U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 18. novembra 2022, sa početkom u 19 časova biće održan koncert Gudačkog kvarteta u kojem nastupaju Mina Mendelson, violina,  Katarina Popović, violina, Rastko Popović, viola, i Ladislav Mezei, violončelo. Ulaz je slobodan.

Na programu će biti dela Rajka Maksimovića, Ivana Jevtića, Josipa Slavenskog i Aleksandra Simića. Ovo je jedinstvena prilika za zrenjaninsku publiku da čuje savremenu srpsku muziku u interpretaciji vrhunskih izvođača.

 

dr um. Mina Mendelson je rođena u Beogradu. Diplomirala, magistrirala i doktorirala umetničke studije violine na FMU u Beogradu, u klasi red. prof. Fern Rašković. Kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške usavršavala se na Univerzitetu u Kristijansandu kod prof. Sabinne Grollmus i prof. Stephana Barattdua (2001), a bila je i polaznik majstorskih kurseva kod eminentnih profesora David Takeno-a (London, 1997), Sretena Krstića (Kotor, 2003) i Mateje Marinkovića (Séte-Francuska, 2009). Dobitnik je brojnih nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima.

Stalni je član UMUS-a od 2015. godine. Paralelno sa solističkom i kamernom koncertnom aktivnošću bavi se i pedagogijom- redovni je profesor violine na Katedri za gudačke instrumente na FU Niš.

 

dr um. Katarina Popović je završila osnovne i master studije violine u klasi profesorke Marije Špengler, a potom specijalističke i doktorske studije kamerne muzike u klasi prof. Gorana Marinkovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom završne godine doktorskih studija bila je angažovana i kao pomoć u nastavi na Katedri za kamernu muziku pod mentorstvom prof. Ladislava Mezeija. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima poznatih umetnika i pedagoga.

Profilišući se vrlo rano prevashodno kao kamerni muzičar, aktivno nastupa u okviru tri ansambla sa kojima je ostvarila značajan broj koncerata u zemlјi i inostranstvu.

Kao profesor violine Katarina je tokom osmogodišnjeg rada u Školi za muzičke talente u Ćupriji ostvarila zapažene pedagoške rezultate sa učenicima koji su osvojili brojne nagrade na takmičenjima u zemlјi i inostranstvu. Zaposlena je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju docenta na Katedri za kamernu muziku.

 

dr um. Rastko Popović je diplomske, specijalističke i doktorske akademske studije viole završio na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mlađenovića, a master akademske studije na Univerzitetu u Stavangeru (Norveška) u klasi koju vode Elizabet Skor Sejpkens i Vauter Raubenhajmer. Kompletno školovanje završio je sa najvišim ocenama. Osvojio je nagrade na nekoliko nacionalnih i međunarodnih takmičenja, između ostalog, drugu nagradu na 1. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine Makedonije Muzičari novog milenijuma 2004. godine.

Rastko Popović je zaposlen Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora na Katedri za gudačke instrumente.

 

Ladislav Mezei rođen je 1952. godine u Subotici gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i srednju muzičku školu koja ga je usmerila prema profesionalnom opredeljenju za muzičku umetnost i instrument violončelo. Dalje školovanje nastavio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i magistrirao.

Poslediplomsko usavršavanje proveo je 1980–81. na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, u klasi Oncay  Čabe, učestvovao  u stručnom seminaru u Brnu, letnjem kursu prof. Andre Navare.

Kao učenik i student dobio je niz nagrada za solističku i kamernu delatnost. Nastupao je kao solista  i član baroknog ansambla Musica Florida, Akademskog kamernog ansambla Jeunesse Musicale i izveo preko 100 koncerata kamerne muzike sa Pančevačkim gudačkim kvartetom Arco, snimivši i  dva CD-a.

Od 1997. godine stalno je zaposlen na FMU u Beogradu gde je od 2009. godine redovni profesor na Katedri za kamernu muziku.