grada sporta” i negovanje olimpijskog duha, tradicije i sportskih vrednosti.

Predsedavajući Skupštine i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je da je izbor Zrenjanina za održavanje sednice Skupštine bio više nego logičan.
– Zrenjanin je grad fenomen u svetskim razmerama, kada je sport u pitanju, a posebno broj osvojenih olimpijskih odličja. Nije bilo dileme gde da dođemo, znajući da ćemo biti, kao i uvek, izvanredno primljeni, jer je sport najbolji način za povezivanje ljudi. Organizovaali smo ovde i izložbu, zajedno sa Srpskom akademijom nauka, a značajno je i što je gradonačelnik čovek koji dolazi iz sporta i dobro razume tu našu problematiku, koji je ambiciozan, rado nas ovde ugošćuje i s kojim odlično sarađujemo – izrekao je Maljković reči hvale za Grad Zrenjanin.

 

Govoreći o Olimpijskim igrama u Parizu, 2024. godine, predsednik Maljković rekao je da za njega one počinju “već sutra”.
– Spektakl otvaranja po prvi put će biti održan na vodi, na Seni, i što se tiče Pariza, Olimpijada može da krene već sutra, ali što se tiče nas u Olimpijskom komitetu, ne može sutra, moramo dosta da radimo, dobro da se preznojimo, međutim ovo je sportska zemlja i kada se najmanje nadate pojavi se dobar rezultat. U Tokiju je Srbija osvojila devet medalja, što je dobar rezultat, a u Parizu ćemo probati da uzmemo i koju više, uz konstataciju da značaj ima svaka osvojena medalja, makar bila i samo jedna – kazao je Maljković.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je značaj organizovanja ovakvog skupa u našem gradu, jedinom koji je u Srbiji poneo titulu “Evropskog grada sporta”.
– Nismo, naravno, stali na ovoj tituli, radimo dalje na poboljšanju naše sportske infrastrukture, u toku je rekonstrukcija našeg Gradskog stadiona, ulažemo dosta i u školski sport, predstoji održavanje 9. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine, najvećeg sportskog takmičenja na teritoriji Vojvodine za decu školskog uzrasta. Nastavljamo i sa projektima kojima unapređujemo sport za osobe sa invaliditetom i rad naših sportskih klubova. Ponosni smo i na izradu filma o našem olimpijcu Miloradu Stanulovu i monografije “Zrenjaninska olimpijska ogrlica”, kao doprinosu negovanju olimpijskih vrednosti i kulturi sportskog sećanja. Zahvalni smo Olimpijskom komitetu Srbije što je još jednom prepoznao značaj Zrenjanina i ukazao nam čast da danas budemo domaćini sednice skupštine – naglasio je gradonačelnik Salapura.