Zrenjanin- Ove nedelje, učenici Zrenjaninske gimanzije, Teodor Kačarić, Tijana Šakić, Nina Antić, Dušan Martinov i Ognjen Kovačević, zajedno sa profesorom hemije i obrazovanja za održivi razvoj, Aleksandrom Rakitom, postavili su kante za razvrstavanje i reciklažu otpada, na tri mesta u centru grada.


Reč je o nacionalnom projektu „Mladi su zakon“ koji, zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta, Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca i drugim partnerima, imaju za cilj omogućavanje doprinosa mladih održivom razvoju lokalnih zajednica.

„Jula meseca ove godine, videli smo na sajtu Mladih istraživača Srbije, konkurs za projekte koji se bave očuvanjem životne sredine u lokalnoj zajednici. Zajedno sa učenicima koji slušaju izborni predmet Obrazovanje za održivi razvoj, odlučili smo da napišemo projekat kojim bismo postavili kante za razvrstavanje otpada na različitim delovima u centru grada.“ – ističe profesor spec. Aleksandar Rakita, koordinator projekta.
„Konkurs je prošao, dobili smo sredstva i naručili kante u tri boje: plave za papir, žute za plastiku i zelene za staklo. Ovim želimo da podignemo našu svest i svest naših sugrađana na važnost razvstavanja i reciklaže otpada.“ – nastavlja profesor Rakita.


„Kada nam je projekat prošao, odmah smo odlučili da uradimo i prospektne materijale i podelimo građanima kako bi ih edukovali i ukazali na važnost ove značajne teme za zaštitu životne sredine.“ – ističu Teodor, Tijana, Nina, Dušan i Ognjen, učenici koji su inicirali i zajedno sa profesorom napisali ovaj projekat.


Oni takođe ističu da je ovome pomogla i lokalna samouprava grada Zrenjanina, kao i preduzeće „Čistoća i Zelenilo“ grada Zrenjanina. Na kraju, učenici gimnazije, zajedno sa profesorom, navode da će pisati još projekata, koji će pomogli očuvanju životne sredine u našem gradu.