Danas je u Karađorđevom parku započeta prva faza rekonstrukcije parka uklanjanjem dotrajalih stabala i sadnjom novih, za koje je Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojio 3,5 miliona dinara.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura obišao je radove i zajedno sa direktorom  JKP „Čistoća i zelenilo“ Nemanjom Milinkovićem zasadio jednu od sadnica.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Gradonačelnik je rekao da je početak realizacije prve faze projekta dugo najavljivan, ali da to nije bilo moguće sprovesti ranije, budući da se morao ispoštovati kalendar sadnje.

„Ovaj park će za dve godine napuniti sedamdeset godina i bilo je vreme za njegovu rekonstrukciju, pre svega za njegovo snimanje i osmišljavanje novih sadržaja. Ideja nam je da za dve godine, dakle, za jubilej ovde imamo još jedan oplemenjen prostor, još jednu zelenu oazu na teritoriji našeg grada“, rekao je gradonačelnik.

U  prvoj fazi projekta biće uklanjeno 40 oštećenih stabala i sasađeno 98 novih sadnica.

„U javnosti se napravila nepotrebna panika da će mnogo drveća u Karađorđevom parku biti isečeno i uništeno, ali to nije tako. Na teritoriji ovog parka koji ima 50.000 kvadratnih metara nalazi se 1.196 satnica i samo 3 odsto od ukupnog broja sadnica će biti zamenjeno. U drugoj i trećoj fazi planiramo rekonstrukciju pešačkih staza, trim staze i naravno dodatnu sadnju određenih vrsta drveća koja se mogu uklopiti u ovu ambijentalnu celinu. Želim da se zahvalim, pre svega, našem javnom preduzeću „Čistoća i zelenilo“ koje je zajedno sa Gradom i uz partnerstvo sa pokrajinskom i republičkom Vladom u poslednje dve godine učinilo napore da intenziviramo pošumljavanje na teritoriji grada i revitalizaciju naših gradskih parkova. Prošle godine smo dobili rekordnu sumu novca kada je u pitanju zaštita životne sredine, blizu 30 miliona dinara izdvojeno je za revitalizaciju naših parkova, za ozelenjavanje. Podsetiću da smo radili u parku u naselju „Putnikovo“ i da je urađeno pejzažno uređenje uz obe strane Bulevara „Veljka Vlahovića“. Takođe, radili smo i uređenje uz obalu Begeja i imali mnogo akcija od strane društveno – odgovornih kompanija i od strane pokrajinske i republičke Vlade kada je u pitanju ozelenjavanje“, rekao je Salapura i naglasio da je u prethodne dve godine zasađeno više od 30.000 sadnica i podsetio na to da je prošle nedelje u ataru sela Melenci organizovana akcija u sklopu koje je zasađeno 26.000 sadnica bagrema uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine i JVP „Vode Vojvodine“.

„To su ozbiljni pomaci, a naravno, i u narednom periodu ćemo nastaviti u tom pravcu“  rekao je i naveo da je ukupna vrednost prve faze radova na uređenju Karađorđevog parka 7 miliona dinara i da se već pripremaju projekti za apliciranje kod Ministarstva za zaštitu životne za sledeću godinu.

„Naši radnici trenutno rade na pripremnim radovima, na orezivanju i formiranju krošnje drveća, uklanjanju suvih i nebezbednih grana, kao i na uklanjanju drveća koje opasno po bezbednost ljudi koji ovuda prolaze i stabala koja su jednostavno bolesna i dotrajala. Sledeća faza je sadnja, a danas smo praktično popunili drvored i nastavićemo sadnju u narednim danima“, rekao je direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Nemanja Milinković.

Luka Bajić, projektant je  naveo da Karađorđev park nosi određenu tradiciju i da je toponim Zrenjanina.

„U tom smislu kada smo prišli projektovanju gledali smo da se ispoštuje osnovni koncert koji već postoji i da se taj koncept unapredi sa nekim sporednim stazama koje bi dopunile park. Naravno, pored šetačke staze podrazumeva se da je tu i trim staza i pored toga svakako se zamišlja da se u okviru parka stvori još par platoa koji bi bili dopunjeni skulpturama, budući da je park poznat i po tome da na glavnoj alei ima skulpture poznatih Zrenjaninaca. Zamišljeno je i da se postavi novo dečije igralište, teretana i čak jedan prostor za istrčavanje pasa. Prostor parka dobija nove sadržaje, a osim zelenila važno je i da se rekonstruišu i staze, kao i da se park opremi osvetljenjem kako bi uz sve to korisnicima bio udobniji, komforniji i da bi ga više koristili“, rekao je Bajić.

Danas su zasađene sadnice leske, autohtone, domaće vrste.

Inače, 3,5 miliona dinara dobijena su na osnovu Javnog konkursa Ministarstva zaštite životne sredine za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2022. godini, u cilju povećanja pošumljenosti teritorije Republike Srbije, a za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti jedinica lokalnih samouprava (gradovi i opštine).