Zrenjanin- Pogledajte kompletan program Kulturnog centra za jul 2023. godine:

PRIJAVE ZA ZROK FEST
Rok do 5. jula
Kulturni centar Zrenjanina poziva sve zrenjaninske bendove da se prijave za učešće na manifestaciji Zrok fest koja će biti održana tokom jula. Bendovi mogu da se prijave putem mejla na adresu: kczr@kczr.org do 5. jula 2023. Uz prijavu sa osnovnim podacima o bendu treba poslati i fotografiju u visokoj rezoluciji.

U toku
U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA DO 4. JULA OTVORENA JE IZLOŽBA DEČJIH RADOVA ATELjEA LUČA
U Kulturnom centru Zrenjanina otvorena je godišnja izložba dečijih radova nastalih u Luča Ateljeu u periodu od septembra 2022. do juna 2023. godine. Ovaj likovni atelje u okviru radionica upoznaje decu sa različitim tehnikama crtanja, slikanja, vajanja, starim zanatima i novim materijalima, u nastanku radova upotrebljavaju i reciklažni materijal. Likovna sekcija ateljea broji oko sedamdeset članova uzrasta od treće do šesnaeste godine koji će se predstaviti publici do 4. jula 2023.
Tim povodom Sanela Dunđerski osnivačica ateljea i likovna edukatorka navela je sledeće : “Atelje Luča je više od obične škole crtanja, to je oaza inspiracije i umetničkog izraza. Naša misija je da ohrabrimo decu da oslobode svoju kreativnost i da kroz umetnost pronađu način da izraze svoje najdublje emocije. Svaki rad nastao u ateljeu je plod pažljivog rada, ali i unutrašnjeg putovanja naših mladih umetnika. Umetnost ima moć da nas poveže sa dubinom našeg bića i da nam omogući da izrazimo ono što rečima ne možemo. Svaki rad je priča o njihovim snovima, radosti, tuzi i svim bojama života…“

O ateljeu:
„Luča Atelje“ je projekat dve sestre, Sanele Dunđerski koja je diplomirani dizajner tekstila i profesor u školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu i Jovane Solomun – master primenjeni umetnik i vaspitač u Domu učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“ u Zrenjaninu.
– Udruženje je osnovano 2021. i iza sebe ima dve izložbe i stotinak polaznika radionica koje se realizuju u Luča Ateljeu. Radionice su prilagođene deci uzrasta od 3 do 16 godina i vodi ih Sanela, a radionice keramike koje su namenjene odraslima vodi Jovana.

Snimak otvaranja izložbe možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=9Q37pIJxhyc
Razgovor sa Sanelom Dunđerski o izložbi dečjih radova možete pogledati i u video prilogu na: https://www.youtube.com/watch?v=F7YSuMAQY1o
Fotografije izložbe i sa otvaranja možete pogledati i preuzeti sa sajta Kulturnog centra:

2023. 06. 22. Izložba Dečijih Radova Ateljea “Luča”

 

Nova postavka
IZLOŽBA FOUR SEASONS (ČETIRI GODIŠNjA DOBA) MILENE POPOV – NENE

Izložba „Četiri godišnja doba“ (Four Seasons) multimedijalne umetnice Milene Popov – Nene biće otvorena u Velikom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 6. jula u 19 časova. Izložbena celina je nastala tokom 2021. godine kao video instalacija koja prati promene godišnjih doba posmatrene kroz sezonske promene biljnog sveta. Celina ne samo da sibolizuje životni ciklus i druge ciklične sisteme univerzuma, nego i vrednosti prirodnog sveta koje mogu da kultivišu ljudski um koji je otvoren za učenje. Rad je inspirisan istočno-azijskim slikama godišnjih doba. Autorka navodi da svaki video rad u ovoj instalaciji počinje haiku pesmom Matsua Basoa te poput ovog japanskog pesnika-slikara, koji u svom čuvenom ‘putovanju na Zapad’ prati znakove prirode i spoznaje životne vrednosti, tako i ona na svom putovanju od Zrenjanina do Njujorka neprestano uči…

Kraći biografski zapis
Milena Popov – Nena je multimedijalna umetnica, rođena u Zrenjaninu, koji živi i radi u Njujorku. Doktorat iz teorije umetnosti i medija je stekla na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a master i osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Letnju akademiju je završila na Amsterdamskom univerzitetu u Holandiji, a feldenkrajs master klas na Akademiji za Performativne studije na Novom Bugarskom univerzitetu u Sofiji. Popov predaje na Njujorskom univerzitetu (NYU) i na Univerzitetu grada Njujorka (CUNY). Objavila je nekolicinu tekstova o umetnosti, kulturi, društvu i medijima u poglavljima knjiga, naučnim žurnalima i izložbenim katalozima. Ona je osnivač, organizator i moderator Intelektualnog salona u Njujorku, ko-osnivač i član nekolicine umetničkih udruženja. Njeni umetnički radovi su prestavljani na brojim izložbama, konferencijama i umetičkim prezentacijama i kolonijama širom sveta, a nalaze se kako u nekim privatnim, tako i javnim kolekcijama (na pr. u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Muzeja Vojvodine). Popov je dobitnik nekoliko umetničkih i predavačkih nagrada.

Nakon svečanog otvaranja, šest video radova u okviru ove izložene celine predstaviće se publici do 18. jula svakog dana od 8 do 20 časova.

 

Nova postavka
IZLOŽBA SKULPTURA TOMISLAVA TODOROVIĆA „SKULPTURA U STAKLU, VODI, VAZDUHU, SVETLOSTI“

Izložba „Skulptura u staklu, vodi, vazduhu, svetlosti“ Tomislava Todorovića dobitnika prve nagrade prošlogodišnjeg 17. Međunarodnog likovnog konkursa „30X30“ biće otvorena u Malom salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja u četvrtak, 13. jula u 19 časova. Autor navodi da ova izložba skulptura za svoje postulate ima providnost, fluid vode, vazduha, svetlosti. Oni su po svojoj građi krhki, a dovoljni da opstanu u vremenu i prostoru…

Tomislav Todorović je diplomirao vajarstvo 1972. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, 1974. godine završio je i poslediplomske studije. Od 1988. bavi se pedagošškim radom a od 1998. zaposlen je na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, prvo kao docent, a potom i kao redovni profesor. Samostalno izlaže od 1974. godine. Izlagao je na 25 samostalnih i preko 500 kolektivnih izložbi u zemlji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu (Poljska, Švedska, SAD i dr.). Učestvovao je u radu 43 umetničke kolonije i simpozijuma u zemlji i širom Evrope. Dobitnik je više od 24 nagrada za skulpturu i crtež. Izveo je skulpture u slobodnom prostoru, njegova dela čuvaju mnoge muzejsko-galerijske ustanove kao i privatne i javne kolekcije u zemlji i inostranstvu.

Skulptorski radovi Tomislava Todorovića predstaviće se publici do 27. jula.

Likovni konkurs 30X30 raspisuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. Izložbu organizuje Kulturni centar Zrenjanina u sradnji sa zrenjaninskim Narodnim muzejom.

 

Nova postavka
IZLOŽBA „KALIGRAFSKI GEST – IZLOŽBA EKSPERIMENTALNE KALIGRAFIJE“ SLIKARKE ISIDORE JOVČIĆ

Otvaranje izložbe „Kaligrafski gest – izložba eksperimentalne kaligrafije“ likovne umetnice Isidore Jovčić biće otvorena u Velikom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 20. jula u 19 časova. U svom radu kroz znak i rukopis autorka navodi da u slikarstvo uvodi tenziju između slučajnosti i namere. Iako je rukopis već sam po sebi individualno kretanje, ujedinjenjem spontanosti i kontrole pokušava da stvori vlastiti (likovni) jezik koji kroz kodirane (likovne) poruke komunicira sa publikom. Zrenjaninskoj publici do 1. avgusta predstaviće se 17 slika nastalih u periodu od 2021. do 2022. godine.

Isidora Jovčić, srpska je akademska umetnica slikarstva savremene umetnosti 21. veka. Pripada mlađoj generaciji slikara ekspresionizma, enformela, i akcionog slikarstva. Njeno stručno zvanje je diplomirani dizajner i master likovni umetnik , rođena je 26. 2. 1993. godine u Knjaževcu . Završila je srednju stručnu Umetničku skolu u Nišu pod nazivom ’’Škola za umetnost i dizajn’’, na smeru Grafički dizajn, 2012 godine. Diplomirala je na ’’Filološko umetničkom fakultetu’’ u Kragujevcu, odsek Grafički dizajn u klasi profesora Aleksandra Zarića, 2016. masterirala je takođe na ’’Filološko umetničkom fakultetu’’ u Kragujevcu, odsek Likovne umetnosti – modul slikarstvo, u klasi mentora profesora Aleksandra Zarića, sa radnom tezom pod nazivom ’’Transformacija tela’’, 2019. Svoje školovanje nastavlja i upisuje se 2019. godine na doktorskim studijama na ’Fakultetu primenjenih umetnosti’’ u Beogradu. Trenutno je na trećoj godini studija, u pratnji mentora Ivana Grubanova i komentora Miroslava Lazovića. Svoje pisane naučno – istraživačke radove pisala je na temu apstraktnog akcionog slikarstva kao i kritiku američkog apstraktnog ekspresionizma. Trenutni umetnički rad joj se zasniva na gestualnim apstraktnim formama tela u kombinaciji sa savremenim kaligrafskim izrazom…

Više o izložbenom konceptu, napisanom od strane autorke, pročitajte na www.kczr.org

 

MANIFESTACIJA – BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI 2023.
Manifestacija „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti“, sedma po redu, ove godine se održava od subote, 10. juna do nedelje, 27.avgusta. Svakog dana posetioci će imati priliku da uživaju u raznovrsnom programu koji će se održavati u Gradskoj bašti. Predviđena je organizacija 70 programa. Ponedeljak, petak i subota rezervisani su za muzičke večeri, utorkom su vinske i pivske priče i degustacije uz muziku, sredom su zakazani multimedijalni programi, četvrtkom programi za decu koji se završavaju projekcijom dečjih filmova a filmovi za najmlađe organizvaće se i nedeljom u večernjem terminu. Programi su besplatni, većina počinje u 20 časova osim dečijih koji su od 18 č. i filmske projekcije, nedeljom od 21 sat. Organizatori su Kulturni centar Zrenjanina, IP Media 023 i Turistička organizacija a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.

PROGRAM MANIFESTACIJE
– Jul 2023.

1. 7. (subota) – Koncert “Bid Bend” – Gagić i prijatelji (20 časova)
2. 7. (nedelja) Plesni studio „Golden way“ (19 časova); dečji animirani film “Kešelj – kradljivac nevesti” (sinhronizovan na srpski jezik) (21 sat)
3. 7. (ponedeljak) Kocert Miroslav Mile Dojkov, violinista – popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romanse, džez i Dramska radionica “Kočalović”, poezija (20 časova)
4. 7. (utorak) Vinske priče – Vinarija “Filipovski” (Jabuka) i Trio “Hand Made” (20 č.)
5. 7. (sreda) Zabavni umetnički program “Daleko daleko” Margit Kucora (20 časova)
6. 7. (četvrtak) “Cekom” – tematske animacije dece (18 č.); “Drugarstvo” – radionica sa dečjim psihologom Tanjom Brcan (19 č.); Film “Faraon, princeza i divljak” (sinhronizovani, animirani) (21 sat)
7. 7. (petak) – 20 časova – koncert Trio „Hand Made“
8. 7. (subota) – 20 časova – koncert „Bid Bend“ – Gagić i prijatelji
9. 7. (nedelja) – 21 sat – animirani dečji film: „Bas super“ sinhronizovan na srpski jezik
10.7. (ponedeljak) – 20 č. – Kocert Miroslav Mile Dojkov, violinista, popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romansa, džez
11. 7. (utorak) – 20 časova – Hobi proizvođač – rakije i likeri „Živkoviđ“ Čurug i trio „Hand Made“
12. 7. (sreda) – 20 časova – Umetničko veče Glorija Njolf sa prijateljima
13. 7. (četrvtak) – 18 č. – Radionica Gradske biblioteke “ Moj prijatelj i ja“ sa Tanjom Ćirić
19 č. – Radionica centra “ Todorović“ sa decijim psihologom Tanjom Todorović
20 č. – Pozorišna predstava za decu „Iza sedam brda“ – Teatar „Zvezdica“
21 č. – Crtani film : „Najbolji rođendan“
14. 7. (petak) – 20 časova – Koncert Milica Dosković, vokalna solistkinja
15. 7. (subota) – 20 časova – Koncert „Bid Bend“ Gagić i prijatelji
16. 7. (nedelja) – 19 časova – Koncert klasične muzike Miodrag Đorđević, umetnik na harmonici iz Kragujevca – 21 č. – Film: „Čuvena invazija medveda na Siciliju“
17. 7. (ponedeljak) – 20č. – Kocert Miroslav Mile Dojkov, violinista , popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romansa, džez
18. 7. (utorak) – 20 č. – Vinsko veče uz muziku tria „Hand Made“
19. 7. (sreda) – 20 č. – Umetničko i zabavno veče Ervin Gazdag sa prijateljima
20. 7. (četvrtak) – 18 č. – Kreativna radionica „Sovice mudrice“
19 č. „Sanjalište“ radionica telesne muzike dečijeg centra “ Smajli“
21 č. – Crtani film
21. 7. . (petak) – 20 č. – Koncert Milica Dosković, vokalna solistkinja
22. 7. (subota) – 20 č. Koncert „Bid Bend“ Gagić i prijatelji
23. 7. (nedelja) – 21č. – Crtani film

24. 7. (ponedeljak) – 20 č. – Kocert Miroslav Mile Dojkov, violinista , popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romansa, džez
25. 7. (utorak ) – 20 č. – Vinsko veče – Predstavljanje vinarije „Molovin“ iz Šida uz muziku tria „Hand Made“
26. 7. (sreda) – 20 č. – Modna revija „Mistik“ Valentina Bozoki, Valzzy
27. 7. (četvrtak ) – 18 č. – „Cekom“ tematske animacije dece
19 č. – Ekološka radionica Gradske biblioteke „Pčelica Ljubica“ sa Tanjom Ćirić
21 č. – Crtani film
28. 7. (petak) – 18č. – Program Srpsko – Rusko – Beloruskog prijateljstva Srbije – Zrenjanin
20 č. – Koncert Milica Dosković, vokalna solistkinja
29. 7. (subota) – 20 č. – Koncert Trio „Hand Made“
30. 7. (nedelja) – 21 č. – dečji film

– Karavan Banatske bajke gostuje u Lazarevu – 30. jula –

 

KORZO FEST 2023.
I ovog leta u centru grada

Svakog petka i subote od 7. do 29. jula

U petak, 7. jula 2023. počinje zrenjaninska letnja manifestacija “KORZO FEST”. Ovogodišnji “Korzo fest” organizuje se od 7. do 29. jula svakog petka i subote, u večernjim satima od 19 do 24h u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Programi su prilagođeni svim uzrastima. Za najmlađe, programi će počinjati u 19 časova. Deca će imati priliku da učestvuju u raznim edukativnim radionicama, gledaju i uživaju u pozorišnim predstavama, animacijama i plesu. Koncerti bendova različitih muzičkih žanrova održavaće se od 21:30h na bini kod Vodotornja.

Organizatori manifestacije su: Kulturni centar Zrenjanina i Turistička organizacija grada Zrenjanina. Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin.

Pozivamo sve sugrađane da posete manifestaciju i uživaju u besplatnim zabavnim, umetničkim i edukativnim programima u centru grada.

 

PROGRAM MANIFESTACIJE KORZO FEST 2023:

PETAK 7. JUL

19 č. ROBNA KUĆA – DEČIJA RADIONICA „ŠKOLA CRTANjA VIORELA FLORE“
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA ZA DECU KREATIVNI CENTAR DEČIJE CARSTVO
19 č. PLATO ISPRED „Dunav osiguranja“- UDRUŽENjE VRATIMO DECI RADOST U POKRETU –
POKRETNO IGRALIŠTE, AKTIVNE IGRE
20:30. č. VODOTORANj- MUZIČKI KONCERT UROŠ I NEJAKI
21:30. č. VODOTORANj – MUZIČKI KONCERT THE QUARANTINOS – Tarantino Tribute Band

SUBOTA 8. JUL

19 č. ROBNA KUĆA – DEČIJA RADIONICA „ŠKOLA CRTANjA VIORELA FLORE“
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA STARIH ZANATA „JANjINE STAKLENE ISKRE“
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA ZA DECU KREATIVNI CENTAR DEČIJE CARSTVO
19 č. ROBNA KUĆA – LjUBITELjI ŽIVOTINjA I PRIRODE „ZELENE ŠAPE“ – EDUKATIVNA
RADIONICA I ŠTAND
19:30. č. VODOTORANj – PREDSTAVA ZA DECU – JOVAN CARAN
21:30. č. VODOTORANj – MUZIČKI KONCERT GRUPA LEGENDE

PETAK 14. JUL

19 č. ROBNA KUĆA – DEČIJA RADIONICA „ŠKOLA CRTANjA VIORELA FLORE“
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA STARIH ZANATA „JANjINE STAKLENE ISKRE“
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA KERAMIKE
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA ZA DECU „SOVICE MUDRICE“
19:30 č. VODOTORANj – PLESNI STUDIO „FREE DANCE“
19:50. č VODOTORANj – PLESNI STUDIO „Golden Way“
21:30. č. VODOTORANj – MUZIČKI KONCERT DEJAN CUKIĆ

SUBOTA 15. JUL

19 č. ROBNA KUĆA – DEČIJA RADIONICA „ŠKOLA CRTANjA VIORELA FLORE“
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA STARIH ZANATA „JANjINE STAKLENE ISKRE“
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA KERAMIKE
19 č. ROBNA KUĆA – LjUBITELjI ŽIVOTINjA I PRIRODE „ZELENE ŠAPE“ – EDUKATIVNA
RADIONICA I ŠTAND
19:30. č. VODOTORANj – PREDSTAVA ZA DECU – JOVAN CARAN
21:30. č. VODOTORANj – MUZIČKI KONCERT GRUPA ZANA

PETAK 21. JUL

19 č. ROBNA KUĆA – DEČIJA RADIONICA „ŠKOLA CRTANjA VIORELA FLORE“
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA ZA DECU KREATIVNI CENTAR DEČIJE CARSTVO
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA ZA DECU „SOVICE MUDRICE“
19:30. č. VODOTORANj -BALETSKI STUDIO „STAGE“
21:30 č VODOTORANj – MUZIČKI KONCERT ZORAN PETROVIĆ – ZOLE

SUBOTA 22. JUL

19 č. ROBNA KUĆA – DEČIJA RADIONICA „ŠKOLA CRTANjA VIORELA FLORE“
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA ZA DECU KREATIVNI CENTAR DEČIJE CARSTVO
19 č. ROBNA KUĆA – LjUBITELjI ŽIVOTINjA I PRIRODE „ZELENE ŠAPE“ – EDUKATIVNA
RADIONICA I ŠTAND
19:30. č. VODOTORANj – PLESNI STUDIO „DELFINA“
21:30. č. VODOTORANj – MUZIČKI KONCERT DADO GLIŠIĆ

 

PETAK 28. JUL

19 č. ROBNA KUĆA – DEČIJA RADIONICA „ŠKOLA CRTANjA VIORELA FLORE“
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA ZA DECU KREATIVNI CENTAR DEČIJE CARSTVO
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA ZA DECU „SOVICE MUDRICE“
19 č. PLATO ISPRED „Dunav osiguranja“ – UDRUŽENjE VRATIMO DECI RADOST U POKRETU-
CIRKUSKE IGRE
20 č. VODOTORANj – CENTAR ZA IGRU
21:30 č. VODOTORANj- MUZIČKI KONCERT BAKI B3

SUBOTA 29. JUL

19 č. ROBNA KUĆA – DEČIJA RADIONICA „ŠKOLA CRTANjA VIORELA FLORE“
19 č. ROBNA KUĆA – RADIONICA ZA DECU KREATIVNI CENTAR DEČIJE CARSTVO
19 č. ROBNA KUĆA – LjUBITELjI ŽIVOTINjA I PRIRODE „ZELENE ŠAPE“ – EDUKATIVNA
RADIONICA I ŠTAND
19:30 č. VODOTORANj – PREDSTAVA ZA DECU – JOVAN CARAN
21:30 č. VODOTORANj – MUZIČKI KONCERT GRUPA VAMPIRI

 

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.