Zrenjanin- Ceremonijom polaganja venaca na spomen-ploču posvećenu pukovniku Dragutinu Ristiću – “Brigadiru”, komandantu pešadijske brigade Gvozdenog puka “Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek i oslobodiocima grada u Prvom svetskom ratu, Grad Zrenjanin danas je obeležio 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Grada Zrenjanina, Banatske brigade Vojske Srbije, kao i Srednjobanatskog upravnog okruga. U ime Grada Zrenjanina, venac su položili gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov. Delegaciju Srednjobanatskog okruga predvodio je savetnik za pravne poslove Goran Jovanović, a Banatske brigade Vojske Srbije u Zrenjaninu komandant, pukovnik Aleksandar Dedić.

Današnji praznik jedan je od tri međusobno povezana značajna datuma tokom kojih se u našem gradu, poslednjeg dana oktobra i u novembru, evociraju sećanja na događaje iz Prvog svetskog rata i njihove aktere, o čemu je govorio gradonačelnik Simo Salapura.
“Svi ovi datumi tiču se okončanja Prvog svetskog rata i oslobađanja našeg grada, 31. oktobra obeležili smo dan osnivanja Prvog srpskog narodnog odbora, a taj događaj iz 1918. godine prethodio je danu oslobođenja grada, 17. novembra. Između njih, obeležavamo današnji Dan primirja i Grad Zrenjanin, kao i svake godine, ove važne praznike u svojoj istoriji obeležava na dostojan način. Odajemo počast našim herojima, našim oslobodiocima, organizujemo različite kulturno-umetničke programe i tako će biti i narednog četvrtka, na 104. godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu – rekao je gradonačelnik i pozvao sugrađane da 17. novembra, na dan oslobođenja, koji se obeležava i kao Praznik grada Zrenjanina, posete manifestacije koje grad organizuje.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

“Pozivam sve sugrađane da zajedno obeležimo Praznik grada, radi čuvanja slavne srpske istorije našeg grada, uspomena na naše junake i negovanja kulture sećanja na Prvi svetski rat”, poručio je gradonačelnik nakon današnje ceremonije u Gradskoj kući.

Narednog četvrtka, uz odavanje počasti herojima Prvog svetskog rata i polaganje venaca na sva spomen-obeležja iz tog perioda, centralna svečanost održaće se ispred spomenika kralju Petru Prvom oslobodiocu. Promovisaće se i knjiga “Zapisnici Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 1918”, a u Kulturnom centru Zrenjanina u večernjem terminu će biti održana pozorišna predstava “Slavne srpske vojvode”. Uoči praznika, u sredu uveče, u Narodnom muzeju će biti prikazan dokumentarni film “Pohod brigadira Ristića”.

Naši sugrađani imaće tako priliku da se detaljnije upoznaju sa značajnim događajima i ljudima iz tog slavnog perioda naše istorije, ali i prisustvuju lepim kulturnim dešavanjima, koje Grad Zrenjanin ovom prilikom organizuje. Ulaz na sve događaje je slobodan.

Današnji državni praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana ratna dejstva na zapadnom frontu. Silama Antante – Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji – kao saveznička sila priključila se Kraljevina Srbija i dala izuzetan doprinos ukupnoj pobedi u Prvom svetsku ratu i slamanju Austrougarske monarhije.

Iako su učesnice rata stavile potpis na dokument o primirju, Prvi svetski rat je na našim prostorima, konkretno u Velikom Bečkereku, potrajao još nekoliko dana, sve do 17. novembra, kada je u grad ušla srpska vojska i kada je i formalno vlast predata Srpskom narodnom odboru.