Osnovna škola „Dr Aleksandar Saboljev“ u Ečki bila je domaćin tradicionalnog, 54. Opštinskog takmičenja osnovaca “Šta znaš o saobraćaju”, na kom su učenici demonstrirali veštine u praktičnom delu vožnje bicikla na poligonu, a u teoretskom delu u polaganju testova iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Učestvovale su ekipe iz devet osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina, a najuspešnije su bile „Dr Aleksandar Sabovljev“ Ečka, “ Žarko Zrenjanin“ Zrenjanin i „Vuk Karadžić“ Zrenjanin.

Pojedinačno, pobednici takmičenja u grupi B su Pavle Anđić, Ivan Nenadov i Srđana Anović, dok su u grupi C prva tri mesta osvojili Helena Vijatov, Đorđe Golijan i Aleksa Janković. Uz njih šestoro, Grad Zrenjanin će na okružnom takmičenju predstavljati još Nikolina Dragićević (Grupa B) i Nevena Petrov (Grupa C). Pobednici okružnog takmičenja, koje će biti održano krajem maja, predstavljaće Srednjebanatski okrug na državnom takmičenju u Beogradu.

Ovo tradicionalno takmičenje koje svake godine organizuju Auto-moto savez Srbije i Društvo nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, podržao je, kao i uvek, Grad Zrenjanin – Savet za bezbednost saobraćaja, koji je dodelio pobednicima bicikle. Podršku takmičenju dali su i Automoto-tehnički centar doo, Autoškola ABC, MUP Republike Srbije i Mesna zajednica Ečka.

Još jedna smotra na temu poznavanja saobraćaja i s ciljem poboljšanja bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju – “Pažljivkova smotra” – održana je u Vršcu, gde su se takmičila deca predškolskog uzrasta i učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola.

Nastupile su ekipe iz Zrenjanina, Kovina, Kovačice, Nove Crnje, Velikog Gradišta i Vršca, a naš grad predstavljali su predškolci vrtića „Biberče“, učenici prvog razreda OŠ „Dr Jovan Cvijić“ Zrenjanin i učenici drugog razreda OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev“ iz Ečke.

Vršac je pobedio u takmičenju predškolaca i prvih razreda osnovnih škola, dok je Veliko Gradište pobedilo je u takmičenju drugih razreda osnovnih škola. Od ekipa koje su predstavljale Zrenjanin najuspešniji su bili prvaci OŠ „Dr Jovan Cvijić“ koji su osvojili treće mesto u svojoj kategoriji.

Kongresna dvorana centra „Milenijum“ bila je puna mališana koji su bodrili svoje drugove. Pobedničke ekipe izborile su plasman na republičku smotru koja će biti održana 13. i 14. juna u Kragujevcu. Takmičenju u Vršcu je prisustvovalo oko 50 mališana iz Zrenjanina za koje je prevoz obezbedio Grad Zrenjanin.

Kroz vršnjačku edukaciju i druženje, deca su na zabavan način učila o saobraćaju, a sve uz podršku vaspitača, učitelja i roditelja. Upravo njihovo aktivno uključivanje u rad sa decom je najvažnije za podizanje nivoa saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece. Deca su pokazala znanje u poznavanju saobraćajnih znakova, pravila saobraćaja i bezbednog učešća u saobraćaju kroz različite igre koje su prilagođene njihovom uzrastu.

“Pažljivkovu smotru 2023” organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, uz podršku lokalnih samouprava.

Izvor:zrenjanin.rs

Foto:zrenjanin.rs