U organizaciji Osnovne i srednje škole 9. maj, a uz podršku kompanije Gomex, u ponedeljak, 3. aprila je obeležen Svetski dan autizma.

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom gradonačelnik Simo Salapura primio je danas u svom kabinetu predstavnice Udruženja za pomoć osobama sa autizmom srednjobanatskog okruga „Plavi krug“.

Udruženje je osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite i ostvarivanja ljudskih prava osoba sa autizmom, a danas se, između ostalog, razgovaralo i o mogućoj saradnji tog udruženja i Grada Zrenjanina.

Inače, cilj „Plavog kruga“ je i uključivanje i pokretanje inicijative za donošenje propisa radi proširivanja i usavršavanja sistema zaštite osoba sa autizmom. Radiće se i na organizovanju radionica, kulturnih i sportskih aktivnosti, kao i na pokretanju raznih akcija za pomoć autističnim osobama i njihovim porodicama.

U okviru obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom, Osnovna i srednja škola “9. Maj”, organizovala je danas šetnju glavnom gradskom ulicom, a potom i puštanje plavih balona sa Trga slobode, u cilju podrške osobama sa autizmom.

Pored učenika drugih zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola i dece iz Predškolske ustanove, podršku su dali i predstavnici Grada Zrenjanina – zamenik Saša Santovac, pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević i član Gradskog veća Saša Kandić.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac kazao je da Grad Zrenjanin tradicionalno učestvuje u obeležavanju Svetskog dana osoba sa autizmom i da je porodica veoma važna, ali i društvo koje shvata potrebe osoba sa autizmom, a da je današnja šetnja jedan od načina da im se pruži podrška.

 

Snežana Vukić, direktorka Osnovne i srednje škole „9. maj“ kazala je da se ta škola, kao i svake godine, pridružuje globalnom obeležavanju svetskog dana osoba sa autizmom kroz razne prigodne aktivnosti.
– Lokalna samouprava daje punu podršku priključujući se našoj šetnji kroz centar grada, takođe, ove godine na inicijativu gradonačelnika Sime Salapure organizovana je i izložba u holu Gradske kuće gde naša učenička zadruga izlaže svoje radove. Zahvaljujem se ovom prilikom i kompaniji „Gomeks“ koja nam uvek obezbeđuje balone, ovaj put plave, ali i svim drugarima iz osnovnih i srednjih škola, kao i deci iz Predškolske ustanove Zrenjanin koji su došli da daju podršku deci i osobama sa autizmom i njihovim porodicama – kazala je Vukić.

 

 

Podsetila je i da je krajem marta organizovana tribina koja se ticala ishrane dece sa autizmom, a u organizaciji škole „9. maj“, udruženja „Plavi krug“ i Kulturnog centra.
– Tribina je bila prilično posećena i to govori da smo odabrali pravu temu, a u planu je da to bude praksa i u budućem periodu, da biramo teme kako bismo olakšali živote porodica osoba sa autizmom – navela je ona.

 

 

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila.

Autizam je razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom detinjstvu i traje do kraja života. Osobe s autizmom imaju problem u učenju, počev od ranog usvajanja osnovnih navika, pa do sticanja apstraktnih znanja i socijalnih veština. Smetnje su najviše izražene u domenu komunikacije, u razumevanju i prihvatanju pravila i zahteva koje socijalne situacije postavljaju i usklađivanju sopstvenog ponašanja tim situacijama.

Izvor i foto: zrenjanin.rs