Danas je u Kulturnom centru Zrenjanina obeležen jubilej, 45. godina od osnivanja i početka rada ove značajne zrenjaninske ustanove kulture.

Uz prigodan program i osvrt na protekle godine, dodeljene su zahvalnice i priznanja za postignute rezultate u prethodnom periodu kao i priznanja za pružanje podrške u realizaciji mnogih programskih aktivnosti i poslova koji ulaze u grupu investicionih ulaganja.

Priznanje je dobio  Gradski dečji hor Kulturnog centra, Ženska pevačka grupa Kulturnog centra i vokalna solistkinja Milica Dosković koji su i nastupili u okviru svečanog programa. Posebna priznanja uručena su kompaniji PerSu sa kojom Kulturni centar ima dugogodišnju saradnju u okviru Kluba prijatelja kulture i Gradu Zrenjaninu,  našem osnivaču, za doprinos unapređenju i razvoju kulture. Prisutnima se obratio  Darko Bjeloglav, direktor kompanije PerSu, Simo Salapura, gradonačelnik i direktor Kulturnog centra Goran Marinković.

 

 

45 GODINA KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA

  • Kulturni centar Zrenjanina osnovan je 1978. godine pod nazivom „Dom mladosti”. Tokom prve decenije postojanja dominirali su programi namenjeni omladinskoj populaciji, pre svega koncerti zabavne, pop i rok muzike. Sve značajne grupe sa prostora bivše SFRJ koje su ikada držale koncerte u Zrenjaninu, koristile su veliku salu Kulturnog centra, jedinstvenu u gradu.

 

  • U uslovima dominacije privatne inicijative u oblasti organizovanja zabavnih programa, ustanova menja svoju koncepciju i okreće se svim starosnim grupama i drugim programskim sadržajima. Na dvadesetogodišnjicu postojanja, 1998. godine, promenjeni programski sadržaj ozvaničen je i formalnom promenom naziva ustanove, Dom mladosti postao je Kulturni centar Zrenjanina.

 

  • Danas je Kulturni centar Zrenjanina ustanova kulture koja svoje programske aktivnosti organizuje, stvarajući kulturne sadržaje, u okviru muzičkih, pozorišnih, filmskih, izložbenih, dečjih i multimedijalnih programa. Imamo sopstvenu izdavačku produkciju, objavljujemo određeni broj štampanih i muzičkih publikacija a kroz video produkciju, filmove, video priče i emisije iz oblasti kulture. Kulturni centar veoma ambiciozno pristupa stvaranju svog identiteta i imidža. Jedinstvenost u odnosu na druge ustanove kulture, realizacija velikog broja  programa, aktivnosti, projekata, festivala i sajamskih manifestacija čine našu prepoznatljivost.

 

  • Pod sloganom „Kreiraj kulturu“ ostvarena je saradnja sa velikim brojem umetničkih asocijacija, udruženja, i pružena podrška velikom broju individualnih i grupnih umetničkih inicijativa. Kulturni centar omogućava da se predstavi raznovrsna kulturna ponuda i umetnički izrazi koji doprinose stvaranju specifičnih kulturnih scena i svih vidova umetničkog izražavanja u gradu.  Veliki broj saradnika – pojedinaca, grupa i udruženja dobija podršku Kulturnog centra,  učestvujemo u organizaciji velikog broja gradskih manifestacija.

 

  • Kulturni centar Zrenjanina na godišnjem nivou organizuje  oko 400 programa, programe poseti i u prostoru KCZR sopstvene aktivnosti realizuje više od 100.000 ljudi.

U toku poslednjih godina izdvojili su se značajni programi – projekti koji su postali  poznati kulturni brendovi i ulaze u grupu složenijih poduhvata poput projekta „Stripolis“, „Istorije zrenjaninskog rokenrola“, Horskog festivala „Slobodan Bursać“, pokretanja i rada Gradskog dečjeg hora Kulturnog centra Zrenjanina kao i velikog dečjeg kviza „SuPersu“. Kulturnoj javnosti dobro je znan i Međunarodni likovni konkurs i salon „30X30“,  tribinski programi i okrugli stolovi u našoj organizaciji. Ako bi nešto izdvojili, muzika je ipak ono što nas je spajalo i vezivalo za publiku sve ovo vreme. U toku leta “Banatska bajka” u Gradskoj bašti i “Korzo fest” u glavnoj gradskoj ulici  kao i Festival alternativnog zvuka “Zrenjanin zove” u Amfiteatru Kulturnog centra sa svojim raznovrsnim i brojnim programima dolaze pred publiku.

U poslednjih pet godina pored programa Kulturni centar se usmerenio na poslove koji ulaze u grupu investicionog ulaganja –  adaptacije prostora i nabavke opreme.  Urađena je tehničko projektna dokumentacija za novi vizelni identitet Kulturnog centra Zrenjanina, popravka krova, pristup za invalide i zvučna izolacija sale.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u saradnji sa Gradom Zrenjaninon omogućio nam je da  uradimo zamenu starih i opremanje zgrade štedljivom rasvetom a Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama finansijskom podrškom od preko 32 miliona omogućio nam je osavremenjavanje kulturnih sadržaja putem ugradnje nove audio, video i rasvetne opreme. Filmski centar Srbije finasirao je nabavku bioskopskog platna a u saradnji sa Gradom Zrenjaninom  i nabavku najsavremenijeg kinoprojektora sa kojim su obezbeđeni odlični tehnički uslovi za organizaciju projekcija.

POGLEDAJTE KAKO JE KULTURNI CENTAR ZRENJANINA OBELEŽIO 40 GODINA POSTOJANJA