Grad Zrenjanin biće tokom naredne nedelje, od 10. do 14. jula, domaćin ekipi filma “Djeca Kozare”, koju će predvoditi čuveni reditelj Lordan Zafranović. Sekvence filma i TV serije snimaće se na Trgu slobode koji će biti prilagođen Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, početkom Drugog svetskog rata, i okolnim ulicama, posebno Subotićevoj.

Producenti filma, koji se snima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u produkciji “Košutnjak filma”, izrazili su želju da deo scena snime u Zrenjaninu, jer im se ambijent našeg Trga slobode, čitav plato s fasadama i spomenikom, učinio najprimerenijim da ga upodobe za “filmski Zagreb”. Pripreme za snimanje počinju već danas i tokom ove nedelje naše sugrađane ne bi trebalo da iznenade određeni radovi i intervencije na trgu, kao ni sve ono što se bude na njemu nalazilo tokom snimanja.

Reditelj Lordan Zafranović već decenijama priprema film o zločinima u Jasenovcu, po scenariju Arsena Diklića, i ističe da bi taj film trebalo da predstavlja vrh njegovog stvaralaštva. Nekadašnji student legendarne Praške filmske škole godinama se bavi analizom zla u vreme fašizma, što se jasno ogleda u njegovoj ratnoj trilogiji – “Okupacija u 26 slika” (1978.), “Pad Italije” (1981.) i “Večernja zvona” (1986.), filmu “Krv i pepeo Jasenovca” (1983.) i dokumentarcu “Zalazak stoljeća – Testament L.Z.” (1994.).