Zrenjanin- Od oko 108 miliona dinara, koliko je Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” Zrenjanin opredeljeno za ovu godinu na osnovu Javnog konkursa za finansiranje, odnosno sufinansiranje izgradnje,  održavanja i opremanja zdravstvenih ustanova u 2022. godini Autonomne pokrajine Vojvodine – Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, do sada je nabavljena i isporučena oprema vrednosti 41.061.640,20 din: set opreme za Odeljenje otorinolaringologije, portabilni kardiološki ultrazvučni sistem, ultrazvučni aparat premijum klase, PACS sistem za arhiviranje podataka o pacijentima i hirurški instrumenti za potrebe organizacionih jedinica ustanove.

Direkor Opšte bolnice Đorđe Joanović dr Igor Kitaresku, predstavio je novu opremu i zahvalio se Vladi AP Vojvodine i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo koji su omogućili kupovinu novih aparata.

„Za ovu godinu, zahvaljujući Vladi AP Vojvodine i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo zrenjaninska bolnica dobila je  sredstva u iznosu većim od 108 miliona dinara za kupovinu nove opreme, dogradnju novih objekata koji mnogo znače razvoju zdravstva u ovom regionu. Oprema koja je do sada stigla je najsavremenija oprema koja postoji što praktično znači da od danas zrenjaninska bolnica poseduje aparate koji će lekarima omogućiti najbolju dijagnostiku  u oblasti neonatologije, kardiologije i ORL.

  • PACS sistem za arhiviranje podataka o pacijentima za Odeljenje radiologije – 5.274.000,00 din.

  • Set opreme za Odeljenje otorinolaringologije: modul – radna stanica, modul za endoskopiju sa ugrađenim izvorom svetla, ORL stolica za pregled pacijenta, ORL pregledni mikroskop, endoskop, stolica za doktora, audiometer, timpanometar i uređaj za ispitivanje ravnoteže – 8.916.000,00 din.

 

Dr Dimitrije Ilić specijalista otorinolaringologije istakao je veliki značaj novog aparata za odeljenje ORL zrenjaninske bolnice.

„Aparat za odeljenje ORL nam daje mogućnost za bolju dijagnostiku, zatim evidenciju onoga što radimo  u video zapisima koje kasnije možemo da reprodukujemo i kasnije upoređujemo, učestvujemo u nekim stručnim skupovima, a najvažnije od svega je da obučavamo mlade lekare-kolege“, rekao je Dr Dimitrije Ilić.

 

  • Portabilni kardiološki ultrazvučni sistem za potrebe Koronarne jedinice sa hemodinamikom i pejsmejker centrom – 5.352.000,00 din.

„Sa portabilnim kardiološkim ultrazvučnim sistemom lekar od sada može otići do pacijenta i uraditi hitan ultra zvučni pregled srca na bilo kom odeljenju kako bi se brzo uspostavila dijagnoza. Ovaj ultrazvučni aparat koji imamo na odeljenju kardiologije je  već upotrebljen kod mladog bolesnika koji je imao akutni infarkt miokarda, a istovremeno je imao i kovid. On je primljen na kovid odeljenje infektivnog odeljenja gde je donesen aparat urađen brzi eho srca od strane  dr Jelena Lukić  gde je videla ispade u  kinetici kod mladog bolesnika, uspostavila dijagnozu akutnog infarkta miokarda  koji se ne vidi na EKG-u i ovom brzom dijagnostikom pacijent je prebačen u  Institut za kardio vaskularne bolesti Sremska Kamenica gde je uspešno urađena intervencija plasiranja stentova i time je  bolesnik u najkraće mogućem roku dobio ono što je potrebno da bi  se infarkt miokarda bez komplikacija lečio i on je danas dobro, istakao  je dr Igor Kitaresku.

 

  • Ultrazvučni aparat premijum klase 4D za potrtebe Odseka akušerstvo i Odseka neonatologije – 12.520.800,00 din.

„Ginekološki ultrazvučni aparat premijum klase ima sondu za neonatuse, to su novorođenčad kojima naši neonatolozi, a ima ih četvoro,  rade ultrazvuk pre svega da vide da li je tokom porođaja dolazi do nekih komplikacija prilikom  vaginalnog porođaja i time što rade ranu dijagnostiku i praćenje hematoma mogu da vide i na vreme reaguju“, naglasio je Kitaresku.

  • Hirurški instrumenti za potrebe organizacionih jedinica ustanove: Anestezija sa reanimatologijom, Urgentni centar, Kovid odeljenje, Pedijatrija, Ortopedija, Hirurgija, Klinička patologija, ORL, vascular basic set, laparotomy set i Laparoskopija – 8.998.840,22 din.