Grad Zrenjanin organizovao je danas, na lokaciji centralnog gradskog jezera, zajedničku taktičko-pokaznu vežbu u okviru projekta “Rumunsko-srpsko prekogranično praćenje rizika u slučaju vanrednih situacija”. Pored Grada Zrenjanina, u realizaciji vežbe učestvovali su i partneri na projektu – Grad Kikinda, Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama – ADIVEST iz Temišvara, Inspektorat za vanredne situacije “Banat“ okruga Timiš – ISU TIMIS i Žandarmerijski inspektorat okruga Timiš.

 

 

POGLEDAJTE VIDEO IZVOĐENJA POKAZNO – TAKTIČKE VEŽBE OVDE

Izvođenju vežbe prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je istakao da je, kroz različite projekte prekogranične saradnje s Rumunijom, ostvaren benefit u mnogim oblastima, a u ovom slučaju, nabavljena je vredna oprema namenjena reagovanju u vanrednim situacijama.

“Grad Zrenjanin dobijenu opremu je usmerio ka Odeljenju za vanredne situacije i javnim komunalnim preduzećima, kako bi, svako u domenu svojih aktivnosti, bili spremni da reaguju u vanrednim situacijama. Adekvatnom opremom raspolaže i naš Vatrogasno-spasilački bataljon, koji pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova. Danas je ovde značajno i prisustvo naših partnera iz Rumunije, koji će učestvovati u pokaznoj vežbi, kako bi zajedno istakli značaj saradnje svih nivoa vlasti i nadležnih institucija, u cilju rešavanja problema koji mogu da nastanu. Pripremamo se i obučavamo za dejstvo u vanrednim situacijama, ali se iskreno nadamo da do toga neće doći. U slučaju da ih ipak bude, Grad Zrenjanin obezbedio je ljudstvo i opremu i spreman je za reagovanje”, naglasio je Santovac.

Serđu Belaša, lider partnerskog tima projekta iz Rumunije, istakao je dobru saradnju na projektu između organizacija iz Rumunije, Kikinde i Zrenjanina.
“Shodno potrebama svih partnera, na obe strane, dobili smo sve ono što je bilo zamišljeno projektom, kao i mogućnost da zajedno realizujemo ovakve taktičke vežbe, razmenjujemo iskustva, učimo jedni od drugih i ispravljamo uočene greške. Ovo nije prvi projekat koji ostvarujemo s partnerima iz Srbije, nabavili smo opremu koja nam pomaže u vanrednim situacijama, organizujemo i treninge za zajedničko delovanje, čime smo u mogućnosti da pomažemo i ljudima koji se profesionalno bave ovim poslom – policiji, žandarmeriji i vatrogascima-spasiocima”, kazao je Belaša.

Taktička vežba odnosila se na aktivnosti koje se sprovode u slučaju poplava i obuhvatila je brojne segmente, među kojima su bili i postavljanje komandnog centra i plan veze, spašavanje i zbrinjavanje evakuisanih lica – stradalih u poplavama, spašavanje na vodi, prva pomoć, trijaža, nega i smeštaj evakuisanih, pumpanje vode, spašavanje sa visine, spašavanje životinja, pretraga i vađenje automobila.

S obzirom na vremenske uslove u proteklom periodu i situaciju s poplavama u pojedinim delovima naše zemlje, kao i padavine tokom današnje taktičke vežbe, može se reći da je održana u skoro autentičnim uslovima. Svi učesnici pokazali su visok nivo obučenosti i spremnosti za reagovanje, uz korišćenje najsavremenije opreme i sredstava, nabavljenih takođe iz sredstava projekta, fondova EU.


“Grad Zrenjanin u procesu je formiranja jedinice Civilne zaštite opšte namene koja će brojati do 100 ljudi, s aktivnom rezervom do 130, a formiraćemo i specijalizovanu jedinicu za uzbunjivanje. Opasnosti, rizici i pretnje na terenu uvek postoje, a ono što je važno jeste da smo danas spremniji za reagovanje nego juče. Nemamo u našem regionu pretnje od strane vodotokova, kao u drugim delovima Srbije, i što se toga tiče u ovom trenutku smo mirni”, kazao je Miroslav Sladojević, šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave Zrenjanin.

 

Projekat Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija doneo je, tokom poslednjih šest godina, značajne benefite za obe strane. Pokrenut je 2017. godine, kada je realizovan projekat “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava”, a u okviru njega nabavljena je vredna i brojna oprema za reagovanje u vanrednim situacijama – ukupne donacije dostigle su 750 hiljada evra – zahvaljujući kojoj je naš grad svrstan među lokalne samouprave u Srbiji koje imaju najopremljenije jedinice civilne zaštite, samostalno obučene da reaguju u slučaju vanrednih situacija, ne samo na teritoriji Grada Zrenjanina, nego i našeg dela Banata.

 

Izvođenje zajedničke taktičko-pokazne vežbe predstavlja deo projektnih aktivnosti „Rumunsko-srpsko prekogranično praćenje rizika u slučaju vanrednih situacija”, zajedno s nabavkom opreme i vozila, organizovanjem studijskih poseta i prezentacija upotrebe nabavljenih sredstava, kao i realizacijom različitih obuka iz oblasti civilne zaštite.