Zrenjanin-  U Kulturnom centru tokom avgusta posetioce očekuju rokenrol festivali, dečji i pozorišni program u toku „Dana piva“, tri izložbe, koncert klasične gitare i program manifestacije „Banatska bajka“…

ZROK FEST

– Nastupi benova – svake subote od 22 sata
U Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 29. jula počeo je ZROK festa. Rokenrol svirke pod navedenim nazivom organizuju se svake subote i u avgustu u Amfiteatru Kulturnog centra od 22 sata. Ovogodišnji koncept organizovanja, nastupi i predstavljanja zrenjaninskih i gostujućih muzičara (bendova), pregled (muzičkih) aktuelnosti, izvođenje bendovskih hitova obogaćuje muzičku ponudu ljubiteljima ovog zvuka kao i potencijalnim posetiocima u okviru ovog letnjeg zrenjaninskog rokenrol festa koji iznova sadržajno usmerava pažnju na rokenrol stvaraoce i ovaj muzički pravac…
– Ulaz je besplatan.

Organizator: Kulturni centar Zrenjanina

Predviđen raspored nastupa u toku avgusta:
Subota, 5. 8 – dva benda: Uroš i nejaki (ZR) i Živa i Nemac (ZR)
Subota, 19. 8 – dva benda: Restore (ZR) i Nepalac (ZR).
Subota, 26. 8. – dva benda: Madresi (ZR) i Prljava Frekvencija (NS)

 

KONCERT SASTAVA CROSS ATLANTIC TRIO
Amfitetar Kulturnog centra Zrenjanina
Ponedeljak, 7. avgust – 21 sat
Koncert sastava Cross Atlantic Trio biće održan u ponedeljak, 7. avgusta u 21 sat u Amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina. Cross Atlantic sastavljen je od troje mladih i perspektivnih gitarista evropskog i američkog porekla koji su se okupili u Beču. Ansambl donosi mladalačku energiju i svež inventivni pristup repertoaru klasične gitare. Njihov jedinstveni način kombinovanja klasične tradicije sa kontrastnim stilovima savršeno odražava njihove komplementarne muzičke sposobnosti i ličnosti. Svaki član tria diplomirao je sa odličnim uspehom na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, 2022 godine. Oni su postavili za cilj da predstave prefinjen senzibilitet i pristupačnost klasične muzike široj, modernoj publici.
Trenutni projekat trija obuhvata špansku i brazilsku muziku, koji dobija konstantne pohvale kako kritičara tako i javnosti. Ovo je motivisalo ansambl da snimi i producira svoje debi album, planiran za izdavanje 2023 godine.

– Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina pre početka koncerta po ceni od 650 dinara.

Više o sastavu: https://crossatlantictrio.com/home

 

U toku
– Izložba skulptura Tomislava Todorovića do 12. avgusta u Malom salonu Narodnog muzeja
Izložba „Skulptura u staklu, vodi, vazduhu, svetlosti“ Tomislava Todorovića, prošlogodišnjeg dobitnika prve nagrade Međunarodnog likovnog konkursa “30X30” koji raspisuje Kulturni centar u saradnji sa autorom projekta a koju organizujemo u saradnji sa zrenjaninskim Narodnim muzejom produžena je do 12. avgusta.
– Izložene skulptorske radove posetioci mogu da pogledaju u Malom salonu Narodnog muzeja i tokom ovogodišnjih Dana piva.

 

ZRENjANIN ZOVE
– Festival alternativnog zvuka
– Subota, 12. avgust
– Amfiteatar Kulturnog centra Zrenjanina
U subotu, 12. avgusta u Amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina održaće se Festival alternativnog zvuka „Zrenjanin zove“. Festival se organizuje u okviru gradske manifestacije „Dani piva“ već 11 godina unazad. Svi poštovaoci i ljubitelji rokenrol zvuka, imaće priliku da pogledaju nastupe zrenjaninskih bendova Mist i Instant Karma, beogradskog sastava TBK i kruševačkog benda „Keni nije Mrtav“. Popularne svirke, navedenih autorskih bendova, počinju u 22 sata. Ulaz je besplatan.

Organizator:
Kulturni centar Zrenjanina
Pokrovitelj:
Grad Zrenjanin

DANI PIVA U GRADSKOJ BAŠTI

U Gradskoj bašti u okviru manifestacije „Dani piva“ organizuju se dve predstave. Devetog avgusta na programu je autorski projekat Srđana Karanovića, predstava «Hajde da improvizujemo» nastala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u Karanovićevoj režiji. Rađena je sa klasom glume u sedmom semestru, zasnovana na improvizaciji kao spontanoj igri u kojoj učesnici, poput dece koriste maštu da bi kreirali šta god požele. Sve što glumci budu izvodili na sceni nastaće tog trenutka pred prisutnom publikom. Igraju: Jovana Berić, Marta Bogosavljević, Luka Grbić, Teodora Dragićević, Andrija Đorđević, Đorđe Kadijević,Aleksa Marković, Nikola Mijatović, Iva Milanović i Mina Nenadović. Trinaestog avgusta publiku očekuje kabaretska komedija «Šta muškarci/žene žele». Komedija govori o muško-ženskim odnosima, u kojoj se svako može prepoznati. Predstavu je režirala Mirjana Karanović a igraju Tijana Janković i Ivan Ivanov.

– Obe predstave počinju u 21 sat. Ulaz je besplatan.
– Program organizuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa agencijom „Moj trag“.

 

IZLOŽBA „BETON“ LUKE DRLjANA

Izložba slika Luke Drljana, likovnog umetnika iz Rume, predstaviće se zrenjaninskoj publici u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina od 17. do 29. avgusta. Svečano otvaranje postavke zakazujemo za četvrtak, 17. avgust u 19 časova. Likovna celina pod nazivom „Beton“ sadrži 10 radova. Autor je u svom dosadašnjem radu usmeren na slikanje urbanih monumentalnih pejzaža prožetih hladnom atmosferom. Ovim slikama pokušava da odgonetne uzajamni odnos između čoveka i njegovog veštački stvorenog okruženja.

O svojim radovima iz serije „Beton“, Luka Drljan je naveo sledeće:
„Kao motiv sam odabrao beton koji je najčešći industrijiski materijal za gradnju. Beton je korišćen kao osnova svakog savremenog objekta, te se u ovom kontekstu pokazao kao jedan od najprikladnijih motiva za prikazivanje ideje. Materijal siv i hladan savršen je simbol onoga što čini naše okruženje. Ukoliko zanemarimo ukrase, svetleće reklame i šarene fasade, shvatamo da je osnova svega niz sivih kutija. Radovi odišu oštrom geometrijom i islikanim čistim površinama. Ovakav način prikazivanja arhitekturu na slici transformiše u objekat. Gubi se upotrebna vrednost arhitektonskog objekta gde se više ne ukazuje na sam motiv već na snagu doživljaja nove konstrukcije, samog motiva unutar slike. Serija radova bazirana je na uzajamnom odnosu čoveka i njegovog okruženja kao i osećanja koje otuda proizilazi.“

Luka Drljan, rođen je 7. marta 1997. godine u Novom Sadu. Godine 2016. završava Srednju umetničku školu „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, odsek Dizajn grafike. Iste godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Osnovne studije završava 2020. u klasi profesora Gorana Despotovskog. Iste godine upisuje master studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom prof. dr Gorana Despotovskog. Redovno izlaže od 2015. godine. Do sada je ulagao na četiri samostalne i više grupnih izložbi. Dobitnik je prve nagrade na Rumskom likovnom salonu 2019. godine.

MANIFESTACIJA – BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI 2023.
Manifestacija „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti“, sedma po redu, ove godine počela je 10. juna i trajaće do nedelje, 27. avgusta. U danima održavanja posetioci će imati priliku da uživaju u raznovrsnom programu koji se organizuju u Gradskoj bašti. Ponedeljak, petak i subota rezervisani su za muzičke večeri, utorkom su vinske i pivske priče i degustacije uz muziku, sredom su zakazani multimedijalni programi, četvrtkom programi za decu koji se završavaju projekcijom dečjih filmova a filmovi za najmlađe organizovaće se i nedeljom u večernjem terminu. Programi su besplatni, većina počinje u 20 časova osim dečijih koji su od 18 č. i filmske projekcije, nedeljom od 21 sat. Organizatori su Kulturni centar Zrenjanina, IP Media 023 i Turistička organizacija a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.
Program „Banatske bajke“ imaće pauzu u toku „Dana piva“ kada je u Gradskoj bašti predviđena organizacija pozorišnih predstava.

PROGRAM „BANATSKE BAJKE“
– Avgust 2023.
1. 8. (utorak ) – 20 časova – Vinsko veče – predstavljanje vinarije „Filipovski“ iz Jabuke uz muziku tria „Hand Made“
2. 8. (sreda) – 20 časova – Umetničko i zabavno veče – Ervin Gazdag sa gostima,
3. 8. (četvrtak) – 18 časova – studio „Cekom“ tematske animacije za decu
19 č. – Dečji centar „Smajli“ – kreativna radionica
21 č. – Crtani film „Tom i Bob“
4. 8. (petak) – 20 časova – Koncert violiniste Miroslava Mileta Dojkova – na programu popularna umetnička muzika, evergrin, starogradske romanse i džez.
5. 8. (subota) – 19 časova gostovanje udruženja“ Književna omladina Srbije“ iz Beograda –
predstavljanje autora udruženja
– 20 časova – Koncert „Bid Bend“, Gagić i prijatelji
6. 8. (nedelja) – 21 čas – Crtani film „Uskršnji zeka“
14. 8. (ponedeljak) – 20 časova – Kocert – Miroslav Mile Dojkov, violinista, popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romansa, džez
15. 8. (utorak) – 20 časova – Vinsko veče – predstavljanje vinarije „Gnezdo“ iz Novog Bečeja uz muziku trio „Hand Made“ –
16. 8. (sreda) – 20 časova – pozorišna predstava : „Pošto je beba?“ , žanr: komedija-monodrama, u izvođenju Velikog Teatra iz Jagodine
17. 8. (četvrtak) – 18 časova – Joga za decu i roditelje
19 časova – Predstava za decu: „Giga Razbibriga“ – Veliki teatar Jagodina
21 sat – Crtani film
18. 8. (petak) – 20 časova – Koncert vokalne solistkinje Milice Dosković
19. 8. (subota) – 19 časova – promocija zbornika Književnog kluba Kulturnog centra „Sveti Sava“ iz Subotice
– 20 časova – Koncert „Bid Bend“ Gagić i prijatelji
20. 8. (nedelja) – 21 sat – Crtani film
21. 8. (ponedeljak) – 20 časova – Kocert Miroslav Mile Dojkov, violinista , popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romansa, džez
22. 8. (utorak) – 20 časova – Vinsko veče – predstavljanje vinarije „Korolija“ iz Sutjeske uz muziku tria „Hand Made“
23. 8. (sreda) – 20 časova – Književno i umetničko veče Biljane Dimitrijević Martinov
24. 8. (četvrtak) – 18 časova – Realni aikido i karate „Protić“
– 19 časova – predstava „U potrazi za Malim Princom“ – Centra za kreativno odrastanje („Cekom“)
– 21 sat – Crtani film
25. 8. (petak) – 20 čas – Koncert Trio „Hand Made“
26. 8. (subota) – 20 časova – Koncert „Bid Bend“ Gagić i prijatelji
27. 8. (nedelja) – 19 časova – nastup KUD „Uroš Predić“ iz Orlovata
– 21 sat – Crtani film

„Zabavilište u Parkiću Plankiću„
– Dečji program u toku manifestacije „Dani piva“

U okviru gradske manifestacije „Dani piva“ u Plankovoj bašti pored Kulturnog centra Zrenjanina od petka 11. do nedelje, 13. avgusta održaće se dečji program pod nazivom – „Zabavilište u Parkiću Plankiću“.
Raznovrsni sadržaji namenjeni najmlađima obuhvatiće niz kreativnih i edukativnih radionica kao i zabavnih programa namenjenih dečjem uzrastu. Svi programi su besplatni. Imajući u vidu da je „Zabavilište“ i humanitarnog karaktera, simbolične ulaznice za učešće na radionicima su plastični čepovi koji će se donirati udruženju Čep za hendikep i dečje stare stvari – igračke i knjige koje se poklanjaju Crvenom krstu u vidu donacije. Napravljene stvari na radionicama, ukoliko deca žele da ponesu kući, otkupljuju i po svojoj želji doniraju udruženjima: Beta, Nurdor, Zelene šape i Crvenom krstu.

Svu decu u parku očekuje voda

Učesnike radionica očekuju pokloni sponzora

Petak, 11. avgust
Lokacija: Plankova bašta
18 časova – Radionica za predškolce kreativne radionice ‚‚Iskrice‚‚
19 časova – Kreativna radionica ‚‚Luča ateljea‚‚ , uzrast dece od 3-15 godina
20 časova – Dečija predstava – „U potrazi za malim princom‚‚ (Velika sala Kulturnog centra)
18:00-19:30 „Ajron“ (Iron) – sportski poligon i školica sporta ‚‚Čigra‚‚
18 časova – DICE – klub ljubitelja društvenih igara
Edukativni štandovi: ‚‚Crveni krst‚‚ ‚‚Zelene šape‚‚ i ‚‚Prihvatilište za napuštene životinje‚‚

Subota, 12. avgust
Lokacija: Plankova bašta
10-13 časova – Dečja pijaca
10 časova – Radionica OSŠ ‚‚9 maj‚‚ – uzrast dece od 3-15 godina
11 časova – Radionica štamparije ‚‚Diginet‚‚ – uzrast dece od 3-15 godina
12 časova – Cvećarska radionica ‚‚Čistoća i zelenilo‚‚ – uzrast dece od 3-15 godina
18:00-19:30 „Ajron“ (Iron) – sportski poligon
Edukativni štandovi: ‚‚Crveni krst‚‚ ‚‚Zelene šape‚‚ ‚‚Prihvatilište za napuštene životinje‚‚
17:30 časova – Radionica: „Čitanjac sa bibliotekarima“
18:30 časova – Radionica grupe ‚‚Sovice mudrice‚‚ – uzrast dece od 3-15 godina

Nedelja, 13.avgust
Lokacija: Plankova bašta
Sportski dan
10-13 časova – Adrenalin park
10 časova – Golf klub ‚‚Žabalj‚‚
11 časova – Veslački klub ‚‚Begej 1883‚‚ ergometri
12 časova – Badminton klub ‚‚Banat‚‚
Nagrade ‚‚Ajrona“ (Iron) za nove nade

17 časova -Kreativna radionica ‚‚Luča ateljea‚‚ – uzrast dece od 3-15 godina
18 časova – Radionica zrenjaninskog Narodnog muzeja – uzrast od 4-15 godina
19 časova – NTC radionica – uzrast dece od 4-10 godina
20 časova – Dečija predstava – Velika sala Kulturnog centra
Animacija predškolske dece kreativnog studija ‚‚Cekom‚‚
17 časova – DICE – klub ljubitelja društvenih igara
Edukativni štandovi: ‚‚Crveni krst‚‚ ‚‚Zelene šape‚‚ ‚‚Prihvatilište za napuštene životinje‚‚

Pokrovitelj:
– Grad Zrenjanin
Organizator:
– Kulturni centar Zrenjanina

 

 

ZAJEDNIČKA IZLOŽBA NATALIJE STAMENKOVIĆ I ALEKSANDRE STOJANOVIĆ
IZLOŽBA: „IZGUBLjENI RAJ“

„Izgubljeni raj“ naziv je zajedničke izložbe Natalije Stamenković i Aleksandre Stojanović, likovnih umetnica koje će se predstaviti zrenjaninskoj publici u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina od 31. avgusta do 12. septembra. Otvaranje izložbe i razgovor sa autorkama zakazan je za četvrtak, 31. avgust u 19 časova. U okviru ove celine predstavlja se 10 crteža i jedan video rad . Autorke navode da u okviru svojih interesovanja neguju zasebne likovne teme, razmatraju njihove mogućnosti i spajaju ih u interaktivnu vizuelnu celinu. Predstaviće se dva različita koncepta viđenog i doživljenog sveta u kojem živimo, koji nas okružuje i u kojem obitava čovek, međusobno se ukrštajući stvarajući pritom imaginarnu ili paralelnu realnost. Reč je kombinaciji pejzaža i čoveka u njemu.

Više o izložbenom konceptu na www.kczr.org

Kraći biografski zapis
– Aleksandra Stojanović rođena je u Surdulici 1999. godine. Diplomirala je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku – slikarstvo, u klasi prof. Bratislava Bašića.
– Članica je umetničkog udruženja Diversus Visum – DIV.

– Natalija Stamenković iz Sokobanje, rođena je 31.7.1999. godine. Diplomirani likovni umetnik, student master studija na Fakultetu umetnosti u Nišu, 2022. godine završila je Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku – slikarstvo, u klasi profesorke Katarine Đorđević. Dobitnica je republičke i Dositejeve stipendije.

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

Dobro došli!