Zrenjanin- U zavisnosti od ličnih interesovanja i kulturnog senzibiliteta svako može da pronađe, bez obzira na generacijsku pripadnost, određeni programski sadržaj koji može da prati, poseti i doživi u Kulturnom centru Zrenjanina bez obzira da li je on zabavnog ili edukativnog karaktera ili populariše određenu oblast kulture i umetnosti.

Programski sadržaju su raznovrsni te i ovog meseca Kulturni cenar Zrenjanina prganizuje koncerte, pozorišne predstave, manifestacije, razgovaramo o likovnoj umetnosti, organizujemo tribine, dečje radionice i jedan festival. U bioskopu Kulturnog centra će se svake nedelje u okviru matinea u 11 časova prikazivati dečji animirani filmovi, a u večernjem terminu od 20 časova najnoviji domaći, reginonalni i svetski filmski hitovi.

 

IZLOŽBA “DASKE KOJE ZNAČE VIŠE OD ŽIVOTA”

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije realizuje projekat “Daske koje znače više od života”. U okviru projekta organizuje se istoimena izložba koja će se zrenjaninskoj publici predstaviti u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra od 5. do 16. maja u Velikom salonu.

Projekat se realizuje uz saradnju i podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu. Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstaviće se istorijat pozorišta u Srbiji i njegov značaj za stvaranje nacionalnog identiteta.

Ova izložbena priča, putujući kroz vreme, izdvaja najznačajnije trenutke formiranja i ustanovljenja srpskog teatra počevši od Knjaževsko-serpskog teatra osnovanog od strane Joakima Vujića, beogradskog Tetra na Đumruku pokrenutom od strane Jovana Sterije Popovića i Atanasija Nikolića kao prvog profesionalnog, državnog pozorišta sa stalnim repertoarom do osnivanja Narodnog pozorišta i njegovog prvog ansambla, podseća nas i na pozorišne priče vezane za Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. Govori o putujućim pozorišnim družinama, o osnivanju ansambla Opere i Baleta u Narodnom pozorištu i o početku rada mnogih drugih pozorišta kako u Beogradu tako i u drugim gradovima…

MESEC MATICE SRPSKE U ZRENjANINU

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Matica srpska organizuju manifestaciju „Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“. Manifestacijom je predviđeno da se u Kulturnom centru od 9. do 30. maja održe četiri predavanja članova i saradnika Matice srpske eminentnih stručnjaka, profesora univerziteta i akademika na temu očuvanja identiteta srpskog
naroda u Vojvodini sa posebnim osvrtom na Banat, očuvanja srpskog jezika i pisma, kao i značaju zadužbinarstva kod Srba na čijim temeljima je i nastala Matica srpska. Zasebno predavanje biće posvećeno Milošu Crnjanskom.
Otvaranje manifestacije je u utorak, 9. maja u 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina. Posetiocima će se obratiti Generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić, Goran Marinković, direktor Kulturnog centra i Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa.
Nakon otvaranja prvo predavanje će održati prof. dr Goran Vasin na temu „Srpska Vojvodina -175 godina Majske skupštine“.

U nastavku pogledajte detaljan raspored predavanja koja će se održati u toku trajanja manifestacije:

 

 

Utorak, 9. maj – 19.15 č.
Predavanje na temu «Srpska Vojvodina – 175 godina Majske skupštine»
Prevavač je prof. dr Goran Vasin, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu a moderator je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
Prof. dr Goran Vasin govoriće o značaju Majske skupštine za srpski narod u Vojvodini, istorijske okolnosti koje su predhodile odlukama skupštine, kao i posledice koje su donete odluke na Majskoj skupštini imale u turbulentnim vremenima za Austrougarsku monarhiju i narode koji su živeli pod njom.

Utorak, 16. maj – 19 časova
Predavanje: „ Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske sa područja Banata“
Predavač: Jelena Veselinov, upravnik poslova Matice srpske.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
Jelena Veselinov master pravnih nauka, rukovodilac naučno – istraživačkog projekta „Pravni položaj zadužbina Matice srpske od njihovog osnivanja do aktuelnog zakona o zadužbinama i fondacijama“ predstaviće nam zadužbine i zadužbinare Matice srpske u Banatu, ciljeve njihovih zadužbina i ukazaće na značajne ličnosti čije je školovanje potpomognuto zadužbinskim sredstvima, kao i da osvetli kakva je bila sudbina ovih zadužbina.

 

Utorak, 23. maj – 19 časova
Predavanje: „Srpska jezička slika Banata u prošlosti i danas“
Predavač: Prof. dr Isidora Bjelaković redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
– Prof. dr Isidora Bjelaković šef Odseka za srpski jezik i lingvistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održaće predavanje o istorijskoj upotrebi srpskog jezika u Banatu, njegovoj standardizaciji u prošlosti, do danas.

 

Utorak, 30. maj – 19 časova
Tema: „ Miloš Crnjanski kao lirski pesnik“
Predavač: Akademik Jovan Delić.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
U sklopu manifestacije „ Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“ poslednje predavanje će imati akademik Jovan Delić redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
– Profesor Delić kao jedan od naših najboljih pozanavalaca dela Miloša Crnjanskog govoriće o njegovim poemama Stražilovo, Serbia i Lament nad Beogradom koje potvrđuju da je Crnjanski uzdigao poemu na sam vrh srpskog pesništva.

 

 

 

DEČJI PROGRAM
KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA
Fejsbuk strana KCZR – Svake subote u 10 časova
– Svake subote sa početkom u 10 časova u okviru onlajn radionica Kulturnog centra pratioci naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, prezentaciju veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima…
– Previđen raspored onlajn radionica je sledeći:

 

Subota, 6. maj
– Zanatska radionica u OSŠ„9 maj„
Subota, 13. maj
– Radinoca škole računara „Nimiko„
Subota, 20. maj
– Ekološka radionica
Subota, 27. maj
– Čitanjac sa bibliotekarima

 

U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

 

U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA KONCERT SARAJEVSKOG SASTAVA „DIVANHANA“

Koncert poznatog sarajevskog sevdah sastava „Divanhana“ zakazan je u Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 13. maja. Na koncertu će se predstaviti najnoviji peti album „Zavrzlama“ koji je objavljen krajem prošle godine. Autorske numere i novi aranžmani tradicionalnih pesama privlače pažnju publike kao i muzičke kritike a poznato je i da albumi grupe osvajaju visoke pozicije na mnogim top listama. „Divanhana“ beleži brojne nastupe na festivalima kako u regionu tako i širom Evrope. Svojim nastupom publici se pruža klasični sevdah i kako se navodi, neosevdah, izvrsna svirka, dinamičan koncertni tok i muzičke numere koje uz upečatljive vokale stvaraju jaku emociju kako kod izvođača tako i kod publike.

https://www.youtube.com/watch?v=_zxeDkVT7qk

Koncert počinje u 20 časova.
Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1500 dinara.

Dodatne informacije o prodaji karata:
023/566-712
063/562-783

 

HIT PREDSTAVA “ĐUROLOGIJA”

Autorska hit predstava “Đurologija”, Branka Đurića – Đure, biće izvedena u ponedeljak, 15. maja u Kulturnom centru Zrenjanina. Sa svojim prepoznatljivim bosanskim šarmom i dugogodišnjim glumačkim iskustvom koje se posebno ogleda u kultnim projektima “Top lista nadrealista“ i “Audicija“, “Đurologija“ donosi jednog novog, drugačijeg, a opet prepoznatljivog Đuru koji kroz 90 minuta trajanja šoua izvlači ono najbolje iz svakog gledaoca i izaziva salve osmeha na licima. Ovaj svojevrsni (anti) stendap šou, kako ga i sam Đuro voli nazivati, u stvari je zbirka Đurinih razmišljanja koja na zabavan način predstavljaju sve ono što ga nasmejava, ali i nervira u današnjem životu.
“Na svakoj predstavi svi se prepoznaju u situacijama o kojima govorim. Bilo da se dotaknem jutarnjeg tuširanja ili vožnje tramvajem… na sceni demistifikujem i sebe samog pa ljudima iskreno govorim kakve osećaje imam, o čemu razmišljam, šta me dekoncentriše, itd“, kaže Đuro.

Predstava počinje u 20 časova
Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1200 i 1400 dinara (u zavisnosti od mesta sedenja).

Informacije o prodaji karata:023/566-712

 

 

STRUČNO PREDAVANjE
Edukativni blok – predavanja o vinu
Tema: “ Primena drvenih alternativa u proizvodnji vrhunskih vina i jakih alkoholnih pića“
Sreda, 17. maj – 18 časova
Stručno predavanje koje se održava u sklopu niza edukativnih tribina o vinu ovaj put na temu „Primena drvenih alternativa u proizvodnji vrhunskih vina i jakih alkoholnih pića“ održano u sredu, 17. maja u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Predavači su Nikola Malićanin i Siniša Savić iz kompanije «Enovitis». Predavanje se organizuje u okviru tribinskog programa Kulturnog centra u saradnji sa Klubom vina iz Zrenjanina a ujedno je i odlična prilika za sve vinogradare i ljubitelje vina da prisustvuju i debatuju o važnim temama za njih.

Predavanje počinje u 18 časova.

Moderator izlaganja je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa.

18. ZAVRŠNA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA UČENIKA SREDNjIH ŠKOLA

Osamnaesta završna izložba likovnih radova učenika zrenjaninskih srednjih škola biće održana u Kulturnom centru Zrenjanina od 18. do 30. maja. Publici se predstavlja preko 100 radova, 50 autora – učenika iz HPTŠ „Uroš Predić“, Zrenjaninske gimnazije, Muzičke škole „Josif Marinković“, Srednje poljoprivredne škole, Tehničke škole, EGŠ „Nikola Tesla“, Medicinske škole, Srednje škole “Vuk Karadžić” iz Sečnja i Doma učenika srednjih škola “Angelina Kojić – Gina“.

Radovi su urađeni u različitim likovnim tehnikama i medijima: olovka, ugljen, tuš, akvarel, pastel, tempera, kolaž, fotografija, digitalna slika i skulptura i predstavljaju rasnovrsnost učeničkih interesovanja i savladavanja likovnih tehnika.

Pripremu i realizaciju izložbe pomogli su mentori učenika: Ana Stanar, Mira Topličević, Branko Đukić, Predrag Lojanica i Jovana Solomun, profesori likovne kulture u srednjim školama i domu učenika. Koordinatorka i autorka izložbe je profesorka likovne kulture Dušanka Đorđević koja u svojoj biografiji beleži organizaciju i realizaciju niza značajnih događaja i projekata vezanih za likovnu kulturu, mlade i celokupno umetničko stvaralaštvo.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je u četvrtak, 18. maja u 18 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra. U sklopu otvaranja predviđeno je da se održi i modna revija učenika obrazovnoh profila – Modelar odeće HPTŠ «Uroš Predić».
Program otvaranja može da se prati i na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina.
Organizatori izložbe su HPTŠ “Uroš Predić” i Zrenjaninska gimnazija u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

Izložbom se afirmiše likovno stvaralaštvo učenika srednjih škola.

 

 

 

BANATSKI FESTIVAL VINA

Četvrti Banatski festival vina biće održan u subotu 20. maja od 14 do 21h u Gradskoj bašti u Zrenjaninu. Ove godine je u planu je predstavljanje 40 vinarija iz našeg regiona i iz inostranstva uz zabavni program. Organizatori su Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija, IP Media 023, udruženje „Taraski vinogradi“ i renomirani enolog Igor Luković. Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin.
U sklopu festivala predviđen je i zabavni program a svečano otvaranje posetioce festivala očekuje u 14 časova. U okviru festivala biće organizovano i stručno predavanje na temu vinarstva i vinogradarstva sa početkom u 17 časova u Baroknoj sali Gradske kuće koje će održati profesor Branislav Vlahovic.

Kada se približi datum održavanja detaljnu satnicu i program festivala možete pogledati na sajtovima i društvenim mrežama organizatora.

 

DAN SLOVENSKE PISMENOSTI

Predstava „Bedemi ćirilice“
Povodom Dana slovenske pismenosti u četvrtak, 25. maja na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće izvedena predstava „Bedemi ćirilice“. Predstava je urađena po tekstu Vladimira Đorđevića a u režiji Milića Jovanovića. U predstavi igraju Predrag Jovanović iz Paraćina i Aleksandar Jelenić iz Topole koji su ujedno i idejni tvorci ovog projekta. „Bedemi ćirilice“ govore o životu i radu Svete braće Ćirila i Metodija, o njihovoj borbi i ljudskoj drami na putu ka pismenosti, prosvećenosti, oduhovljenosti, jeziku i pismu.
Predstava počinje u 19 časova. Ulaz je slobodan.

O predstavi se navodi sledeće:
„Bedemi ćirilice“ su istorijska i duhovna priča stavljena u okvire nadasve neobičnog čitanja i tumačenja pozorišne umetnosti. Raznolikost dramskog izraza i režijska inovativnost publiku vodi u neispričane borbe u dušama svete braće. Sve to obojili su tonovi frule virtuoza Milinka Ivanovića Crnog a zanimljiv sloj boja ovoj priči dali su kostimi i scenografija umetnice Ane Kolbjanove…
Predstava je, do sada, zabeležila uspešne nastupe u Srbiji i Crnoj Gori.

Program se organizuje u saradnji Kulturnog centra Zrenjanina sa udruženjima „Svetosavlje“, „Hilandar“, Društvom članova i prijatelja Matice srpske Zrenjanin, udruženjem „Petrovgrad“ i SNP „Svetozar Miletić“.

 

PREDSTAVA „FRENKI I DžONI“

Romantična komedija “Frenki i Džoni” u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Igor Đorđević biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 31. maja sa početkom u 20.30 časova. Predstava je urađena je po tekstu Terensa Mek Nelija, rediteljka je Tea Puharić a dramaturg, Jelena Paligorić.

“Frenki i Džoni je aktuelan i neophodan komad, jer se svi ponašamo kao da smo samim rođenjem toliko emotivno povređeni da bi do kraja života trebalo od nečeg da se branimo sopstvenim iluzijama iza svojih štitova nedodirljivosti, a to neminovno vodi ka praznini. Ovaj komad govori o skidanju oklopa i gardova. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo voljeni. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo povređeni. Svi tražimo ljubav, ali da li smo sposobni da volimo? Ova partija šaha dvoje inteligentnih i atraktivnih, ali emocionalno osakaćenih ljudi, ipak je dirljiva jer oni pristaju da daju šansu vezi koja od starta izgleda osuđena na propast i osvajaju nas idejom da i „autsajderi“ mogu jednostavno uploviti u luku ljubavi. Jer, kao što Džoni kaže: Nikada ne biraš ljubav. Ona bira tebe.”

Karte se prodaju od 4. maja na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1200 dinara.

 

 

Dodatne informacije o prodaji karata:
023/566-712
063/562-783

 

 

BIOSKOPSKE PROJEKCIJE

U toku maja u bioskopu Kulturnog centra za sada je predviđena projekcija dva dečja animirana filma koja se prikazuju u okviru matinea kao i projekcije jednog muzičkog dokumentarca i dva igrana filma u večernjem terminu od 20 časova. U nastavku pogledajte raspored projekcija, filmske sažetke i trejlere.

 

MATINE
Nedeljom u 11 časova

Nedelja, 7. maj
Film „Princeza Late“

„Nedavna suša primorala je šumsku družinu da čuva vodu pažljivije nego inače. Jedini način da šuma ponovo dobije vodu jeste da se vrati magični vodeni kamen koji je ukrao Kralj medveda. Princeza Late, naš glavni lik, preuzima na sebe tu odgovornost. Uprkos preprekama, princeza Late odbija da se vrati nazad bez onoga po šta je došla, a ta upornost i hrabrost Princezu Late dovodi do raznih dogodovština.“

Trejler: https://youtu.be/RYhzssU5Ftc

Nedelja, 14. maj
Film: „Kikoriki: Već viđeno“

„Neodoljiva Kikoriki družina vraća nam se u novoj, nezaboravnoj porodičnoj avanturi Kikoriki: Već viđeno. Kraš odlučuje da svom najboljem prijatelju Bariju priredi nezaboravnu rođendansku zabavu. On angažuje agenciju “Već viđeno”, koja svojim klijentima organizuje uzbudljive avanture na putovanjima kroz vreme. Tokom ove neverovatne pustolovine, Krašovo nepoštovanje pravila izazvaće kataklizmičnu nesreću, usled koje će njegovi prijatelji biti raštrkani u različitim vekovima. Da bi spasao drugare i bezbedno ih vratio kući, Kraš mora brzinom munje da putuje kroz prošlost i budućnost. Vremena je malo, pa će pomoć morati da potraži od svog alter ega iz drugog vremena.“

Trejler: https://youtu.be/LLr826Uu3Ig

 

 

IGRANI FILMOVI
Projekcije od 20 časova

Nedelja, 7. maj
Film: „Izazov“ – 20 časova

„Torakalni hirurg Evgenija Beljajeva ima mesec dana da se pripremi za let do Međunarodne svemirske stanice, gde mora da operiše člana posade. Hoće li biti spremna za izazov? Može li ona prevazići svoje strahove i nesigurnosti? Da li će uspeti da izvede komplikovanu operaciju u nultoj gravitaciji i da kosmonautu pruži šansu da se živ vrati na Zemlju?“
Režija: Klim Šipenko
Glumci: Julija Peresiljd, Miloš Biković, Vladimir Maškov, Oleg Novickij, Anton Škaplerov, Pjotr Dubrov, Jelena Valjuškina…

Trejler: https://youtu.be/Cphw6wnt1xA

 

Nedelja, 14. maj
Film: „Klub zadovoljnih žena“ – 20 časova

„Dugo iščekivani nastavak prati naše četiri najbolje prijateljice koje odlaze u Italiju na zabavno žensko putovanje koje nikada nisu imale. Kada neke stvari dobiju neočekivani obrt i tajne se otkriju, njihov opuštajući odmor se pretvara u kros-kantri avanturu koja se dešava jednom u životu.“
Igraju: Andy Garcia, Candice Bergen i Mary Steenburgen, Craig T. Nelson, Diane Keaton, Don Johnson, Giancarlo Giannini, Jane Fonda
Režija: Bill Holderman

Trejler: https://youtu.be/eisRMhDOAFg

 

Nedelja, 21. maj
Film: „Kajmak“ – 20 časova
Dugoočekivani film „Kajmak“ Milča Mančevskog, poznatog makedonskog reditelja, koji je prikazan na ovogodišnjem FEST-u prikazuje se u bioskopu Kulturnog centra u nedelju, 21. maja sa početkom u 20 časova.

– Milčo Mančevski reditelj filma je o „Kajmaku“ rekao da je u pitanju jedna bezobrazna priča o bogatima i siromašnima, i naglasio:
„Znajući da je svaki film politički film, hteo sam da ispričam ljubavnu priču za odrasle. Život je prebogat, prepun mogućnosti, ljudi vole na previše različitih načina da bismo prihvatili licemernu bajku o momku koji je upoznao devojku, momku koji je izgubio devojku, momku koji je dobio devojku, a zatim su živeli srećno do kraja života (u misionarskom položaju). Ko odlučuje šta je ispravno, a što pogrešno? Što je normalno? Je li to društvo, porodica, pojedinac? „Progresivni“ Zapad ili „primitivni“ Istok?”

„Kajmak“ priča priču dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Film je smešten u moderno Skoplje i to na mestu gde se nova staklena zgrada izdigla pored male, trošne kuće i na taj način besramno približila dva različita sveta. U novoj zgradi živi bogati bračni par bez dece koji smisle (i plate) svoj način da prošire porodicu. U staroj, malenoj kući, živi drugi bračni par, naizgled bez ljubavi. I jedne i druge put vodi do treće osobe.

Izvanrednu glumačku podelu čine Sara Klimoska (dobitnica nagrade Evropska zvezda u usponu u Berlinu 2021), Kamka Točinovski, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska, Ana Stojanovska, Filip Trajković. Publika ovogodišnjeg 51. FEST-a je prepoznala lepotu njihove igre i nagradila ih je dirljivo izuzetno dugim aplauzom.
Svetska premijera filma održana je na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju. Na premijeri u Makedoniji film je dočekan ovacijama i imao rekordno prikazivanje u 30 gradova. Film će tokom 2023. godine biti prikazan u 40 zemalja.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=KygSvq5qhVw

 

Nedelja, 28. maj
Film „Korset“ – 20 časova

„Božić je 1877. godine. Austrijska carica Elizabeta, poznatija kao Sisi slavi svoj 40. rođendan. Uvek je u svojoj kraljevskoj ulozi – ona je žena cara Franca Jozefa, cenjena zbog svoje lepote i stila, ne sme da iznese svoje mišljenje i pokaže svoju pamet već zauvek mora da ostane mlada i lepa carica. Da bi ispunila ova očekivanja, pridržava se rigoroznog režima ishrane, vežbanja, friziranja i svakodnevnog merenja struka. Ali Elizabetina glad za znanjem i želja za životom sve se više buni protiv pogrešne slike koja o njoj postoji i više nije voljna da živi život sputan dvorskim korsetom.Viki Krips je za ulogu u ovom filmu osvojila nagradu Evropske akademije za Najbolju glumicu 2022. godine.“
Režija: Marie Kreutzer

Trejler: https://youtu.be/n8INAF73HHs

 

 

Prodaja karata na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije.
Dodatne informacije o prodaji karata: 023/566-712

Informacije o filmovima možete pratiti na Fejsbuk strani Bioskop KCZR https://www.facebook.com/profile.php?id=100082017556963

 

 

U toku
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA «NAJLEPŠA ZEMLjA»
RUSKOG GEOGRAFSKOG DRUŠTVA
Kulturni centar Zrenjanina
Otvorena do 3. maja
Izložba fotografija „Najlepša zemlja“ biće otvorena do 3. maja u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Na izložbi se predstavljaju radovi finalista i pobednika istoimenog III i IV Sveruskog foto konkursa Ruskog geografskog društva. Fotografije od strane žirija ocenjivane su u 14 kategorija a zrenjaninskoj publici se predstavljaju kroz objedinjenu celinu. Izložba se organizuje u saradnji zrenjaninskog Kulturnog centra i Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

 

 

U toku
U Kulturnom centru Zrenjanina do 2. maja izložba «Sećanje koje traje: Prebilovci»
U Kulturnom centru Zrenjanina do 2. maja otvorena je izložba „Sećanje koje traje: Prebilovci“ autorke Jasmine Tutunović Trifunov, više kustoskinje Muzeja žrtava genocida. Izložba je posvećena sećanju na zločin nad srpskim narodom u hercegovačkom selu Prebilovci od strane ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Izložba je otvorena prošle nedelje u okviru manifestacije «Kultura sećanja» koja je održana pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina a u organizaciji Kulturnog centar i Narodnog muzeja u Zrenjaninu i Muzeja žrtava genocida u znak sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.