Zrenjanin- Polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena učesnicima Prvog svetskog rata  danas je u Zrenjaninu obeleženo 104 godine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu – Praznik Grada Zrenjanina.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, čestitao je sugrađanima Praznik grada, sto četvrtu godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i poručio da nastavljamo da sledimo slavni put naših predaka i poštujemo njihova herojska dela.

„Poslednji dan oktobra i dani u novembru prilika su da se podsetimo tri važna datuma, koja su u vezi sa okončanjem Velikog rata na ovim prostorima. Odali smo počast dr Slavku Županskom i članovima prvog Srpskog narodnog odbora, obeležili smo Dan primirja, a danas slavimo godišnjicu od ulaska u grad srpske vojske, smene vlasti i smene država na ovim prostorima. Taj period naše slavne istorije usledio je nakon četiri godine ratnih stradanja, golgote srpskog naroda i države, i uzdizanja iz pepela, sve do blistave vojničke pobede i ostvarenja vekovnog sna srpskog naroda severno od Dunava o prisajedinjenju Matici Srbiji. S ponosom, divljenjem i pijetetom klanjamo se danas senima naših slavnih predaka i sećamo se njihovih ratnih podviga i herojskih dela“, rekoa je  gradonačelnik Salapura.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Služen je pomen oslobodiocima i poženi venci na spomenik kralju Petru.

U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik položili su gradonačelnik Simo Salapura i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić,  predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Komande za razvoj Banatske brigade i garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske i Srpskog narodnog pokreta “Svetozar Miletić”.

Gradonačelnik Zrenjanina pozivao je sugrađane da  prisustvuju nastavku obeležavanja Dana oslobođenja.

U 11 časova sledi promocija knjige „Zapisnici Srpskog narodnog odbora u
Velikom Bečkereku 1918.“, u Baroknoj sali Gradske

Obeležavanje Praznika grada završava se večeras u 19 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, pozorišnom predstavom “Slavne srpske vojvode”, reditelja Boška Puletića i u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda. Ulaz je besplatan.

Komad hronološki prati razvoj velikog ratnog i ličnog prijateljstva trojice gorostasa srpske istorije, vojvoda Živojina Mišića, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića. Ponikli sa iste klase vojne akademije, svoje drugarstvo kroz najteža životna iskušenja, pretvorili su u veliko lično prijateljstvo koje je trajalo, do samog kraja njihovog života.


Predstava prati istorijske događaje o atentatu u Sarajevu, preko bitaka na Ceru i Kolubari, Golgote naroda i vojske tokom povlačenja preko Albanije, sve do proboja solunskog fronta, oslobađenja porobljene Otadžbine i stvaranja prve Jugoslavije. Istorijske ličnosti i ratne događaje nisu uvek procenjivali isto, ali im je ljubav prema narodu i Srbiji, kao i lični integritet uvek bio isti.

U predstavi igraju glumci Narodnog pozorišta: Boško Puletić kao vojvoda Živojin Mišić, Lepomir Ivković kao vojvoda Stepa Stepanović, te Vladan Gajović u ulozi vojvode Petra Bojovića. Narator je autor, dr Mića Živojinović.