Zrenjanin- Danas, 30. maja, održana je završna svečanost jubilarne manifestacije Čitalačka značka Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Ovog maja manifestacija Čitalačka značka obeležava 40 godina svog postojanja.

Nemoguće je precizno utvrditi koliko dece sa teritorije Banatskog okruga je za ovih 40 godina u njoj učestvovalo, ali je važno da kontinuitet ovako vremešne manifestacije nikada nije narušen.

Na početku, 1983. godine, manifestacija je započeta na predlog Zmajevih dečjih igara u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice i bila je pokrajinska manifestacija za celu Vojvodinu. Kasnije, u ratnim devedesetim, ona je u mnogim gradovima i opštinama prestala da postoji. Samo mali broj gradova nije odustao znajući koliko je važna i zadržao ju je kao opštinsku ili međuopštinsku manifestaciju,  što je slučaj sa Zrenjaninom.

Pre pet godina, na inicijativu Dečjeg odeljenja biblioteke, Čitalačka značka uvrštena je u manifestacije od posebnog značaja za Grad Zrenjanin.

 

Cilj manifestacije bio je i ostao isti: da promoviše kulturu čitanja kod dece i mladih, neguje i razvija čitalačke navike, kritičko promišljanje.

 

Nema mnogo manifestacija koje su opstale ovako dugo, posebno onih koje su namenjene deci i mladima. Čitalačka značka rasla je sa generacijama, modernizovala se i prilagođavala tako da uspešno traje i ne gubi na kvalitetu, da sotane sačuvana misija negovanja lepe književnosti kao sastavnog dela života dece. Ona svoj uspeh duguje deci, prosvetnim radncima, školskim bibliotekarima.

Program 40. Čitalačke značke

 

Velika Čitalačka značka: 

 

U ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 316 učenika osnovnih škola koji su dostavili biblioteci svoje dnevnike na srpskom i mađarskom jeziku u kategorijama: čitalački dnevnik i čitalačka kolekcija. 

Svaki čitalački dnevnik trebalo je da sadrži prikaz najmanje 5 knjiga po izboru, među kojima je, kao obavezno, jedno delo zavičajnog autora. Učesnicima je ostavljena mogućnost da utiske o pročitanim knjigama prikažu u formi koja im najviše odgovara: kao tekst, ilustraciju, u formi stripa, video zapisa, kao i da odluče da li će čitalački dnevnik pisati u elektronskoj ili klasičnoj formi. Takođe, na nivou odeljenske zajednice ili škole, učesnici su imali mogućnost da kreiraju zajedničku kolekciju radova.

 

Povodom jubileja, 40 godina Čitalačke značke, svi učenici koji su učestvovali u ovogodišnjoj manifestaciji su nagrađeni.

 

U svečanom programu učestvuju učenici III razreda OŠ “Vuk Karadžić” sa predstavom po motivima knjige Jasminke Petrović “Od čitanja se raste “ koju je pripremila učiteljica Sonja Ljubotina.

 

Mala Čitalačka značka

U sredu, 31. maja sa početkom u 9.30, u Kulturnom centru Zrenjanina održaće se završna svečanost Male čitalačke značke. Najmlađi učesnici iz 12 vrtića imali su zadatak da ilustruju ono što su samostalno ili uz pomoć odraslih pročitali. 

Biblioteka će nagraditi  sve učesnike u manifestaciji značkama i posebnom slikovnicom koju je objavila za ovu priliku: „Kad reka procveta“ bibliotekarke Ane Davidovac, koju je ilustrovao Mladen Anđelković.