Grad Zrenjanin i naseljeno mesto Taraš domaćini su 19. susreta mreže evropskih sela roda, tradicionalnog okupljanja koje inicira nemačka fondacija za zaštitu životne sredine “EuroNatur”. Svake godine domaćin je druga država i neko od 15 evropskih sela roda koja su do sada ponela to priznanje. Taraš je postao član te porodice 2015. godine, kada je uspešno realizovao kandidaturu na nivou Srbije, u konkurenciji banatskih Sakula i sremskog Kupinova, a uz podršku Grada Zrenjanina i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Svečanom otvaranju 19. susreta danas su, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, prisustvovali predstavnici sedam evropskih sela roda – iz Nemačke (Rihštat), Španije (Malpartida de Kaseres), Poljske (Tikocin), Grčke (Poros), Hrvatske (Čigoč), Mađarske (Nađbajom), Bugarske (Belozem) i domaćini iz Taraša, uz učešće čelnika Fondacije “EuroNatur” i Grada Zrenjanina.

Prisutne je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Rekao je da je Zrenjanin, po veličini teritorije koja mu administrativno pripada, drugi grad u Republici Srbiji i da su u sastavu grada 22 seoska naselja, svako na svoj način zanimljivo i specifično.
– Kada vam kažem da je između dva naša najudaljenija sela, na severu i jugu, rastojanje čak 60 kilometara, onda možete da shvatite koliko tu ima i prirodnog bogatstva, različitog biljnog i životinjskog sveta – istakao je i dodao da kroz teritoriju Zrenjanina protiču čak četiri reke, da je tu i nekoliko manjih jezera, kao i prirodnih rezervata, poput Carske bare i Ritova donjeg Potisja.

Još je rekao da je Zrenjanin grad sa najgušćom rečnom mrežom u svojoj okolini i da je prirodno da u takvom okruženju ima i predela u kom obitavaju brojne vrste ptica, te da sve to nameće i poseban ekološki pristup. Napomenuo je da je upravo Taraš iskoristio taj svoj prirodni položaj, uz reku Tisu, i posebnu pažnju posvetio upravo rodama, kao nekom svom zaštitnom znaku.
– Od samog početka smo, u lokalnoj samoupravi, podržali njihovu inicijativu i projekte, to činimo i danas i drago nam je što smo u prilici da ugostimo predstavnike sedam evropskih sela roda i poželimo im najsrdačniju dobrodošlicu. Uz titulu “Evropskog grada sporta” i ovo priznanje, “Evropsko selo roda”, donosi nam priliku za promociju naših vrednosti i potencijala u širim razmerama – kazao je gradonačelnik Salapura.

Jedan od rukovodilaca fondacije “EuroNatur” dr Štefan Ferger zahvalio se domaćinima – Gradu Zrenjaninu i Tarašu – na gostoprimstvu i mogućnosti da sastanak mreže održe u našem gradu. Rekao je da se Fondacija bavi pitanjima koja su u vezi sa zaštitom i očuvanjem prirode i prirodnih resursa i bogatstava.
– Pokrenuli smo 1994. godine projekat očuvanja roda i te godine smo proglasili i prvo evropsko selo roda, Čigoč u Hrvatskoj. Selo Taraš evidentirali smo 2015. godine, kao 14. selo roda. Ukupno imamo 15 sela roda i svaka zemlja ima samo jedno selo s titulom “Evropsko selo roda”, tako da je to ipak jedna specifičnost i zanimljivost. Podržavamo seoske sredine, ruralna područja, u njihovom održivom razvoju i promociji njihovih vrednosti i mogućnosti – istakao je Ferger.

Aleksandra Marovac Cucić, predsednica udruženja “Taraške rode” i jedan od pokretača i realizatora inicijative za proglašenje Taraša “Evropski selom roda”, izrazila je zadovoljstvo zbog skupa u Zrenjaninu i Tarašu i podsetila na neke od projekata realizovanih u Tarašu.
– Postavljanje platformi za gnezda belih roda, edukacija školske dece, zaštita staništa belih roda, učionice na otvorenom, svi ti projekti su podržani od strane Fondacije “EuroNatur”, koja je prepoznala naš trud i aktivnosti na zaštiti ove ugrožene vrste i velika nam je čast što smo ove godine domaćini mreže “Evropskih sela roda”, koja se svake godine održava u drugoj zemlji, i što smo u prilici da ugostimo sedam delegacija. Svi učesnici će doprineti da razmenimo iskustva, da vidimo na predavanjima primere dobre prakse, šta se to uradilo u drugim selima roda u toku prethodne godine i posle dve godine “on-lajn” sastanaka ovo je prilika da neposredno razgovaramo na temu zaštite belih roda i njihovih staništa – istakla je Marovac Cucić.

Govoreći o belim rodama u Tarašu, rekla je da je njihova populacija stabilna i da je, kada je bio zvaničan popis, registrovan 31 par ptica, te da su naknadno stigla još dva para.
– Imamo i sedamdeset jednog mladunca, što je dobra slika, s obzirom na dugi sušni period koji ni rodama ne pogoduje. Njihova brojnost u direktnoj je vezi sa zaštitom staništa i okruženja u kom se nalaze i trudićemo se i u narednom periodu da to tako i ostane – poručila je ona.

Nakon pozdravnih reči i prigodnog filma o Tarašu, “Evropskom selu roda”, održana je prezentacija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koju je vodio predstavnik Zavoda Slobodan Puzović.

Devetnaesti susret mreže “Evropskih sela roda” počeo je juče, dolaskom svih delegacija, nastavlja se danas stručnim skupom i prezentacijama u Zrenjaninu, popodne u Tarašu, a završava se sutra, održavanjem radionica, razmenom iskustva i projekata i posetom Melencima i Banji Rusandi.