Radna aktivnost gradonačelnika Zrenjanina i njegovih saradnika – “Da nam sela budu bliža” – nastavljena je danas posetom Perlezu.

Gradonačelnik Simo Salapura, zamenik Saša Santovac, gradski većnik Marinel Mendrea, načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević i direktori javnih i komunalnih preduzeća za urbanizam, “Čistoća i zelenilo” i “Vodovod i kanalizacija” Goran Kravarušić, Nemanja Milinković i tehnički direktor Srđan Bogaroški, kao i Miloš Radosavljević direktor VPD „Srednji banat“, razgovarali su s predstavnicima mesne zajednice, a potom posetili etno izložbu KUD “Arsenije Teodorović” i porodicu Snježane Bubnjević, koja je dobila podsticajna sredstva grada Zrenjanina za pokretanje sopstvenog biznisa.


Sastanku u Perlezu prisustvovao je i Radoš Pejović, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, koji živi u tom mestu.
Perlez je naseljeno mesto sa specifičnim razvojem, s obzirom da je do šezdesetih godina prošlog veka bio sedište sreza i zasebna opština, a danas je četvrto po brojnosti selo na gradskoj teritoriji i naselje koje ima perspektivu i razvojne mogućnosti.


Gradonačelnik Salapura istakao je da u proteklom periodu ovde realizovano više investicija u oblasti infrastrukture i pomenuo asfaltiranje Ulice Đure Jakšića, dužine jedan kilometar, radove na obnovi putne deonice od Perleza do mosta na Tisi, što iznosi 5,5 kilometara, čišćenje kanala za prihvat otpadnih voda dužine 14 kilometara i u vrednosti radova od 13 miliona dinara, kao i neke druge projekte.
– Posle Aradca danas nam je i Perlez bliži, nastavljamo akciju posete selima. Sa svojim timom i sa direktorima javnih preduzeća i načelnicima obišao i Mesnu zajednicu “Perlez” gde smo razgovarali o aktuelnim problemima i izazovima koji stoje pred nama u narednom periodu, ali i o stvarima koje smo radili u prethodnom periodu. Pre svega, da podsetim da smo uradili dva kapitala projekta kada pitanju saobraćajna infrastruktura, dakle to je asfaltiranje ulice Đure Jakšića i naravno tu je i saobraćajnica kao povezuje Perlez sa Titelom. U prošloj godini upravo na ovom mestu mestu gde se sada nalazimo napravili smo prelepo šetalište koje treba da da završimo sa nekih 180 metara pešačke staze. Ovde, na ovom mestu najavljujemo drugu po redu manifestaciju “Dani porodice” koja je inače uvrštena u manifestaciju od značaja za grad Zrenjanin, a sve sa razlogom što je manifestacija prošle godine veoma dobra primljena i to ne samo na lokalu već je prepoznata i od strane pokrajinskih i republičkih institucija. Takođe, danas u Perlezu posetili smo i domaćinstvo koje je dobilo podsticaje u okviru programa mera podrške ženskom preduzetništvu, a koji su otvorili tepih servis. Kod gospođe Snežane uverili smo se da posla ima i da dobro vodi svoj posao, da je zajedno sa svojom porodicom napravila jedan mali biznis, održivi biznisu u Perlezu – rekao je gradonačelnik Salapura  i istakao da su danas vođeni razgpovori o gorućim problemima, a to je nastavak čišćenja deponija u Perlezu.

– Jedan deo smo završili i nastavljamo dalje, problemi oko infrastrukture sa kanalizacijom, oko škole, oko doma kulture … Dakle, razgovarali smo o svim onim problemima koji su zajednički problemi u gotov svim seoskim mesnim zajednicama na teritoriji grada Zrenjanina. Napravili smo planove i dinamiku i nastavljamo dalje – kazao je još gradonačelnik Simo Salapura.

Naveo je i da zajedno s javnim preduzećem “Pošta Srbije” grad učestvuje u procesu obnove zgrade nekadašnjeg Sreskog načelstva, jedne od najvrednijih u Perlezu. Obnovljen je i Svetosavski dom, takođe značajno zdanje u okviru pravoslavnog hrama. Ukazao jei da je u selo stigla i gasna mreža, što će doneti nove pogodnosti za stanovnike. Takođe, Perlez je jedno od naseljenih mesta na gradskoj teritoriji gde je otvorena mlađa grupa pri vrtiću u osnovnoj školi i omogućeno je i zaposlenim roditeljima da se bolje organizuju, uz manje briga oko čuvanja dece.
– Sve to ukazuje da Perlez ima uslove da se razvija, i zbog svoje specifične istorije i izuzetnog geografskog položaja. Grad Zrenjanin pomoći će u tome i podržati sve one aktivnosti i investicije koje predlože sami Perležani, a budu prepoznate kao značajne po razvoj sela.