Na glavnom gradskom trgu svečano otvoren Evropski šampionat za raketne modelare – učestvuje blizu dve stotine takmičara iz dvanaest zemalja

Defileom učesnika iz dvanaest zemalja, među kojima i Srbije, i prigodnim programom na glavnom gradskom trgu sinoć je svečano otvoren Evropski šampionat za raketne modelare.

Svećanom otvaranju prisustvovali su takmičari iz dvanaest zemalja – juniorske i seniorske kategorije iz cele Evrope, kao i sportski stručnjaci i delegati iz Svetske vazduhoplovne federacije.

Sve njih pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura koji je rekao da je veliko zadovoljstvo zajedno sa Vazduhoplovnim savezom Srbije organizovati ovo takmičenje u našem gradu.

– Grad Zrenjanin je prošle godine proglašen za Evropski grad sporta i zbog toga ni malo ne čudi što je i sada domaćin jednog ovako značajnog takmičenja koji ima i međunarodni karakter, ali i takmičenja koje okuplja veliki broj takmičara u svim uzrastima. Posebno je zadovoljstvo kada u našem gradu imamo i sportska borilišta koja odgovaraju standardima za organizaciju velikih međunarodnih takmičenja, kao što je u ovom slučaju Aradac, ali, takođe nam je drago da imamo dobru saradnju sa više granskih saveza, a što naravno rezultira da mi ovde u Zrenjaninu našu sportsku infrastrukturu poboljšavamao i ujedno gradimo partnerstvo sa različitim sportskim asocijacijama – rekao je gradonačelnik Simo Salapura i svima poželeo da se u našem gradu osećaju lepo i da ponesu najlepše uspomene sa ovog takmičenja i našeg grada, a organizatorima je poželeo lepo vreme i dobre rezultate.

Gradonačelnik Salapura je zahvalio Mesnoj zajednici “Aradac” i sportskim asocijacijama iz našeg grada koji su ovaj događaj dobro pripremili i naglasio da imamo mnogo gostiju i blizu dve stotine takmičara.

Tokom ceremonije ortvaranja takmičenja upućena je zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Sportskom savezu Srbije, Gradu Zrenjaninu i Svetskoj vazduhoplovnoj federaciji, a Vazduhoplovnom savezu Srbije čestitka povodom sto godina od osnivanja.

Predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović zahvalio se gradonačelniku i Gradu Zrenjaninu kazavši da je frapantno koliko Zrenjanin znači sportu.

– Raketno modelarstvo je disciplina koja je sebe dokazala u svakom smilsu, kada je u pitanju vazduhoplovni sport, koja je donela prve značajnije uspehe na nivou Evrope i sveta – kazao je između ostalog Bulatović.

Prisutnima se obratio i predsednik žirija Narv Jensen iz Norveške.

Povodom otvaranja Evropskog šampionata za raketne modelare izrečeno je i podsećanje da je 1972. godine u okolini Vršca održano prvo Međunarodno takmičenje za raketne modelare u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije i da se ovde u Zrenjaninu obeležava jubilej tog takmičenja.

O tom, prvom takmičenju govorio je Srđan Pelagić, a Evropsko prvenstvo u raketnom modelarstvu u našem gradu traje do 25. avgusta.