Proizvodnja u pogonima “Linglonga” počinje na proleće, a u toku ove godine planira se proizvodnja milion guma za kamione i tri miliona za automobile, uz nova zapošljavanja, rekao je predsednik kompanije “Šandong Linglong tajr” Vang Feng, nakon današnjeg sastanka u Zrenjaninu.

On je predvodio delegaciju te kompanije na sastanku s predstavnicima Grada Zrenjanina i Srednjobanatskog okruga, s ciljem uspostavljanja neposrednije komunikacije pred pokretanje proizvodnje i razgovora o svim pitanjima od interesa za obe strane, kako bi se projekat izgradnje impozantnog proizvodnog kompleksa u Zrenjaninu priveo kraju.

Vang Feng zahvalio se na podršci koja stiže od strane Republike Srbije i Grada Zrenjanina u realizaciji ovog velikog projekta, istakavši da se izgradnja kompleksa bliži završetku.
“Do sadašnjeg rezultata stigli smo zahvaljujući toj podršci i dogovorili smo se kako da poboljšamo komunikaciju sa obe strane i na taj način ubrzamo završetak projekta. “Linglong” će, kao i do sada, sa što više aktivnosti povećavati učešće u lokalnoj zajednici i doprinositi poboljšanju života građana. Do kraja godine planiramo i zapošljavanje još 500 radnika”, naveo je predsednik “Linglonga”.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je svaki investitor bitan, a posebno onaj koji je u Zrenjanin doneo grinfild investiciju vrednu milijardu dolara.
“Ova investicija će potpuno promeniti ekonomsku, rekao bih i demografsku sliku našeg grada. Prema poslednjem popisu stanovništva, na teritoriji Zrenjanina živi 106 hiljada stanovnika, a dolazak “Linglonga” sigurno će usporiti, ako ne i poboljšati demografska kretanja. O ekonomsko-privrednim prilikama da i ne govorim, podići će se stopa zaposlenosti u gradu za nekih 2-3%, a imaćemo godišnji priliv u budžet grada i Republike od oko 700 miliona dinara, od raznih taksi, poreza, doprinosa i to sigurno Zrenjanin ponovo stavlja na mapu jakih privrednih centara naše zemlje”, rekao je Salapura.

Dodao je da su kašnjenja u realizaciji projekta usledila iz objektivnih razloga, pre svega pandemije izazvane koronavirusom, a potom i ukrajinsko-ruskog rata.
“Uz saradnju investitora, Vlade Srbije i Grada Zrenjanina sigurno ćemo sve to prevazići i “Linglong” će moći ove godine da pokrene prvu fazu proizvodnje, a zatim i da širi asortiman. Razgovarali smo i o ekološkim standardima, o čemu neće biti nikakvih kompromisa. Ne radi se samo o kompaniji “Linglong”, već o čitavoj zaštiti životne sredine i svih stanovnika grada Zrenjanina. Postavljanje novih mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha u blizini industrijske zone “Jugoistok” i nabavka jedne mobilne stanice samo su neki od koraka koje činimo u tom pravcu. Kada je u pitanju “Linglong”, setimo se da fabrike pneumatika postoje i u Kruševcu, Inđiji, Rumi, Pirotu, gde nisu zabeležena zagađenja, uz tehnologiju stariju od ove koja se ugrađuje u Zrenjaninu, a koju “Linglong” doprema iz Nemačke, Francuske i Holandije. Želimo da ovaj projekat zajednički završimo, jer je na dobrobit Grada Zrenjanina”, poručio je nakon današnjeg razgovora Simo Salapura.

Gradonačelnik Simo Salapura prisustvovao je i jučerašnjem sastanku u Predsedništvu Srbije, na kom je s predstavnicima “Linglonga”, na čelu s Vang Fengom, razgovarao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tom prilikom, predsedniku je predstavljen plan priprema za otvaranje fabrike.

Fabrika guma Linglong biće otvorena na proleće