PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA ZA MAJ

 

PROMOTIVNI KONCERT  HORSKOG FESTIVALA „SLOBODAN BURSAĆ“

U okviru promotivnih aktivnosti Horskog festivala „Slobodan Bursać“ u subotu, 7. maja publiku očekuje celovečernji koncert hora Sveti Serafim Sarovski. Koncert se održava u Reformatorskoj crkvi. Publika će imati priliku da uživa u odabranim srpskim solo i horskim pesmama, ruskim romansama, napolitanskim i klapskim melodijama…
Sve ljubitelje muzike očekuje i nastup operskih umetnika Dragane i Ljubomira Popović. Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan.
– Organizatori koncerta su Horski festival „Slobodan Bursać“, Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions.

 

 

TRIBINA „AKTIVIZAN MLADIH – ZRENjANINSKI KRUŽOK

Tribina „Aktivizam mladih – Zrenjaninski kružok“ biće održana u Kulturnom centru u ponedeljak, 9. maja. Na tribini će govoriti predstavnice omladinskog umetničkog kluba „Kružok“ Olga Dragaš, Tijana Šakić i Nina Antić, profesor filozofije Edi Daruši i profesorka sociologije Senka Jankov o aktivizmu mladih i o neformalnom novoosnovanom udruženju mladih Zrenjaninaca i Zrenjaninki. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra. Tribina počinje u 19 časova.

 

 

 

FILMSKI PROGRAM

Francuski film – ciklus „Doba sazrevanja“ – 4, 5, 18. i 19. maj
Pretpremijera filma «Top Gan – Maverik» – sreda, 25. maj
Projekcije filma: četvrtak, 26, subota, 28. i nedelja, 29. maj 

U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji u Kulturnom centru u toku maja prikazuje se filmski ciklus „Doba sazrevanja“ (L’âge de raison). U sredu, 4. maja na programu je film „Pravi momak“ a u četvrtak, 5. maja „Školski život“. Sreda, 18. maj rezervisana je za film“Plivaj ili potoni“ dok se u četvrtak, 19. maja prikazuje ostvarenje „Meteoriti“. Projekcije počinju u 20 časova u Velikoj sali. Ulaz je besplatan.

U okviru bioskopskih projekcija Kulturnog centra krajem maja, u četvrtak, 26, subotu, 28. i nedelju, 29. 5. publiku i poklonike čuvenog «Top Gana» očekuje nastavak ovog velikog filmskog hita pod nazivom: „Top Gan – Maverik“/ Top Gun Maverick. Pretpremijera filma održaće se u sredu, 25. maja u 20 časova. Projekcije su u Velikoj sali Kulturnog centra. Cena ulaznice je 250 dinara.

 

FRANCUSKI FILM
Ciklus „Doba sazrevanja“/ L’âge de raison

Raspored projekcija – datumi prikazivanja:

SREDA, 4. MAJ
„Pravi momak“ /Un vrai bonhomme
Stidljivi i osetljivi tinejdžer Tom se sprema za polazak u novu školu. Njegov stariji brat Leo mu poput pravog savetnika pomaže da se uklopi. Nakon insistiranja da od Toma napravi pravog dasu, Leo svojom sveprisutnošću postaje teret. Tom će morati da se oslobodi Leovog pritiska kako bi pronašao svoj put…

ČETVRTAK, 5. MAJ
„Školski život“/ La vie scolaire
Godina dana škole, života… i snalaženja! Nova i mlada pedagoškinja Samija iz rodnog Ardeša prelazi u jednu školu na lošem glasu u Sen Deniju. Samija se suočava sa nedisciplinom i društvenom stvarnošću tog pariskog kraja, ali i dobrim raspoloženjem koje vlada među učenicima i kolegama. Među njima su Musa, Veliki iz kraja i Dilan. Samija se prilagođava i ubrzo počinje da uživa u umirivanju najnestašnijih učenika. Zbog svog komplikovanog privatnog života zbližava se sa Janisom, živahnim i jako pametnim tinejdžerom čiji je potencijal prepoznala. Iako se čini da Janis odustaje od svojih ambicija skrivajući se iza svoje drskosti,Samija će uložiti sav svoj trud da spreči njegov neuspeh i pokuša da ga natera da se projektuje u bolju budućnost.

SREDA, 18. MAJ
„Plivaj ili potoni“/ Marche ou crève
Plahovita i buntovna sedamnaestogodišnjakinja Eliza želi da uživa u letnjem raspustu na strmim padinama Verkora, gde je odrasla. Međutim, njena majka odlazi od kuće ostavši je da se sama sa ocem brine o bolesnoj sestri. Usled velike odgovornosti, ljubav se pretvara u mržnju, i Eliza gubi tlo pod nogama.

ČETVRTAK, 19. MAJ
„Meteoriti“/Les météorites
Nina ima 16 godina i mašta o avanturi. U iščekivanju uzbuđenja, provodi leto u mestu između svog sela na jugu Francuske i zabavnog parka u kom radi. Neposredno pre susreta sa Moradom, Nina uočava plameni meteorit na nebu koji pada na planinu. Sve liči na nagoveštaj novog života.

BIOSKOPSKE PROJEKCIJE

„Top Gan – Maverik“
U okviru bioskopskih projekcija Kulturnog centra krajem maja, u četvrtak, 26, subotu, 28. i nedelju, 29. 5. publiku i poklonike čuvenog «Top Gana» očekuje nastavak ovog velikog filmskog hita, s kraja osamdesetih, pod nazivom: „Top Gan – Maverik“/ Top Gun Maverick. Reditelj filma je Džozef Kosinski. Pored Toma Kruza igraju Val Kilmer, Dženifer Koneli, Džon Ham i Majls Teler. Pretpremijerna projekcija filma održaće se u sredu, 25. maja u 20 časova.

Cena ulaznice je 250 dinara a karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije. Film se prikazuje u Velikoj sali od 20 časova.

Sinopsis
„Nakon više od 30 godina služenja u Mornarici, kao jedan od najboljih pilota, Pit “Maverik” Mičel (Tom Kruz) je tamo gde i treba da bude. Ne preza da probije barijere kao hrabar test pilot i izbegava da prihvati unapređenje koje bi ga zauvek spustilo na zemlju. Kada je počeo da podučava vod mladih pilota koji su na obuci za specijalne misije, kakve ni jedan živi pilot nikada još nije video, Maverik sreće poručnika Bredlija Bredšoa čiji je nadimak “Ruster”, sin maverikovog pokojnog prijatelja, oficira za presretanje radara, poručnika Nika Bredšoa, zvanog “Gus”. Suočavajući se sa neizvesnom budućnošću i sa duhovima prošlosti, Maverik se upušta u borbu sa svojim najvećim strahom, što će kulminirati misijom koja zahteva veliku žrtvu svih koji budu izabrani da u nju polete.“

Trejler: https://youtu.be/emzrSTyV-Yw

 

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA
Svake subote u 10 časova – 7, 14, 21. i 28, maj
Fejsbuk strana Kulturnog centra

Svake subote u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra održava se dečji onlajn program. Program se organizuje sa osnovnim ciljem sagledavanja velikog broja pitanja i pružanja odgovora kroz niz praktičnih saveta koji su važni za razvoj deteta i pomažu roditeljima u njihovom odrastanju. Radionice su kreativne i edukativne i pored savladavanja niza veština pružaju i saznanja iz raznih oblasti života, komunikacije, istorije grada, zdravlja i opšte kulture.

Raspored održavanja radionica:

Subota, 7. maj
– Radionica robotike
Jedna u nizu radionica programiranja i robotike za namlađe.
Upoznavanje sa mikro: bit kompjuterčićem i mikro: MaQueen robotom,
mogućnostima njihove primene i programiranja.

Subota, 14. maj
– Radionica škole računara „Nimiko“

Subota, 21. maj
– “Čitanjac sa bibliotekarima»

Subota, 28. maj
– Kreativna radionica sa Blagovestom Vasilevom

 

 

 

Podsetnik
U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

 

 

IZLOŽBA „MIKRO“ – SONjE BOJANIĆ

U Kulturnom centru do 17. maja otvorena je izložba likovne umetnice Sonje Bojanić pod nazivom „Mikro“. Umetnica navodi da je u svom dosadašnjem radu istraživala i eksperimentisala u oblasti intermedijalne umetnosti, kolaža, asamblaža i novih likovnih i digitalnih medija istražujući odnos nauke i vizuelnog stvaralaštva. Postavka sadrži 28 slika i šest video radova.

KULTURNI CENTAR ZRENjANINA U NOĆI MUZEJA

U okviru objedinjenog kulturnog spektakla pod nazivom „Noć muzeja“ i ove godine Kulturni centar Zrenjanina priključuje se i učestvuje u ovoj jedinstvenoj manifestaciji koja se svake godine održava u više od 120 gradova širom sveta. U okviru izložbe „Mikro“ Sonje Bojanić koja u svom radu istražuje odnos nauke i vizuelnog stvaralaštva i koja je otvorena u Kulturnom centru uz predstavljanje 28 slika i šest video radova, biće održana i radionica za decu „Mikro mikrobi“ koju će voditi struk. inž. teh. specijalista Vera Erski i prof. dr Milana Drašković. Izložba „Mikro“ u toku manifestacije „Noć muzeja“ otvorena je za posetioce od 17 časova do ponoći, dok je početak održavanja kreativne dečje radionice zakazan u 17 časova.

 

Opis radionice
– Deca uzrasta od pet pa na više godina će pod mikroskopom posmatrati različite fiksne (ćelije različitog biljnog i životinjskog porekla) i nativne preparate sa ćelijama plesni i kvasca, a zatim će na papir preneti ono što vide, odnosno interpretirati po sopstvenom doživljaju mikro svet koji upoznaju. Koristiće bojice, flomastere, glitere, šljokice, komade krpica, lepak i druge različite materijale.

 

GODIŠNjI KONCERT „ĐERĐEFA“

Godišnji koncert Centra za očuvanje tradicionalne kulture „Đerđef“biće održan u nedelju, 15. maja u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Koncert počinje u 18 časova.

PROMOCIJA KNjIGE „KADA JE NAJSLAĐE IDI KUĆI“

U četvrtak, 19. maja u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 19 časova biće održana promocija knjige Dejana Pavlice „Kada je najslađe idi kući“.

IZLOŽBA PETRA ŠUŠULIĆA On The Beach

U okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturni centar Zrenjanina organizuje izložbu likovnog umetnika Petra Šušulića On The Beach. Publice se predstavlja dvadesetak slika urađenih u kombinovanoj tehnici na kojima se nalaze pejzaži naseljenih obala, morski motivi i duhovno akcentovani tabui. Autor je dobitnik većeg broja nagrada u oblasti likovnog stvaralaštva. Publika će imati priliku da pogleda Šušalićeva likovna ostvarenja do 31. maja a svečano otvaranje izložbe održaće se u četvrtak, 19. maja u 19 časova salonu Kulturnog centra.
Program otvaranja može da se prati i na Fejsbuk strani Kulturnog centra.
Više o autoru i likovnom izrazu Petra Šušalića možete pogledati na www.kczr.org

O autoru

Rođen je 1970. u Vrbasu. Završio je srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“, diplomirao redovne i postdiplomske studije slikarstva u klasi prof Jovana Rakidžića i prof Halila Tikveše. Član je ULUV-e. Do sada je imao 22. samostalne izložbe slika u Novom Sadu, Somboru, Nišu, Vrbasu, Kuli, Apatinu i Subotici. Učesnik je mnogobrojnih likovnih kolonija, radionica i humanitarnih akcija. 2006. godine bio je u rezidencijalnom (umetničkom) boravku u Parizu Cite International des Arts.

Nagrade:
1993. Univerzitet u Novom Sadu – nagrada za ostvarene rezultate u periodu 1992-1993.
1994. Jesenji lokovni Salon – 1.nagrada za slikarstvo (selektor Svetlana Mladenov),Vrbas
1995. Akademija umetnosti u Novom Sadu – 1. nagrada za crtež završne godine studenata(prof. Halil Tikveša)
1996. Jesenji Likovni Salon – 1. nagrada za slikarstvo(prof Anđelka Bojović),Vrbas
1997. Bijenale mladih umetnika – 2. nagrada za slikarstvo i crtež (prof. Milan Blanuša), Sremski Karlovci
2000. Novosadski Salon – 1.nagrada za slikarstvo(prof. Dušan Todorović),Novi Sad
2000. Jesenji Likovni Salon – 1. nagrada za slikarstvo (Bela Duranci),Vrbas
2001. SO Vrbas – nagrada za ostvarene rezultate iz oblasti likovne kulture
2002. JLS – 1. nagrada za objekat“No More Heroes“(Miloš Arsić)

PROMOCIJA NOVE KNjIGE MILE STAŠEVIĆ

Promocija knjige „Kamen koji peva“ Mile Stašević biće održana u petak, 20. maja u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. U pratećem promotivnom programu učestvovaće:
Recitatorska grupa: “ Lirski kristali“ iz zrenjaninskog Doma učenika, među kojima su učenice koje su se plasirale u toj oblasti do Republičkog nivoa.
Izvorna grupa: “ Vukovi biseri“ iz škole “ Vuk Karadžić“, ovogodišnje dobitnice diplome „Laureat“ iz Rusije, za negovanje tradicionalnih vrednosti.
Izvorna grupa: “ Zavičajni snovi“
Nekoliko pesničkih nada iz našeg grada.
Nedeljko Popara, književnik iz Beograda i
Specijalni gost večeri doktor Darko Stanković- pesnik i psihijatar koji u to vreme dolazi iz Australije.
– Program promovisanja autorkine četrnaeste knjige “ Kamen koji peva“ počinje u 19 časova.

 

KONCERT BENDA „FRAJLE“

Koncert popularnog ženskog akustičnog benda „Frajle“ (The Frajle) biće održan u Kulturnom centru u petak, 13. maja u 20 časova. U okviru turneje pod nazivom „Pesmom da život slavimo“ novosadske „Frajle“ obležavaju 13 godina postojanja na muzičkoj sceni. Frajle osvajaju publiku odličnim nastupima i numerama unoseći specifičnu energiju čardaša, pop – rok zvuka, ali i šansonjerske melodije. Do sada su objavile šest studijskih albuma a svojim jedinstvenim nastupima i numerama privukle su publiku različitih muzičkih usmerenja. Bend čine: Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča.
Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 1500 dinara.

 

TRIBINA

U Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 24. maja u 19 časova biće održana tribina pod nazivom „Saradnja Srba i Rusa kroz istoriju“. Uvodničar je mr Petar Jakšić, istoričar. Moderator tribine je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.