„Hercegovačka kuća- Đedovina“svečano je otvorena  u subotu, 22. aprila, u Sečnju  uz bogat kulturno-umjetnički program i brojne zvanice.

Šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović rekao  da Hercegovci u Sečnju na pravi način pokazuju šta znači veza sa zavičajem.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Istoričar dr Milan Micić istakao je da je u ovoj kući prikazan život u Hercegovini i sam proces kolonizacije posle Drugog svetskog rata.

 

„Hercegovačka kuća- Đedovina“ ima formu muzeja i posetioci će od sada imati priliku da pogledaju bogatu istorijsku građu o kolonizaciji Hercegovaca u Banat, kao i predmete i fotografije porodica koje su se tada naselile u Sečanj i ostala banatska sela..

Predsednik opštine Sečanj Nebojša Meljanac istakao je da otvaranje „Hercegovačke kuće –  Đedovina“ ima veliki značaj za opštinu.

 

Iste večeri održano je i tradicionalno „Hercegovačko sijelo“.

Hercegovci u Banatu čuvaju Đedovinu

„Mislimo da je ovo najbolji način da sačuvamo uspomene na svoj zavičaj i način života u njemu. Mi smo pevačka grupa koja se ponosi svojim poreklom i do sada smo čuvali sve to kroz razne programe, pesmu i zvuk gusala. Kroz ovaj projekat danas, mi imamo još mnogo toga da prikažemo“ istakao je Član upravnog odbora Majo Milošević.