Povodom obeležavanja školske slave – Svetog Save, danas je u gotovo svim školama i vrtićima na području Grada Zrenjanina organizovan prigodan program i osveštavan slavski kolač.

Škole su tim povodom posetili i predstavnici lokalne samouprave, a u nekim od njih gradski čelnici su imali i čast da budu kumovi slave.

U Osnovnoj i srednjoj školi „9. maj“, kum slave, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, predao je kumstvo gradonačelniku Simu Salapuri, a slavski kolač u ovoj školi rezao je sveštenik Veselin Vlaški.

Učenici i nastavnici škole pripremili su, kao i svake godine, prigodan program.

Gradonačelnik je rekao da ovakvi događaji pokazuju da kult Svetog Save i Svetosavlja neće i ne smeju biti zaboravljeni.
– Danas slavimo Svetog Savu, prvog srpskog episkopa i prosvetitelja, utemeljivača srpske države i njegov put, put Svetosavlja kojim je krenuo pre više od osam vekova. Moramo to negovati i moramo našim generacijama prenositi duh Svetosavlja, a to znači rad, trud, odgovornost, poštenje , odricanje i zalaganje. Kada je u pitanju zalaganje lokalne samouprave, onda je to stvaranje boljih uslova za naše građane, a ovde, kada smo u školi „9. maj“ za bolje uslove i kvalitetniji rad u toj ustanovi – rekao je gradonačelnik Salapura.

Naveo je i da je počastvovan što je preuzeo kumstvo u ovoj godini kada se očekuje nastavak radova na novom objektu te škole.
– Ulazimo u završnu fazu i verujem da ćemo sledeće godine imati jedan dobar objekat koji će poslužiti za unapređenje vaspitno – obrazovnog rada u ovoj školi. Sredstva su obezbeđena od strane Vlade AP Vojvodine i verujem da će koristiti svim ovim đacima, ali i nastavnom osoblju koje ovde vredno radi – ukazao je on.

Direktorka škole „9. maj“ Snežana Vukić kazala je da su svi u toj školi uzbuđeni jer su ponovo svi zajedno na okupu kako bi, navela je, proslavili ovaj važan dan, kako za njihovu školu, tako i za sav srpski narod, ali i da bi sačuvali uspomenu na velikog prosvetitelja.

Povodom praznika, gradonačelnik je posetio i mališane u vrtiću „Cvrčak“ Predškolske ustanove Zrenjanin, gde je takođe prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja slave.

Dan Svetog Save, Savindan, obeležava se 27. januara po gregorijanskom, odnosno 14. januara po julijanskom kalendaru, kao crkveni praznik, i kao „školska slava“ u Srbiji i Republici Srpskoj. Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu.

U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za „patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja“.