Zrenjanin- Nakon posete preduzeću “Stil”, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković održao je dva radna sastanka u Gradskoj kući i podelio boračke legitimacije za više od 60 građana s teritorije Zrenjanina, koji su ostvarili to pravo po osnovu Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji u kom je ministar Nikola Selaković dodeljivao boračke legitimacije

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji u kom je ministar lično dodeljivao boračke legitimacije, a skupu u Baroknoj sali Gradske kuće prisustvovali su predstavnici više udruženja koja okupljaju učesnike ratnih dejstava, ratne vojne invalide i veterane vojske, policije, kao i članovi porodica poginulih boraca. Ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz ministra Selakovića našli su se i pomoćnica ministra Bojana Barošević i državni sekretar Mile Karanović.

Svečanost je počela državnom himnom Republike Srbije koju je otpevala Vaskrsija Kovačević, učenica odseka solo pevanja Muzičke škole “Josif Marinković” u Zrenjaninu.

Ministar Selaković rekao je da mu je bila čast da razgovara s ljudima koji su odgovorili na poziv otadžbine, učestvovali u ratnim sukobima od 1990-1999. godine, s nekima koji su ostali s trajnim invaliditetom, kao i s onima koji su ostali bez najbližih članova porodice i uruči im boračke legitimacije.
“Danas sam im, kao ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina, uručio njihove boračke legitimacije, ali pre toga i održao ozbiljan sastanak sa gradonačelnikom i saradnicima na koje sve načine možemo nosiocima boračke legitimacije da olakšamo funkcionisanje u svakodnevnim njihovim životnim potrebama i situacijama, ovde u gradu Zrenjaninu. Imamo, dakle, gradski, pokrajinski i republički nivo i svako od nas treba da se potrudi da otvori vrata tamo gde su do sada bila zatvorena za neke od njihovih potreba ili ostvarivanja nekih od njihovih prava i time ćemo činiti dobro delo, kako njima, tako i članovima njihovih porodica”, kazao je ministar Selaković i pozdravio napore koje Grad Zrenjanin čini u ovoj oblasti.

“Grad Zrenjanin svakako jeste inicijator mnogih dobrih ideja koje smo i u segmentu socijalne i porodične zaštite počeli da primenjujemo. Prisetio bih se, kad sam bio ministar pravde, tada smo na osnovu “Zrenjaninskog modela” koji je stvoren u praksi, a još nije bio upisan u zakon, tada doneli Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i to je upravo odavde poteklo. I sada je iz Zrenjanina, od strane gradonačelnika, potekla druga dobra ideja, proverićemo koliko je održiva i ako bude, preslikavaćemo je takođe kao “Zrenjaninski model” u svaki deo Srbije”, istakao je Nikola Selaković.

Gradonačelnik Simo Salapura rekao je da je odnos Grada Zrenjanina prema članovima porodica poginulih boraca i prema njihovim udruženjima uvek bio iskren.
“Uvek smo se trudili da čujemo njihovo mišljenje i da vidimo u kom segmentu, u okviru naših nadležnosti, možemo da im pomognemo. Bitna nam je u tome podrška koji imamo od krovnog ministarstva i zato je ova poseta ministra Selakovića danas veoma značajna, jer možemo zajedničkim snagama i saradnjom da unapredimo položaj i prava porodica palih boraca i generalno, udruženja. Kao jedinica lokalne samouprave dajemo neke benefite, poput besplatnog parkinga, besplatnog prevoza, isplate jednokratne pomoći porodicama poginulih boraca za Dan državnosti, ali takođe imamo i predlog za jedan set mera podrške koji smo danas razmatrali i na koji način je moguće primeniti u narednom periodu”, kazao je gradonačelnik Salapura.

Na dodeljenim boračkim legitimacijama i prilici da danas razgovaraju s ministrom Selakovićem, zahvalili su se Nebojša Kraljević, bivši pripadnik MUP Republike Srbije, predstavnik Udruženja veterana posebnih jedinica policije u Zrenjaninu, kao i Miloš Dukić, sekretar Udruženja jedinica za specijalne operacije u Savezu udruženja boraca Srbije.

Prvi radni sastanak ministar je u Gradskoj kući održao danas s gradonačelnikom Simom Salapurom i njegovim saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem, načelnikom Gradske uprave Nenadom Domjeskovim i načelnicom Odeljenja društvenih delatnosti Jelenom Dragić, dok su drugom sastanku prisustvovale predstavnice ustanova socijalne zaštite Grada Zrenjanina – Centra za socijalni rad, Centra za pružanje usluga socijalne zaštite “Most” i Gerontološkog centra, čelnici filijala u Zrenjaninu Nacionalne službe za zapošljavanje i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i predstavnica Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor:zrenjanin.rs