U Zrenjaninu je sinoć, u 87. godini, preminuo Slavoljub Grozdanov, profesor istorije u penziji, istaknuti sportski radnik, trener i pedagog, duže od sedam decenija aktivni član Streljačke družine “Bečkerek 1825”. U pravom smislu te reči bio je doajen streljačkog sporta u našem gradu, ali je ostavio dubok trag i u celokupnom srpskom streljaštvu.

Rođen je 1935. godine u Zrenjaninu, u kom se i školovao i maturirao u Zrenjaninskoj gimnaziji. Završio je studije istorije, radio dve godine u Narodnom muzeju, a potom do penzionisanja u prosveti. Uporedo s radom u profesiji bio je posvećen streljaštvu, u koje je ušao još 1949. godine, postavši član Streljačke družine “Bečkerek 1825”. Ostao je u njoj do poslednjeg dana, duže od sedam decenija. Kao omladinac ušao je u sastav reprezentacije Vojvodine i reprezentacije Srbije i ostvario značajne rezultate na prvenstvima države. Počeo je s gađanjem iz vojničke puške, a potom iz pištolja, vazdušne puške i malokalibarskog oružja.


Još iz studentskih dana i pored obaveza aktivnog takmičara, zanima ga pedagoški rad na unapređenju streljačkog sporta. Desetine njegovih učenika postiglo je zapažene rezultate u ovom sportu. Na njegovu inicijativu osnivaju se brojne streljačke družine i grade sportski objekti namenjeni streljaštvu. Angažovao se na brojnim školskim olimpijadama i dao svoj doprinos u njihovom organizacionom i takmičarskom delu. Doprineo je značajno da Streljačka družina “Bečkerek 1825” decenijama održi kontinuitet uspešnog aktivnog sportskog kolektiva u brojnoj zrenjaninskoj sportskoj porodici i svoje bogato znanje i iskustvo uspešno prenosio mlađim generacijama strelaca.

Komemorativni skup povodom smrti profesora Grozdanova biće održan sutra, 22. jula 2022. godine, u 11 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Sahrana je sutra u 13 časova, na Temišvarskom groblju u Zrenjaninu.

Fotografije: Streljački savez Srbije