Kao u nekim vremenima pre početka pandemije, Zrenjanin je ovog vikenda domaćin nekoliko manifestacija i događaja koji prevazilaze lokalni značaj i shodno tome, svi raspoloživi smeštajni kapaciteti u gradu su popunjeni. To je još jednom pokrenulo pitanje nedostatka takvih kapaciteta i možda alarmiralo eventualne investitore da se pozabave problematikom izgradnje nekog hotela sa više smeštajnih jedinica.

Promocija Zrenjanina kao zanimljive i poželjne destinacije kongresnog turizma, različitih manifestacija i grada sporta na najbolji način se potvrdila upravo ovog vikenda – grad je domaćin Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, Digitalk konferencije, Internacionalnog Banatskog festivala vina i Plesnog festivala “Dance Fusion”, a svi ti događaji okupili su više od dve hiljade učesnika i gostiju.

Velika konferencijska sala hotela “Vojvodina” raspolaže sa 300 mesta i prilikom otvaranja Digitalk konferencije bila je ispunjena gotovo do poslednjeg. Konferencija je okupila i više od 40 predavača, a traje četiri dana, zajedno sa Digitalk E-Commerce Days, najavljenim kao kao edukativni događaj godine za sve e-trgovce.

Tokom protekle nedelje Zrenjanin je bio i centar pozorišnog života Vojvodine, a festivalska smotra završava se večeras, poslednjom takmičarskom predstavom i sutrašnjim proglašenjem pobednika. Uz gostujuća pozorišta, u našem gradu boravili su svakodnevno i pozorišni poslenici, učesnici pratećih programa, izložbi i promocija, što je takođe doprinelo afirmaciji grada kao organizatora značajnih kulturnih dešavanja.

Manifestacioni turizam oličen je i kroz 3. izdanje Internacionalnog Banatskog festivala vina. Obuhvatajući na jednom mestu tradiciju, poljoprivredu, ekonomiju, enologiju, gastronomiju, i turističku ponudu, festival je u sportskoj hali “Zvonimir Zvonko Vujin” okupio proizvođače i udruženja iz Srbije, Crne Gore, Slovačke, Rumunije i Mađarske.

Dvodnevni plesni festival “Dance Fusion” u “Kristalnoj dvorani” doneo je Zrenjaninu epitet centra plesa i igre u Srbiji ovog vikenda, okupivši oko 1600 učesnika i njihovih trenera iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Zrenjanina. Grad je domaćin ovog festivala već 16 godina, a sada mu je poverena i organizacija kvalifikacionog turnira Nacionalnog granskog saveza, što je izazvalo dodatno interesovanje učesnika i gostiju.

Ako svemu navedenom dodamo da je gost Zrenjanina sinoć bio i popularni pevač Petar Grašo, čiji je nastup ispunio salu Kulturnog centra Zrenjanina, ovaj vikend u našem gradu u punoj meri protiče u znaku manifestacija, festivala, kongresnog turizma i to su sve oblasti turizma koje bi u narednom periodu trebalo da dovode u naš grad sve više gostiju.