Počela je nova školska godina u kojoj će, u zrenjaninskim osnovnim školama, biti i 1024 učenika prvih razreda. Tradicionalno, za sve njih grad Zrenjanin obezbedio je đačke rančeve i pripadajući pribor, a po prvi put, svi su dobili i besplatne udžbenike. Gradonačelnik Simo Salapura posetio je tom prilikom osnovnu školu “Đura Jakšić” u Zrenjaninu, dok je zamenik Saša Santovac prisustvovao početku školske godine u osnovnoj školi “Bratstvo” u Aradcu.

 

Broj učenika koji je krenuo u prvi razred za jedan je manji nego prethodne godine, ali ima nagoveštaja da će ih već naredne godine biti više i da se zaustavlja višegodišnji negativan trend. U zrenjaninskoj osnovnoj školi “Đura Jakšić” ustaljen je broj od tri odeljenja prvih razreda, a prvaka je ukupno 61.

 

Gradonačelnik Salapura poželeo je svim prvacima srećan polazak u školu, da slušaju svoje učiteljice i roditelje, a da će Grad Zrenjanin činiti napore da u svim školama obezbedi adekvatne uslove za nastavu, posebno kad su u pitanju energenti.
– Prvi septembar je poseban dan, u kom je danas u Zrenjaninu 1024 dece ponelo titulu “đak prvak”. To je važna titula u njihovom školovanju i životu, ali posebno, ovo je dan i za nas roditelje. Želeći da doprinesemo da on bude još lepši i da im omogućimo još lakše školovanje, ove godine je grad Zrenjanin po prvi put obezbedio besplatne udžbenike za sve đake prvake, uz torbu i školski pribor, koje dodeljujemo već nekoliko godina unazad. Svim prosvetnim radnicima, direktorima, učiteljima, nastavnicima i đacima, želim uspešan novi početak školske godine – poručio je gradonačelnik i poželeo da škole imaju uspešne generacije, koje će razvijati naš grad.

-Od učenika koji su danas krenuli u školu neki će sigurno biti učitelji, direktori, lekari, profesori, možda i gradonačelnici, i u tom smislu želim da poručim i roditeljima, ali i direktorima škola da lokalna samouprava Zrenjanin čini sve napore da uslovi budu što bolji. Godina pred nama nimalo neće biti laka, pre svega kada su u pitanju energenti, i biće najvažnije da obezbedimo dobre uslove za nesmetano odvijanje nastave. Različiti su problemi u školama, posebno u naseljenim mestima, negde sa nabavkom uglja, negde u procesu priključenja na gasnu mrežu, dok u dve škole menjamo stolariju i time utičemo na mere energetske efikasnosti. Sve su to ulaganja koja se mere desetinama miliona dinara i to nije dovoljno, ali trudićemo se da u nekom narednom periodu ta sredstva budu još veća, jer deca su naša budućnost – naglasio je gradonačelnik.

 

 

Direktorka škole Maja Almažan istakla je zadovoljstvo povodom novog početka školske godine i rekla da su prvaci ove godine dočekani malo drugačije.

– Nismo čekali 1. septembar, nego smo im juče priredili svečani prijem i prozivku kod svojih učiteljica, kako bi danas bili spremni za školske klupe. Prvi dan nove školske godine počeo je svečano, himnom „Bože pravde“, gde smo im i pročitali dopis obraćanja ministra prosvete svim učenicima, koji im je poželeo dobrodošlicu i srećan početak nove školske godine. Đacima je prvi školski dan ulepšan i dodelom udžbenika, torbi i pribora, od strane gradonačelnika i njegovih saradnika – rekla je direktorka i dodala da će ove školske godine nastavu u školi “Đura Jakšić” ukupno pohađati 521 učenik.

Zajedno s gradonačelnikom, OŠ “Đura Jakšić” posetili su danas i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i odbornici u Skupštini grada sa teritorije MZ Gradnulica” Nenad Domjeskov i Siniša Vukić.

 

Pozdravljajući đake – prvake i njihove roditelje u školskom dvorištu gde je priređena svečanost, zamenik Santovac je rekao da je za sve njih ovo divan dan koji će pamtiti.
– Ovo je novo poglavlje u vašim životima koje će vama dragi prvaci doneti nova drugarstva, mnoge lepe uspomene kojih ćete se rado sećati, a uskoro verujem i prve ljubavi. Kada porastete radićete različite poslove, živeti možda u drugim sredinama, ali će ta prijateljstva koje ovde u školi ostvarite među vama ostati za ceo život. Želim vam sreću i uspeh – rekao je zamenik, poručujući roditeljima da će grad nastaviti i ubuduće da, pored besplatnih torbi i školskog pribora obezbeđuje i besplatne udžbenike, što je novina ove godine.