Tradicionalni, jedanaesti po redu, Festival čvaraka biće održan u SUBOTU, 11. februara, na Sportskom centru „Lehel“ u Mužlji. Takmičenje u pravljenju domaćih čvaraka počeće u 11h.

Pogledajte kompletan program Festivala čvaraka:

08:00 – početak prodaje čvaraka i ostalih proizvoda
10:00 – degustacija rakija, koji su pristigli na Festiva rakije takmičarskog karaktera;
11:00 – takmičenje u topljenju čvaraka
11:00 – „Ispraćaj” zime u zanimljivim maskama.
14:00 – Proglašenje rezultata i pobednika u okviru Festivala rakije i u takmičenju u topljenju čvaraka;

Organizatori će učesnicima obezbediti 5 kg slanine, Kotizacija za takmičenje iznosi 3000,00 dinara, a prijave takmičara se vrše putem poruke (SMS): 060-07-58-289. Takmičarima je dozvoljeno da budu kreativni i da ono što predaju žiriju, bude dekorisano, lepo i na oko.

Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini će zajedno sa najmlađim meštanima, mladim bičevaocima i svim zainteresovanim organizacijama i udruženjima od 11h od centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratiti“ ovogodišnju zimu. U okviru tog posebnog ispraćaja, žiri će izabrati i nagradom obradovati vlasnike najkreativnijih maski.

U okviru ovogodišnje jubilarne manifestacije, po drugi put će biti održan i Festival rakije, takmičarskog karaktera. Učesnici će na licu mesta članovima žirija predati uzorke svojih domaćih rakija od 0,5 litara.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Tokom celodnevne manifestacije, posetioci će moći da probaju ili da kupe čvarke, kobasice, mekike, slanine, šunke, sir i ostale zimske đakonije.

POGLEDAJTE KAKO JE BILO NA 10. JUBILARNOM „FESTIVALU ČVARAKA“ U MUŽLJI 2022. GODINE:

Prvobitni cilj događaja jeste da se čvarci predstave kao jedan mužljanski „brend“, tj. specijalitet, i zbog toga domaćini upućuju posebnu molbu svim izlagačima, da na manifestaciji ne peku čvarke radi lične prodaje.

Organizatori manifestacije su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih udruženja, a cilj događaja jeste da se čvarci predstave kao jedan mužljanski „brend“.