Prvi Sajam roditeljstva, na kom su stručnjaci iz raznih oblasti pružali podršku roditeljstvu kako bi deca imala zdravije i srećnije detinjstvo, uz učešće mališana iz Predškolske ustanove Zrenjanin, održan je danas na Trgu slobode.

Događaju je prisustvovao i Radoš Pejović, državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici, ispred Grada Zrenjanina zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević i gradski većnik Saša Kandić, predstavnici Predškolske ustanove, ustanova socijalne zaštite, Doma zdravlja, Zavoda za zaštitu zdravlja, Crvenog krsta, Policijske uprave, a kako je rečeno, namera je da ova manifestacija ubuduće postane tradicionalna.

Radoš Pejović čestitao je Gradu Zrenjaninu na organizaciji ovog Sajma jer su, kako je naveo, ovakve manifestacije potrebne budući da ne postoji ništa svetije i uzvišenije od roditeljstva.
– U savremenom svetu u kome živimo teško je vaspitati i izvesti dete na pravi put, a da bi se to desilo na pravi način i država, lokalne samouprave i celokupno društvo moraju da se uključe u jedan front, a to je da porodica zaista postane centar svih društveno – političkih dešavanja. Država osim konkretnih mera kojima pomaže porodicama za rođenje dece, radi i na sveobuhvatnoj politici koja se tiče zaštite porodice, od predškolskog uzrasta dece, pa sve do najstarijih sugrađana. Mislim da je neophodno da ovakve manifestacije prerastu u nešto veće i da svaki grad postane “Grad prijatelj porodice“ jer je porodica definitivno, a što je i sve očiglednije, najvredniji nacionalni resurs u koji moramo da ulažemo ukoliko želimo da opstanemo kao nacija i kao država, kao ljudi, prijatelji, komšije i u svakom drugom smislu – poručio je Pejović.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac pomenuo je mere kojim Grad Zrenjanin daje podršku roditeljstvu i unapređuje pronatalitetnu politiku. Mere obuhvataju period od pripreme i planiranja roditeljstva, sve do akademskog uzrasta, a predstavljene su i na današnjem Sajmu roditeljstva.
– Od rođenja deteta, Grad Zrenjanin pomaže roditeljstvo kroz poklon-pakete i novčana sredstva za prvo, drugo i svako naredno dete, ove godine dodelićemo i 250 besplatnih auto-sedišta za bebe, zatim sa 80 odsto regresira boravak dece u vrtićima, za one slabijeg materijalnog stanja i sa svih 100 odsto, obezbeđuje besplatne udžbenike, torbe i školski pribor za sve đake prvake, a u okviru programa s Ministarstvom prosvete dokupljuje određene udžbenike za osnovno obrazovanje. Nakon toga dolazi i stipendiranje najboljih učenika i studenata, regresiranje autobuskog prevoza, finansiranje učešća na republičkim takmičenjima, što sve pokazuje opredeljenost grada da pomogne. Samo za funkcionisanje Predškolske ustanove izdvaja se 500 miliona dinara godišnje, uz različite podsticajne mere od 190 miliona dinara, što dovodi do cifre od skoro 700 miliona dinara podrške i pomoći roditeljstvu i porodici, a nadam se da ćemo u narednim godinama imati i mogućnosti za još veća izdvajanja u ovoj oblasti – kazao je Santovac.

Koordinatorka manifestacije i direktorka Centra za socijalni rad Olivera Lisica kazala je da ta ustanova realizuje projekat “Podsticajno roditeljstvo“ pod pokroviteljstvom UNICEF-a i uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).
– Ovo je jedan od nekoliko projekata koji realizujemo sa UNICEF-om, a ono što bih podsetila jeste da je UNICEF proglasio jun kao mesec roditeljstva i u sklopu svih tih aktivnosti i realizacije našeg projekta, organizujemo ovaj “Sajam roditeljstva“ gde stručnjaci iz jedanaest institucija iz našeg grada; socijalna zaštita, prosveta, zdravstvo, nevladine organizacije, Crveni krst, Policija, odgovarati na pitanja roditelja i promovisati podršku koju pružaju roditeljima, najviše kada je u pitanju rani razvoj dece – rekla je Olivera Lisica.

Tatjana Lojović, pomoćnica direktora Predškolske ustanove Zrenjanin, podsetila je da Grad Zrenjanin realizuje projekat Inkluzivno predškolsko obrazovanje “Sa osmehom u vrtić“, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Svetske banke.
– Jedan od ciljeva projekta jeste unapređenje kvaliteta i jednakosti predškolskog obrazovanja za svu decu, od rođenja do polaska u školu, posebno za decu iz društveno osetljivih grupa. Još jedan od ciljeva projekta jeste podrška porodicama za stvaranje i razvijanje roditeljskih veština i kompetencija uz razvijanje svesti o ranom razvoju dece kod kuće i obezbeđivanje podrške od strane lokalne samouprave u smislu pristupa odgovarajućim ustanovama porodici – rekla je ona i ukazala da Grad Zrenjanin odlikuje dobra intersektorska saradnja u interesu sve dece i porodica.