Završna svečanost povodom 9. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine, održane u našem gradu od 19-22. maja, upriličena je danas u Kulturnom centru Zrenjanina.

Prikazan je tom prilikom promotivni petnaestominutni film – retrospektiva takmičenja i uručene zahvalnice za učešće u organizaciji takmičenja školama, javnim preduzećima, ustanovama i organizacijama sa teritorije našeg grada i AP Vojvodine. Između ostalih, svečanosti su prisustvovali pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, predsednica Sportskog saveza Vojvodine Jasmina Juras, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Predrag Rađenović.

 

Na bini je goste dočekao pobednički pehar, koji su osvojili takmičari najuspešnijeg okruga na 9. SOŠOV – Srednjobanatskog.


Pokrajinski sekretar Dane Basta uputio je sve pohvale gradu Zrenjaninu, kao domaćinu 9. SOŠOV.
“Izuzetno smo zadovoljni organizacijom takmičenja i svim onim što se desilo u Zrenjaninu, blizu šest hiljada učesnika, grad Zrenjanin dokazao se kao odličan domaćin, prezadovoljni su svi koji su se bavili organizacijom, učesnici, volonteri i sve je prošlo u najboljem redu. Pokrajinski sekretarijat će nastaviti da prepoznaje ovakve stvari i da grad Zrenjanin, kao “Evropski grad sporta” prepoznaje kao organizatora i nekih narednih sportskih događaja” – rekao je Basta i dodao da ne treba posebno isticati rezultate samih takmičenja, održanih u okviru 15 sportova.

“Pobedio je školski sport, pobedili su svi, petnaest sportskih grana, šest hiljada učesnika i definitivno možemo da se podičimo i istaknemo da naša deca imaju prostora za dalje napredovanje i da će u narednom periodu sigurno neko od njih biti neki vrhunski sportista. Naredna školska olimpijada sledi za četiri godine, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu ostaje pokrovitelj ovog značajnog takmičenja”, istakao je Basta.
U znak zahvalnosti za podršku i ukupan doprinos organizaciji, sekretaru Basti zahvalnicu je uručio gradonačelnik Salapura.

“Iza nas je treći SOŠOV koji je održan u Zrenjaninu, od ukupno devet organizovanih na teritoriji Vojvodine i možemo da budemo zadovoljni rezultatima koji su ostvarili naši učesnici, naši đaci, a takođe želim da se zahvalim svima koji su dali doprinos organizaciji ove veoma značajne sportske manifestacije, sa skoro šest hiljada učesnika – sportista, trenera, sudija, volontera, a posebnu zahvalnost dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, pokrovitelju manifestacije i gospodinu Basti, predsedniku Organizacionog odbora 9. SOŠOV na odličnoj saradnji i ukazanoj šansi da Zrenjanin još jednom pokaže sportske kapacitete, takođe i ljudske kapacitete, kada su u pitanju ovakve aktivnosti. S obzirom na titulu “Evropskog grada sporta” koju smo poneli prošle godine, nekako je i bilo logično da se ovakva manifestacija organizuje upravo u Zrenjaninu”, kazao je gradonačelnik Zrenjanina.

Posebno je ukazao na značaj organizovanja takmičenja u pojedinim sportskim disciplinama u seoskim sredinama, u tamošnjim novim školskim salama.

 

 

“Ponosni smo što smo deo sportskih aktivnosti izmestili van samog grada. Imamo razvijenu mrežu sportskih objekata u našim naseljenim mestima i za te mesne zajednice jako je bitno da ti objekti budu u funkciji i da doprinesu organizaciji ovakvih takmičenja”, rekao je još Salapura.

Takmičenja u okviru 9. SOŠOV održana su u salama osnovnih škola u Aradcu, Kleku, Ečki, Mihajlovu i Botošu i predstavnicima tih škola uručene su danas zahvalnice, kao i školama u Zrenjaninu koje su takođe bile domaćini: “Jovan Cvijić”, “Žarko Zrenjanin”, “Petar Petrović Njegoš”, Zrenjaninska gimnazija, Tehnička škola i Medicinska škola.

Zahvalnice su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, pokrajinski sekretar Basta i direktor 9. SOŠOV Jovan Lekić uručili i Savezu za školski sport grada Zrenjanina, Sportskom savezu grada Zrenjanina, Javnoj ustanovi „Sportski objekti” Zrenjanin, Kancelariji za mlade grada Zrenjanina, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, Savezu za školski sport Vojvodine, Sportskom savezu Vojvodine.
Doprinos organizaciji Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine dala su i gradska javna preduzeća, ustanove i organizacije i njima je takođe danas izražena zahvalnost – Policijska uprava grada Zrenjanina, Crveni krst Zrenjanin, Sektor za vanredne situacije MUP Srbije Zrenjanin, JKP “Pijace i parkinzi”, JKP “Čistoća i zelenilo”, Predškolska ustanova Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina.