Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je danas Klek, kao poslednje naseljeno mesto u okviru radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Nakon sastanka s predstavnicima mesne zajednice, gradonačelnik je obišao stambeni objekat sa 25 stanova, koji će uskoro biti predati korisnicima, kao i prevodnicu “Šlajz” na Begeju, nedavno rekonstruisanu sredstvima iz IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. 

Zajedno s gradonačelnikom, u Kleku su danas boravili i zamenik Saša Santovac, pomoćnik Rajko Kapelan, gradski većnik Dragan Ćapin, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević, kao i predstavnici JKP “Čistoća i zelenilo”, “Vodovod i kanalizacija” i JP za urbanizam.


Tokom sastanka istaknuto je da je Klek urbanistički razvijeno selo, da je puno toga u njemu urađeno za pohvalu i da će, završetkom izgradnje kanalizacije, uz neke dodatne manje investicije, postati infrastrukturno potpuno uređeno naselje. Zahvaljujući samodoprinosu, uz ulaganja od strane grada, Klek je od svih mesta najdalje odmakao u izgradnji fekalne kanalizacije i njom je pokriveno skoro 90 odsto sela. Gradonačelnik je najavio završetak radova za narednu godinu.

Planira se i uređenje pijačnog prostora u centru sela i platoa oko hrama Svetih Otaca, sa impresivnim zvonikom, čija se gradnja privodi kraju. U osnovnoj školi “Jovan Dučić” najavljuju učešće na konkursima za poboljšanje energetske efikasnosti, a kao komunalni problemi istaknuti su još nedostatak kapele na mesnom groblju i uređenje atarskog puta ka Lazarevu.

Gradonačelnik je, nakon posete “Šlajzu”, rekao da je to mesto odabrano kao potencijalna turistička destinacija, u nekoj budućoj ponudi Grada Zrenjanina.
– Nalazimo se na prevodnici staroj više od jednog veka, nedavno renoviranoj u okviru projekta “Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej”, zajedno s izgradnjom biciklističke staze koja povezuje Zrenjanin sa Temišvarom. Ovaj prostor može se razvijati kao izletnička destinacija, o čemu će sigurno još biti reči. Što se tiče današnje posete ovom selu, Klek je praktično prigradsko naselje, komunalno dosta opremljeno i ono što je preostalo jeste završetak gradnje kanalizacije. Autobuski prevoz je dobar, razvijene su sportske aktivnosti, ali je, slično kao i u drugim mesnim zajednicama, prisutan problem oko rada ambulante i dežurnih lekara, koji se mora sistemski rešavati, a mi ćemo pokušati da pomognemo u okviru naših ingerencija – istakao je gradonačelnik.


Klek je dobio i prvi objekat kolektivnog stanovanja, sa 25 stanova za izbegla i raseljena lica, izgrađen u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Vrednost ove investicije je skoro milion evra, a useljenje se očekuje u toku januara meseca. Predsednik Saveta mesne zajednice “Klek” Goran Marković ocenjuje ovu investiciju kao veoma značajnu, jer će naselje dobiti 70-80 novih stanovnika.
– U Kleku, prema popisu iz 2011. godine, živi oko 2800 stanovnika, a u poslednje vreme beleži se promena strukture stanovništva, dolazak ljudi sa strane i sve teže je pronaći kuće za kupovinu. Useljenjem novog objekta i dolaskom 25 porodica, očekujemo i povećanje broja dece, učenika u školi i ublažavanje problema nastalih odlivom mladih u univerzitetske centre – kazao je Marković i dodao da je aktivnost “Da nam sela budu bliža” dobro zamišljena i da će doneti rezultate.

– Akcija će sigurno imati efekta u narednom periodu, jer su, obilaskom svih naseljenih mesta, sagledani i svi problemi s kojima se meštani susreću. Ne možemo očekivati da će svi problemi biti rešeni, ali verujem da će neki od gorućih biti rešeni u kratkom vremenskom periodu – istakao je predsednik Saveta MZ “Klek”.