Predstavnici 5 stranaka i organizacija potpisali su danas Principe uzajamne saradnje na lokalnom nivou u Zrenjaninu, kojim su se obavezali da zajedno rade na obezbeđivanju uslova pristojnog i dostojanstvenog života za sve građanke i građane Zrenjanina.

Neposredan povod za ozvaničavanje saradnje svakako jesu porast nasilja i generalno nepodnošljivo stanje u društvu, želja za promenom sistema, kao i potreba da se fokus stavi na razvoj grada.

Zajedničkim snagama i intenziviranjem saradnje sa drugim organizacijama i pojedincima, borićemo se i institucionalno i vaninstitucionalno (protestima i građanskom neposlušnošću) da zaštitimo prava građanki i građana Zrenjanina i izborimo se za interese svih njegovih stanovnika, među kojima su visok životni standard, čista voda, vazduh i zemlja, demokratska podela vlasti, sloboda medija, politički pluralizam i vladavina prava,“ navodi se u potpisanim Principima.

Sporazum su potpisale političke organizacije Srbija Centar (SRCE), Demokratska stranka, Zajedno, Narodna stranka i lokalni građanski aktivisti Zrenjaninska Akcija (ZRAK). Izričito je rečeno da se ni na koji način neće sarađivati, pregovarati i udruživati sa Srpskom naprednom strankom, kao ni sa medijima, organizacijama i privrednim subjektima bliskim režimu. S druge strane, vrata će širom biti otvorena za sve opozicione snage koje nisu u dosluhu sa aktuelnom vlašću, kao i za pojedince koji su dokazani borci protiv nestručnog, bahatog i kriminalizovanog režima koji uništava ne samo Zrenjanin, nego i čitavu Srbiju.

Insistiraćemo na procesuiranju svih odgovornih za zloupotrebu položaja, sticanje protivpravne imovinske koristi, nanošenje štete javnim finansijama, a posebno u vezi s politički nametnutim projektima poput postrojenja za prečišćavanje pijaće i otpadnih voda Zilija i Metita, fabrike autoguma Linglong, i drugim takozvanim javno-privatnim partnerstvima na štetu javnog interesa,“ navode potpisnice Principa i podvlače da će prema vlasti i njenim saradnicima imati „nultu toleranciju“ i da će od svih svojih lokalnih predstavnika i predstavnica očekivati da vode sopstvenim primerom i pokažu odgovornost za svaku izgovorenu reč i učinjeno delo.

Organizacije potpisnice Principa najavljuju nastavak kampanje „Da vratimo život u Zrenjanin“ u letnjem periodu, i da neće odustati od toga da vrate u javni govor i delovanje osnovne vrednosti na kojima je bazirano i njihovo udruživanje, a to su – solidarnost, nenapadanje i uvažavanje, odgovornost, nenasilje i toleranciju i saradnju – jer budućnost grada može da se gradi samo na dobrim osnovama, ne na kršenju zakona i pribavljanju lične koristi kao vrhovnom cilju.

Organizacije potpisnice Principa uzajamne saradnje na lokalnom nivou u Zrenjaninu