Pomoćnik direktora za medicinske poslove Opšte bolnice Zrenjanin, dr Vanja Kunkin na konferenciji za medije podsetio je sugrađane da pregledi u sklopu skrininga aneurizme abdominalne aorte u zrenjaninskoj bolnici traju više od dva meseca, a planira se produženje od mesec dana.

U ovaj pilot program su pored zrenjaninske bolnice uključene još tri bolnice- u Valjevu, Kraljevu i Pirotu.

„Do sada je urađeno oko 110-120 pregleda u Zrenjaninu i potrebno je da se uradi makar još toliko da bismo imali reprezentativan broj sa kojim bismo mogli da pokrenemo program uvođenja redovnog skrininga za ovo oboljenje“, istakao je dr Kunkin.

Na preglede se mogu javiti pušači stariji od 65 godina (muškarci i žene), jer su oni rizična grupa za ovo oboljenje.

ZAKAZIVANjE SE VRŠI SVAKOG RADNOG DANA OD 8 DO 12 ČASOVA NA BR.TEL: 023/513-328

Pregledi se obavljaju na Radiološkom odeljenju Opšte bolnice Zrenjanin.

Aneurizma je proširenje krvnog suda koje se najčešće dešava na trbušnom delu aorte. Faktori rizika su pušenje i životna dob (preko 65 godina), oboljenje je češće kod muškaraca, ali u poslednje vreme je učestalo i kod žena, zbog načina života. Pored ovih faktora, hipertenzija takođe može biti faktor rizika.
Aneurizma abdominalne aorte je progresivno oboljenje, koje nastaje sa starenjem. Aorta, kao krvni sud, postepeno raste i ne pravi nikakve simptome. Smrtnost kod pacijenata kod kojih je aorta pukla je visoka, od 30 do 80%, dok je kod planiranih operacija 1 do 3%. Ona ne može da se leči lekovima, ne operiše se odmah kada se otkrije, gleda se njen prečnik i rizik da pukne.
Sve ovo govori o značaju ovog skriininga i značaju ranog otkrivanja oboljenja.