Zrenjanin je danas bio domaćin eminentnog skupa koji je okupio najviši diplomatski kor Francuske u Srbiji, francusko-srpsku poslovnu zajednicu, kao i predstavnike lokalnih preduzeća, a čiji je organizator Francusko-srpska privredna komora iz Beograda. Susret u Zrenjaninu nastavak je uspešnog prošlogodišnjeg serijala manifestacije – koncepta regionalnog umrežavanja „Bonžur Srbija“ i četvrti je u nizu grad u Srbiji (nakon Kragujevca, Niša i Kikinde) koji posećuju članice Komore.

 

Francusku delegaciju u Zrenjaninu predvodila je Njegova ekselencija ambasador Pjer Košar, za kog je upriličen i prijem od strane gradonačelnika Zrenjanina, Sima Salapure. Prijemu su prisustvovali i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković, zamenica ekonomskog savetnika pri Ambasadi Francuske Selin Eriše, regionalni savetnik za poljoprivredu Aleksandar Martinez, direktor Regionalne privredne komore Zrenjanin Predrag Stankov, kao i Živanko Radovančev, predsednik Poslovnog saveta grada Zrenjanina i nekadašnji direktor kompanije “Mlekoprodukt”, uspešno privatizovane od strane francuske kompanije “Bongren”, sada “Savencija grupe”.

Tokom skupa u Baroknoj sali Gradske kuće prezentovane su poslovne prilike u Zrenjaninu i mogućnosti investiranja, organizovani su “B2B” sastanci sa akterima iz raznih oblasti, a program je završen posetom kompaniji “Mlekoprodukt”.

Obraćajući se prisutnima na otvaranju, ambasador Pjer Košar izrazio je zadovoljstvo što je danas u Zrenjaninu, u predivnoj zgradi Gradske kuće i što može da prisustvuje poseti organizovanoj od strane Francusko-srpske privredne komore i manifestaciji “Bonžur Zrenjanin”.

“Tokom sastanka s gradonačelnikom istakli smo veze koje već postoje između Francuske i Zrenjanina i prisustvo dva francuska preduzeća u ovom gradu. Razgovarali smo i o perspektivama i mogućnostima jačanja saradnje i prisustva francuskih kompanija u Zrenjaninu. Postoje snažne veze između Francuske i Srbije, koje su poslednjih godina još više osnažene, uz snažnu želju francuske vlade i predsednika Makrona da se reangažuje u Srbiji, u svetlu njenog priključenja Evropskoj uniji”, kazao je ambasador Košar i dodao da je sačinjen međuvladin sporazum koji omogućava Francuskoj da podržava svoje privrednike i preduzeća na strateškim projektima u Srbiji.

“Tu je i prisustvo Francuske agencije za razvoj, koja u Beogradu podržava različite projekte, posebno one u vezi sa “Zelenom agendom”, uz francuska preduzeća koja su takođe posebno prisutna u sektoru zaštite životne sredine, prerade voda, prerade otpada i na velikim infrastrukturnim projektima. Francuska želi saradnju i u oblasti poljoprivrede, takođe u perspektivi priključenja Srbije EU”, istakao je ambasador Republike Francuske.

Kao poseban segment razgovora s gradonačelnikom, pomenuo je organizaciju Olimpijskih igara u Parizu, 2024. godine i želju da na njima učestvuju i sportisti iz Zrenjanina.
“Saznao sam da su iz ovog grada nosioci 24 olimpijske medalje i samo mogu da poželim i veću saradnju u oblasti sporta, uoči Olimpijskih igara u Parizu”.

Gradonačelnik Zrenjanin Simo Salapura, pozdravljajući ambasadora Košara i goste našeg grada, podsetio je na dugu privrednu tradiciju grada i podatak da je u nekadašnjoj Jugoslaviji Zrenjanin svrstavan među vodeće industrijske centre.
“Aktivnostima koje posebno preduzimamo u poslednjoj deceniji, u Zrenjaninu smo izgradili ambijent povoljan za investiranje i privlačenje kapitala, i domaćeg i stranog. Na ulazu u grad, iz pravca Beograda, u toku je poslednja faza realizacije najveće grinfild investicije u Srbiji – izgradnja kompleksa za proizvodnju pneumatika kineske kompanije „Linglong“, u vrednosti od čak milijardu dolara. Pogoni se nalaze u okviru industrijske zone „Jugoistok“, koja svojim kapacitetom, dosadašnjim razvojem i potencijalima predstavlja jednu od najprivlačnijih lokacija za investiranje na teritoriji Republike Srbije. U ovoj zoni posluje, gradi proizvodne pogone ili je kupilo građevinske parcele više od 30 investitora. Planskim proširenjima, kapacitet zone “Jugoistok” dostigao je 550 hektara, od kojih preko 130 imaju poznatog vlasnika. U ovom trenutku verovatno nema lokalne samouprave u Srbiji, osim Zrenjanina, koja je u mogućnosti da na jednom mestu ponudi investitorima takav obim infrastrukturno uređenog građevinskog zemljišta”, ukazao je gradonačelnik na ekonomske potencijale grada.

“Posebno nam je drago što je, uz brojne evropske zemlje, među našim investitorima zastupljena i Francuska i što dve kompanije sa francuskim kapitalom uspešno posluju u Zrenjaninu – kompanija “Novares”, proizvođač komponenti za auto-industriju i “Mlekoprodukt”, sa svojim čuvenim sirevima i mlečnim proizvodima sa dugom tradicijom. Verujem da će i današnji skup doprineti unapređenju saradnje Grada Zrenjanina i ambasade Republike Francuske, ali i saradnje naše dve države, posebno u ekonomskoj i trgovinskoj sferi”, poručio je gradonačelnik Salapura.

Predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić rekao je da je Komora osnovana 2009. godine, kao prva francusko-srpska poslovna mreža u regionu i da broji oko 130 članova, francuskih firmi i njihovih kompanija u Srbiji, ali i velik broj izvorno srpskih i drugih internacionalnih kompanija. Dodao je da Francusko-srpska privredna komora ima dve osnovne misije.
“Prva je da svojim preduzećima članicama pruži prilike za razvoj poslovanja, kroz organizaciju najrazličitijih događaja i okupljanja, poput današnjeg u Zrenjaninu. Druga misija je unapređenje bilateralne ekonomske saradnje i razmene između Francuske i Srbije. Mi smo partneri francuske državne agencije za izvoz i internacionalizaciju poslovanja francuskih preduzeća i u okviru tog partnerstva u obavezi smo da pružamo operativnu podršku svim francuskim preduzećima koja žele da izvoze u Srbiju, nađu nove poslovne partnere ili pokrenu poslovanje u našoj zemlji. U tom smislu nam jako puno znači ono što se danas moglo čuti i naučiti u Zrenjaninu, jer ćemo, kad nam se potencijalno obrate francuska preduzeća sa upitom, bolje znati šta je gde moguće i gde možemo da ih uputimo”, naglasio je Stokić i dodao da je cilj da se do kraja sledeće godine obiđu svi gradovi u Srbiji u kojima postoje francuske investicije.

Predrag Stankov, direktor Regionalne privredne komore u Zrenjaninu, osvrnuo se na poslovne prilike u regionu i pozvao sve prisutne kompanije da iskoriste posetu za upoznavanje i uspostavljanje potencijalnih partnerstva.

 

Francusku delegaciju u Zrenjaninu na čelu sa  Njegovom ekselencijom ambasadorom Pjer Košarom i gradonačelnikom Simom Salapurom i njgovim saradnicima posetu je završila obilaskom kompanije „Mlekoprodukt“.

Izvor:zrenjanin.rs