Zrenjanin-  I ovog meseca u Kulturnom centru niz programa, veliki broj sadržaja, koncerata, filmskih projekcija, tribina, izložbi, predstava…

 

DANI ARHITEKTURE

«Dani arhitekture» naziv je petodnevnih događaja posvećenih temama iz arhitekture, a povodom Svetskog dana arhitekture. Od ponedeljka, 3. do petka, 7. oktobra u Kulturnom centru Zrenjanina posetioce očekuje otvaranje izložbe na kojoj će se javnosti predstaviti značajniji realizovani i nerealizovani arhitektonski projekti izrađeni od strane zrenjaninskih arhitekata, biroa, autora i koautora u periodu od 2015 – 2022. godine.

Organizovaće se tribina na temu stanovanja sa veoma zanimljivim sadržajem i usmerenjem a koja će posetiocima pružiti niz ekspertskih saveta o načinu i odabiru životnog prostora. Realizovaće se i autorsko vođenje kroz izložbu, predavanje kao i šetnja uz stručno vođenje, razgledanje i analizu gradskih zdanja.

Kao spoj nauke, građevinarstva i umetnosti nastalih u skladu sa ljudskim potrebama bile one praktičnog ili duhovnog usmeranja, koje utiču na način života pojedinca i cele zajednice arhitektura je jedan od najznačajnih vezivnih elemenata koja usmerava, osmišljava i u celosti utiče i na kvalitet života.

Organizatori «Dana arhitekture» su Kulturni centar i Društvo arhitekata Zrenjanin.

PROGRAM DANA ARHITEKTURE
– Kulturni centar Zrenjanina
Od 3-7.10.2022:
1. Ponedeljak – 03. 10. 2022. / 19 časova
– Otvaranje grupne izložbe članova Društva arhitekata Zrenjanina, u velikom salonu Kulturnog centra
2. Utorak – 04. 10. 2022. / 19 časova
– Tribina “Stan i stanovanje“, u velikom salonu Kulturnog centra
Moderatori: Stevan Šušak, dipl.inž.arh.
Milica Kovač, dipl.inž.arh.
3. Sreda – 05. 10. 2022. / 19 časova
– Autorsko vođenje kroz grupnu izložbu članova Društva arhitekata Zrenjanina, u velikom salonu Kulturnog centra
4. Četvrtak – 06. 10. 2022. / 19 časova
-Predavanje “Zemljana arhitektura“, u velikom salonu Kulturnog centra
Predavač: Dragana Kojičić, dipl.inž.arh.
5. Petak – 07. 10. 2022. / 17 časova
– Šetnja “Secesija Velikog Bečkereka/Petrovgrada /Zrenjanina“ Moderator: Bojan Kojičić, dipl.istorič.umet.
(Napomena: u slučaju lošeg vremena – umesto šetnje, predavanje “Međuratna arhitektura Velikog Bečkereka“, u velikom salonu, u 19 časova
Moderator: Bojan Kojičić, dipl.istorič.umet.)

 

BIOSKOPSKE PROJEKCIJE

Nedeljom u 11 časova – Filmski matine
13. i 14. oktobra film „ Strahinja Banović“

– U bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u toku oktobra prikazivaće se pet filmskih ostvarenja. Nedeljom u okviru filmskog matinea na programu su sledeći filmovi:
– 9. 10. – «Finikove avanture»
Više o filmu na: https://mcf.rs/filmovi/finikove-avanture
– 16. 10. – «Avatar»
Više o filmu na: https://mcf.rs/filmovi/avatar
– 23. 10. – «Kašej: kradljivac nevesti»
Vuše o filmu na: https://mcf.rs/filmovi/ka%C5%A1ej-kradljivac-nevesti
– 30. 10. – «Pocrvenela panda»
Više o filmu na: https://mcf.rs/filmovi/pocrvenela-panda

– Projekcije počinju u 11 časova u Velikoj sali Kulturnog centra. Karte se prodaju na biletranici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.

Film: „Strahinja Banović“
– Četvrtak, 13. i petak, 14. oktobar
– Višestruko nagrađivana filmska drama i ljubavna priča «Strahinja Banović» prikazivaće se u velikoj sali Kulturnog centra u četvrtak, 13. i petak, 14. oktobra u terminu od 20 časova. Film je inspirisan čuvenom srpskom epskom pesmom «Banović Strahinja» a filmska radnja je smeštena u okvir savremene izbegličke krize.
Više o filmu na: https://mcf.rs/filmovi/strahinja-banovi%C4%87

– Kada se približi datum projekcije blagovremeno ćemo vas obavestiti o ceni ulaznice.

 

KONCERT ANSAMBLA UDARALjKI  AKADEMIJE UMETNOSTI U NOVOM SADU

Nakon dužeg vremena, AU-AU (Ansambl udaraljki Akademije umetnosti) iz Novog Sada ponovo dolazi u Zrenjanin gde će 15. oktobra u Velikoj sali Kulturnog centra održati završni koncert u okviru svoje ovogodišnje turneje. Ovaj koncert je idealna prilika da čujete i upoznate širi spektar udaračkih instrumenata koji se ne sme propustiti.

Divlji ritmovi bubnjeva, plemenite boje marimbe i vibrafona, mistični sklop dva najstarija muzička instrumenta, ljudskog glasa i udaraljki, su samo neke od stvari koje vas očekuju na koncertu.

Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan.
Turneja anasambla podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Iz ansambla navode sledeće:
„Naš cilj je, između ostalog, da što je moguće veći krug publike upoznamo sa instrumentima iz porodice udaraljki, tako da ćete, osim već dobro poznatih instrumenata poput doboša, činela i bubnjeva, na ovom koncertu imati priliku da vidite i manje poznate instrumente, poput Marimbe, Vibrafona, Ksilofona i drugih. Time nastavljamo praksu popularizacije udaraljki na prostoru naše zemlju koju smo započeli 2006. godine, osnivanjem ovog ansambla. Od tada ansambl održava godišnje koncerte na kojima su nam gosti bili i udarački ansambli„Schlagwerk Wien“ (Beč, Austrija) i „Tolkalci AG“ (Ljubljana, Slovenija), kao i mešoviti hor Akademije umetnosti i gudački orkestar „Ad-Hoc“. Osim toga ansambl iza sebe broji i nastupe na drugim važnim događajima poput otvaranja zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, otvaranje obnovljene Galerije Matice srpske i drugih. Osim koncertne aktivnosti, bavimo se i edukacijom mladih i promocijom udaraljki među decom. Jedan od najvećih poduhvata u tom domenu je ostvaren edukativnom turnejom 2008. u kojoj je ansambl održao koncerte u deset gradova. U okviru ovogodišnje turneje ćemo koncerte održati u Subotici, Somboru, Šapcu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Vršcu i Zrenjaninu. „
Rad Ansambla možete pratiti na zvaničnoj Fejsbuk strani ansambla: www.facebook.com/PercussionNoviSad

 

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

U toku oktobra nastavljamo sa organizacijom onlajn dečjeg programa koji će se realizovati svake subote na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 10 časova. Reč je o nizu dečjih radionica koje razvijaju svestrasnost, obogaćuju opštu kulturu a pojedinačno pružaju veliki broj praktično primenjivih znanja i veština koja utiču na svakodnevni život.

 

SUBOTA, 8. oktobar
Blok radionica Kulturnog centra Zrenjanina

SUBOTA, 15. oktobar
Kreativna radionica u Gradskoj bašti

SUBOTA, 22. oktobar
Radionica škole računara ‚‚Nimiko‚‚
‚‚Kako pametno koristiti Internet‚‚

SUBOTA, 29. oktobar
Poseta rezervatu Carska bara

 

Podsetnik
U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

POZORIŠNA PREDSTAVA „U RALjAMA ŽIVOTA“

Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 11. oktobra biće izvedena predstava Beogradskog dramskog pozorišta „U raljama života“. Predstava je urađena u režiji Andreja Nosova prema romanu Dubravke Ugrešić a u dramatizaciji i adaptaciji Biljane Srbljanović. Istoimeni filmski klasik Rajka Grlića nakon 40 godina oživljava u teatru. Šteficu Cvek, najpoznatiju ulogu Vitomire Lončar odigraće mlada i perspektivna umetnica Iva Ilinčić kojoj će se na sceni pridružiti odlična glumačka ekipa u kojoj igraju Vesna Čipčić, Vanja Nenadić, Luka Grbić, Aleksandar Vučković, Dunja Stojanović, Miloš Petrović Trojpec i Marko Todorović.
Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1200 dinara.

 

Dodatne informacije o prodaji karata na broj telefona:
023/566-712
063/562-783

IZLOŽBA POSVEĆENA HIDROLOGU I NAUČNIKU VUJICI JEVĐEVIĆU

U Kulturnom centru Zrenjanina u sredu, 12. oktobra u 18.30 časova otvara se izložba „Profesor dr Vujica Jevđević, hidrolog svetskog glasa“ Olivere Ćosović (MSc). Izložba se organizuje u okviru 43. Međunarodne konferencije „Vodovod i kanalizacija ’22“ koja će se održati u Zrenjaninu od 11. do 14. oktobra.

Izložbu organizuje Savez inženjera i tehničara Srbije i Udruženje inženjera Polimlja u saradnji sa Kulturnim centrom a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. Postavku o radu jednog od najznačajnijih hidrologa i naučnika svetskog glasa posetioci će moći da pogledaju do 18. oktobra.

O postavci, značaju i radu prof. dr Vujice Jevđevića:
„Prof. dr Vujica Jevđević je jedno od najznačajnijih imena srpske hidrologije i naučnik svetskog glasa. Rođen u Priboju, školovao se u Beogradu, a titulu doktora građevinskih nauka dobio je od Srpske akademije nauka 1955. godine. Radio je na planiranju hidroenergetskih sistema i strateškim rešenjima svih većih hidroenergetskih objekata u Jugoslaviji. Na Građevinskom fakultetu u Beogradu predavao je predmete Hidrologija i Korišćenje vodnih snaga. Prvi je direktor Instituta «Jaroslav Černi» i imao je značajnu ulogu u njegovom osnivanju. Veliki deo svog radnog i životnog veka proveo je u SAD, radeći kao profesor na Građevinskom fakultetu Univerziteta države Kolorado i kao profesor, istraživač i direktor Vodoprivrednog instituta na Univerzitetu „Džordž Vašington”.
Prof. Jevđević je participirao u radu inženjerske asocijacije Srbije od trenutka obnavljanja njene aktivnosti, nakon Drugog svetskog rata, pa sve do odlaska iz zemlje. Njegov prvi naučni rad je objavljen u prvom broju časopisa „Tehnika“ izdanju Saveza inženjera i tehničara davne 1946. godine. Participirao je na prvim sastancima redakcije, učestovao na skupovima i kongresima, dajući time svoj doprinos razvoju inženjerske asocijacije.
Imajući dužnost i obavezu da pomognu da se ime lik i delo prof. Jevđevića sačuvaju od zaborava Savez inženjera i tehničara Srbije i Udruženje inženjera Polimlja ušli su u realizaciju projekta koji je obuhvatao održavanje konferencije i izložbe posvećenih ovom velikanu naše i svetske hidrologije.“

Kao što smo i naveli izložba se organizuje u okviru 43. Međunarodne konferencije „Vodovod i kanalizacija ’22“ koja će se održati u Zrenjaninu od 11. do 14. oktobra.
Više o konferencije pogledajte na: http://www.ingkomora.org.rs/vesti/?s=26-09-2022-001

 

IZLOŽBA SLIKA I CRTEŽA ĐORĐA SLAVKOVIĆA

Od 20. oktobra do 1. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina publici se predstavlja izložba „Sastajališta“ likovnog umetnika Đorđa Slavkovića. Izložbu čine ulja na platnu i crteži nastali u periodu od 2020 – 2021. godine na kojima je autorovo likovno viđenje veze čoveka i mašina, o njihovoj ulozi u svakodnevnom životu gde pored funkcija sadrže i određeni estetski karakter.
-Svečano otvaranje postavke zakazano je u četvrtak, 20. oktobra u 19 časova u Velikom salonu zrenjaninskog Kulturnog centra.

O postavci autor je naveo sledeće:
„Tema radova obuhvata pitanje mašina od samog početka postojanja i funkcije u našim životima. Pored funkcija koje obavljaju za čoveka, mašine sadrže i estetski karakter koji nam je sve uočljiviji, budući da su u velikoj meri deo našeg svakodnevnog prostora. Tehnikom uljanog slikarstv/asamblaža ističe se likovnost mašine i otvaraju nova razmišljanja između funkcije i čisto estetskog karaktera. Naziv „Sastajališta“ polazi od ideje o skupovima međusobno funkcionalno zavisnih ili nezavisnih elemenata u zajedničku slikarsku celinu, predstavljenu zarad prikaza likovnosti i postavljanja nesvakidašnje tačke posmatranja predmeta čime im se pripisuje nova uloga.»

Đorđe Slavković je rođen 1994. u Kragujevcu. Završio je Srednju umetničku školu u Kraljevu. Diplomirao je na filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu na Odseku za primenjenu umetnost, studijski program „Zidno slikarstvo“ u klasi prof. Gorana Rakića. Master studije završio je na istom fakultetu pod mentorstvom prof. dr um. Bojana Otaševića. Trenutno radi kao nastavnik likovnog u osnovnoj školi Milutin i Draginja Todorović u Kragujevcu.

Do sada je izlagao na grupnim izložbama od kojih navedimo autorov uži izbor:
•Institut Servantes Beograd / „Identitet šugavog papagajčića“
•Mali likovni salon Narodnog muzeja / „Toplina kamena“
•Galerija Art / 9. novogodišnja izložba Kragujevačkih umetnika
•Kulturni centar Zrenjanina – 14. Likovni salon „30h30“
•Niški crtež, Svakodnevica – Oficirski dom Niš, 2021.
•17. Prolećna izložba crteža Udruženja likovnih umetnika Kragujevca/Gradska galerija Mostovi Balkana, Kragujevac
•02. Međunarodno bijenale umetnosti ARTiJA u Kragujevcu
•Pulsko bijenale crteža HDLU Istre 2021.

 

 

KONCERT KUD GIK „BANAT-PIONIR“

U nedelju, 23. oktobra na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće održan koncert Kulturnog umetničkog društva GIK „Banat-Pionir“. Koncert počinje u 20 časova.

TRIBINA O RODITELjSTVU

Tribina pod nazivom „Roditeljstvo“ biće održana u Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 25. oktobra sa početkom u 18 časova. Govori Sonja Vujaković osnivač udruženja „Kolorino-Stvaralaštvo“.

Moderator tribine je Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra. Na tribini će se govoriti o neophodnosti edukacije roditelja školske dece i o njihovim potrebama. Načinima rada sa decom i prihvatanja prezentovanog gradiva u školama kroz funkcionalno znanje koje deca treba da primenjuju, emotivnim stanjima kroz koja deca prolaze u odrastanju, kao i o tehnikama i radionicama kreativnog centra „Kolorino- Stvaralštvo“ podjedanko namenjenih roditeljima i deci.

KONCERT GRUPE „MAGAZIN“

Koncert pop grupe „Magazin“ biće održan na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 28. oktobra sa početkom u 20 časova. Poznata po velikom broju albuma, singlova, festivalskih hitova od osnivanja do danas, grupa „Magazin“ svojom muzikom kako šaljivim tonom, podjednako efektnim tekstovima i jakom emocijom pleni srce publike stvarajući muziku za sve generacije.
Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanin od 5. oktobra, radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 2000 dinara.

Dodatne informacije o prodaji karata na broj telefona: 023/566-712 i  063/562-783

Organizator zadržava pravo izmene programa.